Zamknięty przez: Wadera 2006-07-13, 18:00 |
Gniazdko ptaszka |
| Autor |
Wiadomość |
Batman

|
Wysłany: 2006-06-27, 20:24
|
|
|
| W zeszlym roku obserwowalem m. szara gniazdujaca w prochniejacym pniu sosny w duzej dziupli dzieciola czarnego. Bylo jakby na wpol otwarte, ale na wysokosci ok. 6-7 m. w dolinie rz. Glownej |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-06-27, 20:40
|
|
|
no i z tego jasno wynika, że jednak najlepiej być w terenie i zaobserwować ptaszka jak wlatuje do gniazda-dziupli.
zdjecia niejednokrotnie są mylące, chociażby ze względu na światło - zależne od pory dnia.
I jeszcze trzeba mieć szczęćcie, żeby zobaczyć ptaszka - my z hrabią małżonkiem przez 3 dni czatowalismy na muchołówke małą - nie dała sie obejrzec; mogliśmy ja tylko posłuchać |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-27, 21:10
|
|
|
| Beata napisał/a: | | nie dała sie obejrzec; mogliśmy ja tylko posłuchać |
Trzeba było ją zwabić. Ostatnio taki fortel zastosował Kolega Czarek Pióro w siedleckim parku. Śpiewał tam cały czas, chyba niesparowany samczyk, przez może miesiąc. Czarek puścił nagranie, ptaszek przyleciał, siadł w oczekiwanym miejscu i dał się sfotografować. Podobno foty wyszły extra! Jeszcze ich nie widziałem |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-06-27, 21:13
|
|
|
tylko, że sprzęt trzeba mieć - a ja ani cyfrówki ani przenośnego odtwarzacza - trzeba będzie jakąś inwestycję poczynić |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Kejbii

|
Wysłany: 2006-06-29, 00:31
|
|
|
Moje obserwacje M.striata (na mazurach) są takie, że ona preferuje czatować tam, gdzie słońce pada, a tam owady - ją interesujące - objawiają się
Innymi słowy są to słoneczne stanowiska, synantropijne - proszę bardzo... |
_________________ Kazik - Jesień:
http://www.youtube.com/wa...lf=results_main
 |
|
|
|
 |
|
|