Zamknięty przez: Wadera 2006-07-13, 18:00 |
Gniazdko ptaszka |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-15, 12:01 Gniazdko ptaszka
|
|
|
Dla terenowców nie powinno być żadnych trudności!
Proszę o podanie nazwy polskiej (0,5 punktu), łacińskiej (0,5 punktu) oraz uzasadnienia (2 punkty) do załączonych zdjęć. Przedstawiają gniazdko z bliska oraz sposób umiejscowienia.
Termin rozwiązania podam 24 czerwca - dzień po zakończeniu roku szkolnego.
Proszę o uważne czytanie kryterium punktacji. Teraz będę bezwzględny przy ocenie. Nie będę przypominał nikomu, że trzeba napisać nazwę łacińską, czy też jakieś uzasadnienie
Miłej zabawy!
3a.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 171 raz(y) 74,4 KB |
3b.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 171 raz(y) 69,25 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-06-15, 18:19
|
|
|
| Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
|
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-06-16, 11:30
|
|
|
| Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
|
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-06-18, 12:14
|
|
|
|
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-06-18, 20:11
|
|
|
|
|
|
|
 |
Lulek

|
Wysłany: 2006-06-18, 20:31
|
|
|
|
_________________ Działdowskie Koło TP Bocian
AVELELEK |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-06-21, 13:12
|
|
|
na gniazdach sie nie znam jak nie widze ptaka |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-27, 08:24
|
|
|
Celowo podałem charakterystyczne miejsce, gdzie muchołówka szara Muscicapa striata umiejscawia swoje gniazdko - złamane drzewo, w tym przypadku sosna i odkryte od góry. W obrębie ludzkich zabudowań gniazduje pod okapami dachów, na różnych półeczkach, ale w lesie, czy też w zadrzewieniach właśnie tak, jak na zdjęciu! Pełzacze w takich miejscach gniazdka nie budują - raczej jest ono całe schowane.
Udział w zagadce wzięło tylko 5 osób (mixer, mender, Syriusz, Beata, Lulek), którym dziękuję za udział.
Brawo dla mixera - poczytał w książce i jako jedyny dobrze podał rozwiązanie zagadki, a tym samym zarobił aż 3 punkty! |
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-06-27, 15:12
|
|
|
| mixer napisał/a: | | charakterystyczny sposób gniazdowania |
charakterystyczny to znaczy jaki? |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-06-27, 17:54
|
|
|
najgorzej jak ma się dwie książki i trzeba wybrać... |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-27, 17:56
|
|
|
| Batman napisał/a: | | charakterystyczny to znaczy jaki? |
"umiejscawia swoje gniazdko - złamane drzewo, w tym przypadku sosna i odkryte od góry" - czyżby nie jest to jasno określone?! |
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-06-27, 17:57
|
|
|
chodzi mi o post Mixera |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-27, 18:01
|
|
|
| Batman napisał/a: | | chodzi mi o post Mixera |
Hehe, upał daje się we znaki - u mnie w tej chwili 32 w cieniu. Pewnie mixerowi chodziło o to co ja napisałem... |
 |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-06-27, 18:31
|
|
|
a w ogóle to z opisu z dwóch różnych książek wynika, że muchołówka szara i mała gniazdują identycznie -
gniazdo budują na wysokości 2-5m w półotwartych dziuplach, szczelinach drzew, rozwidleniach konarów, pod okapami dachów, w półotwartych skrzynkach lęgowych lub roślin pnących sie po ścianach domów.
jaja -
muchołówka szara - mają barwę zielonoszarą lub niebieskoszarą, z fioletowoszarymi plamami wgłębnymi oraz jaskrawo rdzawobrunatnymi plamami powierzchniowymi. Plamy zlewają się nieraz całkowiecie na tępym końcu jaja.
muchołówka mała - białawe, delikatnie brązowawo plamkowane.
tyle w Hanziku - Jaja i gniazda ptaków oraz Singera ptaki w ogrodzie.
Mnie zmylił ten fiolet i brak zlewania sie plam na tepym końcu jaja |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-27, 19:44
|
|
|
| Beata napisał/a: | | w ogóle to z opisu z dwóch różnych książek wynika, że muchołówka szara i mała gniazdują identycznie |
Tylko jest taka różnica, że muchołówka mała jest ptakiem rzadkim i typowo leśnym, a muchołówka szara to taki szary, mało rzucający się w oczy, pospoliciuszek.
Co do sposobów gniazdowania muchołówki małej, to się dowiem o szczegóły. Gatunkiem tym w Białowieży od pewnego czasu zajmuje się mój Kolega Cezary Mitrus. Wcześniej tym gatunkiem chyba nikt w Polsce się nie zajmował! Osobiście tylko raz widziałem wlatujacą do obszernej dziupli m. małą, gdzie zapewne miała gniazdko! , ale było to w ciemnym, liściastym lesie. Takich środowisk m. szara raczej unika. Lubi prześwietlone drzewostany z polankami, zrębami... |
 |
|
|
|
 |
|
|