|
Przyloty 2009 |
| Autor |
Wiadomość |
Kuzja
Kuzja
|
Wysłany: 2009-03-19, 21:43 Przyloty 2009
|
|
|
Dzisiaj tj. 19.03.2009r. około godz. 11:00 między zabudowaniami gospodarczymi
w Nowej Wsi (pow. Polkowice, woj. Dolny Śląsk) pojawiła się jaskółka dymówka - 1 os.
Był to mój pierwszy przypadek obserwacji jaskółki w miesiącu marcu od ponad 20 lat.
Dotychczas termin ten przypadał w I dekadzie kwietnia.
Według źródeł "Awifauna Polski", najwcześniejsze odnotowane przyloty dymówki w ostatnich 100 latach, przypadały na okres 14-23 marca.
Myślę więc, że dzisiejsza obserwacja zasługuje na uwagę i kilka słów komentarza innych zainteresowanych tym tematem.
P.S.
Celem dzisiejszej wizyty w Nowej Wsi było sprawdzenie gniazda bocianów i ewentualnej ich obecności.
Bocianów jeszcze nie ma, ale warto było!
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2009-03-20, 05:13
|
|
|
| Kuzja napisał/a: | | pojawiła się jaskółka dymówka - 1 os. |
To rzeczywiście wczesna obserwacja. A jaka pogoda była w Polkowicach podczas tej obserwacji?! Na wschodzie (okolice Siedlec) jest zimowo. Jaskółki przylecą chyba tak jak zwykle. |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Piotreczek

|
Wysłany: 2009-03-20, 08:22
|
|
|
| A czy przyleciały już kopciuszki ? |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2009-03-20, 09:13
|
|
|
| Był podawany z Krainy gór Świetokrzyskich. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
xhardcorex
|
Wysłany: 2009-03-20, 10:30
|
|
|
| Kuzja napisał/a: | Dzisiaj tj. 19.03.2009r. około godz. 11:00 między zabudowaniami gospodarczymi
w Nowej Wsi (pow. Polkowice, woj. Dolny Śląsk) pojawiła się jaskółka dymówka - 1 os. | a do kartoteki wpisane |
|
|
|
 |
Piotreczek

|
Wysłany: 2009-03-20, 11:16
|
|
|
Nie ma jeszcze w kartotece żadnej obserwacji kopciuszka z wiosny 2009 roku |
|
|
|
 |
Kuzja
Kuzja
|
Wysłany: 2009-03-21, 07:18
|
|
|
Jeśli chodzi o pogodę u nas od kilku dni dość słoencznie, zachmurzenie umiakowane, temp. 4-7 C, chociaż noce chłodne.
Kopciuszki gniazdują u mnie w garażu, ale jeszcze ich nie słychać.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Mróvka
|
Wysłany: 2009-03-22, 10:34
|
|
|
Nie wiem czy to dobry temat, ale wczoraj zaobserwowałam jakiś klucz [?] ptaków który latał nad lasem. Nie miałam pojęcia jaki mógł byc to gatunek ptaka, bo latały bardzo daleko ode mnie i nie byłam w stanie ich zobaczyć.
Poza tym w tamten weekend zauważyłam 1 szpaka. |
|
 |
Grzegor93
|
Wysłany: 2009-03-22, 11:05
|
|
|
U mnie kopciuszki mieszkają w stodole. Jak wybijał tata nową bramę wjazdową to wybił za daleko cegłę i w tej szparze mieszkają kopciuszki . Już w tamtym roku miały tam lęgi. |
_________________ GG 2053238 piszcie na temat przyrody chetnie po odpowiadam na temat ptaków | MARCIN
KRZYŻ WLKP |
|
|
|
 |
Piotreczek

|
Wysłany: 2009-03-22, 11:34
|
|
|
| Ale ja pytałem czy już przyleciały w tym roku kopciuszki ? |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2009-03-22, 13:47
|
|
|
Piotreczek, wg Awifauny Polski :
| Cytat: | | Przylot pierwszych ptaków w różne okolice Śląska wypadał średnio 19 do 26.03, najwcześniej 8-13.03, na Żywiecczyźnie średnio 29.03, pod Krakowem średnio (z 30 lat) 2.04, a do Lidzbarka Warm. średnio 16.04. |
ja miałam zimującego kopciuszka , ale tu na zachodzie to teraz przy tak ciepłych zimach jest możliwe.
Natomiast, nie czytałam jeszcze o przylotach kopciuszków w tym roku być może to załamanie pogody i zima na południu kraju zatrzymały je gdzieś po drodze.
Np. nie ma jeszcze w stałych miejscach o tej porze roku pierwszych boćków w lubuskiem... czekamy |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Piotreczek

|
Wysłany: 2009-03-22, 16:35
|
|
|
Dzięki Beata, za odpowiedź.
Miałem niepotwierdzoną informację, że w Małopolsce w okolicach Bochni były już widziane kopciuszki. Jednak widząc tą zimę w sobotę (właśnie w tych okolicach) zacząłem w to wątpić. Ale widziałem w sobotę dwie pliszki siwe na tym śniegu.
Też łatwo teraz nie mają. |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2009-03-22, 19:12
|
|
|
Pliszki siwe już są, co prawda na razie tylko pojedyncze osobniki, ale z dnia na dzień będzie ich przybywać. Nie widziałem jeszcze w tym roku kopciuszka
wyjątkowo długo się nie pokazują... |
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2009-03-22, 19:14
|
|
|
| Beata napisał/a: | | być może to załamanie pogody i zima na południu kraju zatrzymały je gdzieś po drodze. |
W okolicach Siedlec też padał niedawno śnieg, w dzień jest chłodno: 1-3 st. C, a w nocy przymrozek. Takie warunki wstrzymują przelot wielu gatunków. Choć trzeba iść w teren, aby zobaczyć, że wiele ptaków już wędruje... A kopciuszki to już pewnie są tu o ówdzie - zwłaszcza na południu. W Siedlcach zwykle pojawiają się w pierwszych dniach kwietnia! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2009-03-22, 20:18
|
|
|
znalazłam wpis na FP z zachodnio-pomorskiego - miejscowość Lędzin - obserwował ohar56 - 21 marca 2009r. pierwszy kopciuszek
tu na zachodzie w porównaniu ze wschodem i południem do dzisiaj była kapitalna pogoda słońce, wietrznie i bez opadów, w piątek słyszałam śpiewające na polderach nadnoteckich skowronki , a pliszki siwe już znosiły materiał na gniazda |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
|
|