Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zimowanie motyli dziennych
Autor Wiadomość
Marfu 

Wysłany: 2007-02-26, 21:38   Zimowanie motyli dziennych

Skoro tak wiele odpowiedzi padlo w sprawie Tetropium, to moze i ja cos dostane...

Jak niektorzy wiedza, zajmuje sie glownie nietoperzami. Zima latam zatem po roznych podziemiach i licze te ssaki. Zwracam jednak uwage takze na owady - motyle w tym wypadku. Odgrzebalem notatki z roku 1983, kiedy to w trzech fortach modlinskich olo warszawy policzylem takze zimujace rusalki. Bylo 38 pawikow i 14 pokrzywnikow. Obecnie spotykam kilka pokrzywników w ciągu zimy wypełnionej dość mocno kontrolami podziemi. Koresponduje to ladnie z tym, co widac latem - malo pokrzywnika :-(

Ale... Czy ktos w Polsce zajmowal sie zimowaniem rusalek? Moze przydalyby sie komus policzone na zimowiskach - moge sie przylozyc kolejnej zimy :-)

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2007-02-27, 08:51   

Marfu napisał/a:
Czy ktos w Polsce zajmowal sie zimowaniem rusalek

nie spotkałem się z jakimiś konkretnymi opracowaniami - choć pewno warto by było to jakoś ująć naukowo :wink:
Jakiś czas temu - nie wiem czy pamiętasz rozmawialiśmy na temat budek lęgowych - aby przy czyszczeniu nie wywalać bezwiednie ich zawartości tylko pakować w wory i wrzucać na fotoeklektory - obecnie na SGGW jest taka możliwość - jest sala fotoeklektorowa - a z gniazd mogą wyjść supr gatunki.. zwłaszcza z nieczyszczonych corocznie gniazd.

Odpowiedz do tematu