Zamknięty przez: Mirek 2007-02-09, 17:25 |
"Szaraczek" |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2007-01-10, 23:29 "Szaraczek"
|
|
|
Czyje to gniazdko?! Łacina (0,5 punktu) polska nazwa (0,5 punktu) i uzasadnienie wyboru (za punkcik)!
Do 1 lutego!
Powodzenia w odgadywaniu!
ptak-4.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11494 raz(y) 136,27 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2007-01-11, 11:26
|
|
|
może kapturka Sylvia atricapilla
gniazdo zbudowane w zaroślach, w dobrze ukrytym i ocienionym miejscu,
...a jeśli chodzi o jaja, to uzasadnienia się raczej nie podejmę- trzeba być naprawdę nizłym "jajcarzem" żeby rozpoznać gatunek |
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-01-12, 18:41
|
|
|
nie mam pojęcia .... |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2007-01-14, 21:18
|
|
|
no chyba to nie jest gniazdo zająca szaraka bo o ile mi wiadomo, ten nie znosi jajek
tyle się naprodukowałam przy gnieździe pierwiosnka, które jak się okazało za moment , należy do badylarki , że teraz to juz z duszą na ramieniu
cierniówka Sylvia communis
gniazdo zwykle jest umieszczone nisko nad ziemią w gąszczu zarośli lub bezpośrednio w zielsku; zbudowane z suchych traw i korzonków; jaja jasnoszare, drobno nakrapiane. |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2007-01-14, 21:20
|
|
|
tyle tylko, że nie są to cierniste krzewy a parzące pokrzywy |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
loup
jest tak ładnie!
|
Wysłany: 2007-01-14, 21:37
|
|
|
Łozówka Acrocephalus palustris; niebieskawe, nakrapiane ciemnymi plamami jaja, gniazdko malutkie, zawieszone na roślinach, np. pokrzywie; ale nie śmiejcie się ze mnie, bo się dopiero uczę |
_________________ "Góry są jak miłość: im trudniejsze, tym wspanialsze; im bardziej kuszące, tym bardziej pociągają; im więcej się w nich rozsmakujesz, tym bardziej będziesz pragnąć" Anne-Marie Laforet, 15 sierpnia 1994r.
 |
|
|
|
 |
orlik06

|
Wysłany: 2007-01-17, 06:53
|
|
|
Łozówka (Acrocephalus palustris)
chyba tak myśle |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2007-01-21, 22:25
|
|
|
Żeby zakończyć te męki miotania się w niepewności stawiam na dziwonię Carpodacus erythrinus, bo niebieskawe jaja w brązowe plamki- moze jednak za mało tych plam jak na dziwonię?( nie wiem czy dobrze domyśliłam się barw), gniazdo uwite z wyschniętej trawy umieszczone nisko wśród roślinności; jesli tytuł coś sugeruje-to samiczka dziwonii jest szarawa. Kolejna plama Trudno, niech i tak będzie... |
|
|
|
 |
Lulek

|
Wysłany: 2007-01-23, 17:33
|
|
|
| Gajówka - Sylvia borin. A wskazuje na to nisko zawieszone gniazdko o luźnej konstrukcji zbudowane z suchej trawy. |
_________________ Działdowskie Koło TP Bocian
AVELELEK |
|
|
|
 |
lord haos
Zbychu

|
Wysłany: 2007-01-30, 23:45
|
|
|
Tego typu zagadki zawsze mnie "rozwalają" . Przeszperałem wszystko co miałem i wydaje mi się, że to może być gniazdo Łozówki Acrocephalus palustris. Uzasadnienie: Ona lubi sobie gniazdko uwić wśród wysokich roślin zielnych (m.in. pokrzyw). Jajka - koloru białawego takie nakrapiane cętkami o różnych odcieniach szarości. |
_________________ Nic nie przeraża weterynarza! |
|
|
|
 |
lord haos
Zbychu

|
Wysłany: 2007-01-30, 23:48
|
|
|
Jak zwykle w takich trudnych przypadkach zdania podzielone... A co do koloru to chyba jednak daltonistą jestem. |
_________________ Nic nie przeraża weterynarza! |
|
|
|
 |
Lulijka

|
Wysłany: 2007-01-31, 12:22
|
|
|
gniazdko łozówki - Acrocephalus palustris
gnizado jest zawieszone na łodygach ale rosliny podtrzymujące gniazdo nie stanowią z nim zwartej konstrukcji, są luźno oplecione. Na zewnętrzym obwodzie gniazda łodyżki traw załamywane pod dość ostrym kątem |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-02-09, 17:13
|
|
|
Wreszcie podaję rozwiązanie...
Zdjęcie przedstawia gniazdko kapturki (pokrzewki czarnołbistej) Sylvia atricapilla sfotografowane w olsie nad Bugiem.
Zagadka, nie przeczę, była bardzo trudna. Musicie się jednak przyzwyczaic do tego, że nie bedę dawał prostych zagadek. Jeśli chcecie brać udział w ich rozwiązywaniu, to trzeba się do nich troszkę przyłożyc
Tylko Accipiter dobrze typował i on jako jedyny zarobił punkty, ale tylko dwa.
Pozostali typowali cierniówkę (1 osoba), łozówkę (4 osoby), dziwonię (1 osoba), gajówkę (1 osoba).
Tak naprawdę to gajówka buduje identycznie wygladające gniazdo a i jaja są bardzo podobne, jak u kapturki, ale fakt jest faktem.
Cenię sobie Was wszystkich, bo sprbowaliście swoich sił, nawet jeśli oddaliście zły "strzał".
W końcu można jeszcze pogrzebać w internecie.
Muszę się odnieść jeszcze do podawanej często łozówki, jako właścicielki gniazda na zdjęciu. Przyjrzyjcie się dobrze, łozówka przywiązuje gniazdko do pionowych badyli.
Aha, w pokrzywach mogą budować gniazdka wszystkie ww. przez Was gatunki!
Dziękuję Wszystkim za udział w tej trudnej zagadce.
a Accipiterowi należą się szczególne gratulacje |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
|
|