|
Zimowanie motyli dziennych |
| Autor |
Wiadomość |
Marfu

|
Wysłany: 2007-02-26, 21:38 Zimowanie motyli dziennych
|
|
|
Skoro tak wiele odpowiedzi padlo w sprawie Tetropium, to moze i ja cos dostane...
Jak niektorzy wiedza, zajmuje sie glownie nietoperzami. Zima latam zatem po roznych podziemiach i licze te ssaki. Zwracam jednak uwage takze na owady - motyle w tym wypadku. Odgrzebalem notatki z roku 1983, kiedy to w trzech fortach modlinskich olo warszawy policzylem takze zimujace rusalki. Bylo 38 pawikow i 14 pokrzywnikow. Obecnie spotykam kilka pokrzywników w ciągu zimy wypełnionej dość mocno kontrolami podziemi. Koresponduje to ladnie z tym, co widac latem - malo pokrzywnika
Ale... Czy ktos w Polsce zajmowal sie zimowaniem rusalek? Moze przydalyby sie komus policzone na zimowiskach - moge sie przylozyc kolejnej zimy |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2007-02-27, 08:51
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Czy ktos w Polsce zajmowal sie zimowaniem rusalek |
nie spotkałem się z jakimiś konkretnymi opracowaniami - choć pewno warto by było to jakoś ująć naukowo
Jakiś czas temu - nie wiem czy pamiętasz rozmawialiśmy na temat budek lęgowych - aby przy czyszczeniu nie wywalać bezwiednie ich zawartości tylko pakować w wory i wrzucać na fotoeklektory - obecnie na SGGW jest taka możliwość - jest sala fotoeklektorowa - a z gniazd mogą wyjść supr gatunki.. zwłaszcza z nieczyszczonych corocznie gniazd. |
|
|
|
 |
|
|