Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Mirek
2007-02-09, 17:25
"Szaraczek"
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2007-01-10, 23:29   "Szaraczek"

Czyje to gniazdko?! Łacina (0,5 punktu) polska nazwa (0,5 punktu) i uzasadnienie wyboru (za punkcik)!

Do 1 lutego!

Powodzenia w odgadywaniu! :green: :green:

ptak-4.jpg
Plik ściągnięto 11492 raz(y) 136,27 KB

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-01-11, 11:26   

może kapturka Sylvia atricapilla
gniazdo zbudowane w zaroślach, w dobrze ukrytym i ocienionym miejscu,
...a jeśli chodzi o jaja, to uzasadnienia się raczej nie podejmę- trzeba być naprawdę nizłym "jajcarzem" :razz: :wink: :smile: żeby rozpoznać gatunek

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-12, 18:41   

nie mam pojęcia .... :sad:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-01-14, 21:18   

no chyba to nie jest gniazdo zająca szaraka :green: bo o ile mi wiadomo, ten nie znosi jajek :wink:

tyle się naprodukowałam przy gnieździe pierwiosnka, które jak się okazało za moment , należy do badylarki :lol: , że teraz to juz z duszą na ramieniu :wink:

cierniówka Sylvia communis
gniazdo zwykle jest umieszczone nisko nad ziemią w gąszczu zarośli lub bezpośrednio w zielsku; zbudowane z suchych traw i korzonków; jaja jasnoszare, drobno nakrapiane.

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-01-14, 21:20   

tyle tylko, że nie są to cierniste krzewy a parzące pokrzywy :???:

loup 
jest tak ładnie!

Wysłany: 2007-01-14, 21:37   

Łozówka Acrocephalus palustris; niebieskawe, nakrapiane ciemnymi plamami jaja, gniazdko malutkie, zawieszone na roślinach, np. pokrzywie; ale nie śmiejcie się ze mnie, bo się dopiero uczę :oops:
"Góry są jak miłość: im trudniejsze, tym wspanialsze; im bardziej kuszące, tym bardziej pociągają; im więcej się w nich rozsmakujesz, tym bardziej będziesz pragnąć" Anne-Marie Laforet, 15 sierpnia 1994r.

orlik06 

Wysłany: 2007-01-17, 06:53   

Łozówka (Acrocephalus palustris)

chyba tak myśle

irbis 

Wysłany: 2007-01-21, 22:25   

Żeby zakończyć te męki miotania się w niepewności stawiam na dziwonię Carpodacus erythrinus, bo niebieskawe jaja w brązowe plamki- moze jednak za mało tych plam jak na dziwonię?( nie wiem czy dobrze domyśliłam się barw), gniazdo uwite z wyschniętej trawy umieszczone nisko wśród roślinności; jesli tytuł coś sugeruje-to samiczka dziwonii jest szarawa. Kolejna plama :???: Trudno, niech i tak będzie...

Lulek 

Wysłany: 2007-01-23, 17:33   

Gajówka - Sylvia borin. A wskazuje na to nisko zawieszone gniazdko o luźnej konstrukcji zbudowane z suchej trawy.

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2007-01-30, 23:45   

Tego typu zagadki zawsze mnie "rozwalają" :roll: . Przeszperałem wszystko co miałem i wydaje mi się, że to może być gniazdo Łozówki Acrocephalus palustris. Uzasadnienie: Ona lubi sobie gniazdko uwić wśród wysokich roślin zielnych (m.in. pokrzyw). Jajka - koloru białawego takie nakrapiane cętkami o różnych odcieniach szarości.

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2007-01-30, 23:48   

Jak zwykle w takich trudnych przypadkach zdania podzielone... :???: A co do koloru to chyba jednak daltonistą jestem. :oops:

Lulijka 

Wysłany: 2007-01-31, 12:22   

gniazdko łozówki - Acrocephalus palustris
gnizado jest zawieszone na łodygach ale rosliny podtrzymujące gniazdo nie stanowią z nim zwartej konstrukcji, są luźno oplecione. Na zewnętrzym obwodzie gniazda łodyżki traw załamywane pod dość ostrym kątem

Mirek 

Wysłany: 2007-02-09, 17:13   

Wreszcie podaję rozwiązanie...
Zdjęcie przedstawia gniazdko kapturki (pokrzewki czarnołbistej) Sylvia atricapilla sfotografowane w olsie nad Bugiem.
Zagadka, nie przeczę, była bardzo trudna. Musicie się jednak przyzwyczaic do tego, że nie bedę dawał prostych zagadek. Jeśli chcecie brać udział w ich rozwiązywaniu, to trzeba się do nich troszkę przyłożyc :wink:

Tylko Accipiter dobrze typował i on jako jedyny zarobił punkty, ale tylko dwa.
Pozostali typowali cierniówkę (1 osoba), łozówkę (4 osoby), dziwonię (1 osoba), gajówkę (1 osoba).
Tak naprawdę to gajówka buduje identycznie wygladające gniazdo a i jaja są bardzo podobne, jak u kapturki, ale fakt jest faktem.
Cenię sobie Was wszystkich, bo sprbowaliście swoich sił, nawet jeśli oddaliście zły "strzał".
W końcu można jeszcze pogrzebać w internecie.
Muszę się odnieść jeszcze do podawanej często łozówki, jako właścicielki gniazda na zdjęciu. Przyjrzyjcie się dobrze, łozówka przywiązuje gniazdko do pionowych badyli.
Aha, w pokrzywach mogą budować gniazdka wszystkie ww. przez Was gatunki!

Dziękuję Wszystkim za udział w tej trudnej zagadce.
a Accipiterowi należą się szczególne gratulacje

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi