Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyloty 2009
Autor Wiadomość
Kuzja 
Kuzja

Wysłany: 2009-03-19, 21:43   Przyloty 2009

Dzisiaj tj. 19.03.2009r. około godz. 11:00 między zabudowaniami gospodarczymi
w Nowej Wsi (pow. Polkowice, woj. Dolny Śląsk) pojawiła się jaskółka dymówka - 1 os.

Był to mój pierwszy przypadek obserwacji jaskółki w miesiącu marcu od ponad 20 lat.
Dotychczas termin ten przypadał w I dekadzie kwietnia.
Według źródeł "Awifauna Polski", najwcześniejsze odnotowane przyloty dymówki w ostatnich 100 latach, przypadały na okres 14-23 marca.

Myślę więc, że dzisiejsza obserwacja zasługuje na uwagę i kilka słów komentarza innych zainteresowanych tym tematem.

P.S.

Celem dzisiejszej wizyty w Nowej Wsi było sprawdzenie gniazda bocianów i ewentualnej ich obecności.
Bocianów jeszcze nie ma, ale warto było!

Pozdrawiam!

Mirek 

Wysłany: 2009-03-20, 05:13   

Kuzja napisał/a:
pojawiła się jaskółka dymówka - 1 os.

To rzeczywiście wczesna obserwacja. A jaka pogoda była w Polkowicach podczas tej obserwacji?! Na wschodzie (okolice Siedlec) jest zimowo. Jaskółki przylecą chyba tak jak zwykle.

Piotreczek 

Wysłany: 2009-03-20, 08:22   

A czy przyleciały już kopciuszki ?

Marfu 

Wysłany: 2009-03-20, 09:13   

Był podawany z Krainy gór Świetokrzyskich.

xhardcorex 

Wysłany: 2009-03-20, 10:30   

Kuzja napisał/a:
Dzisiaj tj. 19.03.2009r. około godz. 11:00 między zabudowaniami gospodarczymi
w Nowej Wsi (pow. Polkowice, woj. Dolny Śląsk) pojawiła się jaskółka dymówka - 1 os.
a do kartoteki wpisane :?:

Piotreczek 

Wysłany: 2009-03-20, 11:16   

Nie ma jeszcze w kartotece żadnej obserwacji kopciuszka z wiosny 2009 roku :sad:

Kuzja 
Kuzja

Wysłany: 2009-03-21, 07:18   

Jeśli chodzi o pogodę u nas od kilku dni dość słoencznie, zachmurzenie umiakowane, temp. 4-7 C, chociaż noce chłodne.

Kopciuszki gniazdują u mnie w garażu, ale jeszcze ich nie słychać.

Pozdrawiam!

Mróvka 

Wysłany: 2009-03-22, 10:34   

Nie wiem czy to dobry temat, ale wczoraj zaobserwowałam jakiś klucz [?] ptaków który latał nad lasem. Nie miałam pojęcia jaki mógł byc to gatunek ptaka, bo latały bardzo daleko ode mnie i nie byłam w stanie ich zobaczyć.
Poza tym w tamten weekend zauważyłam 1 szpaka.

Grzegor93 

Wysłany: 2009-03-22, 11:05   

U mnie kopciuszki mieszkają w stodole. Jak wybijał tata nową bramę wjazdową to wybił za daleko cegłę i w tej szparze mieszkają kopciuszki . Już w tamtym :grin: roku miały tam lęgi.

Piotreczek 

Wysłany: 2009-03-22, 11:34   

Ale ja pytałem czy już przyleciały w tym roku kopciuszki ?

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2009-03-22, 13:47   

Piotreczek, wg Awifauny Polski :
Cytat:
Przylot pierwszych ptaków w różne okolice Śląska wypadał średnio 19 do 26.03, najwcześniej 8-13.03, na Żywiecczyźnie średnio 29.03, pod Krakowem średnio (z 30 lat) 2.04, a do Lidzbarka Warm. średnio 16.04.

ja miałam zimującego kopciuszka , ale tu na zachodzie to teraz przy tak ciepłych zimach jest możliwe.
Natomiast, nie czytałam jeszcze o przylotach kopciuszków w tym roku :roll: być może to załamanie pogody i zima na południu kraju zatrzymały je gdzieś po drodze.
Np. nie ma jeszcze w stałych miejscach o tej porze roku pierwszych boćków w lubuskiem... czekamy :)

Piotreczek 

Wysłany: 2009-03-22, 16:35   

Dzięki Beata, za odpowiedź.
Miałem niepotwierdzoną informację, że w Małopolsce w okolicach Bochni były już widziane kopciuszki. Jednak widząc tą zimę w sobotę (właśnie w tych okolicach) zacząłem w to wątpić. Ale widziałem w sobotę dwie pliszki siwe na tym śniegu.
Też łatwo teraz nie mają.

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2009-03-22, 19:12   

Pliszki siwe już są, co prawda na razie tylko pojedyncze osobniki, ale z dnia na dzień będzie ich przybywać. Nie widziałem jeszcze w tym roku kopciuszka :roll:
wyjątkowo długo się nie pokazują...

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

Mirek 

Wysłany: 2009-03-22, 19:14   

Beata napisał/a:
być może to załamanie pogody i zima na południu kraju zatrzymały je gdzieś po drodze.

W okolicach Siedlec też padał niedawno śnieg, w dzień jest chłodno: 1-3 st. C, a w nocy przymrozek. Takie warunki wstrzymują przelot wielu gatunków. Choć trzeba iść w teren, aby zobaczyć, że wiele ptaków już wędruje... A kopciuszki to już pewnie są tu o ówdzie - zwłaszcza na południu. W Siedlcach zwykle pojawiają się w pierwszych dniach kwietnia!

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2009-03-22, 20:18   

znalazłam wpis na FP z zachodnio-pomorskiego - miejscowość Lędzin - obserwował ohar56 - 21 marca 2009r. pierwszy kopciuszek :)

tu na zachodzie w porównaniu ze wschodem i południem do dzisiaj była kapitalna pogoda :) słońce, wietrznie i bez opadów, w piątek słyszałam śpiewające na polderach nadnoteckich skowronki :) , a pliszki siwe już znosiły materiał na gniazda :)

Odpowiedz do tematu