Jak przewidzieć czy będzie mgła? |
Autor |
Wiadomość |
popo16
|
Wysłany: 2006-10-14, 08:51 Jak przewidzieć czy będzie mgła?
|
|
|
Mam pytanie związane z moją pasją fotografowania przyrody, a brzmi ono jak w tytule. Jest dużo mądrych linków w internecie, ale tak w praktyce to kiedy i na jakich obszarach spodziewać się mgły? Dziś np. na Mazowszu miały być silne mgły (według prognozy), a jeżdżąc i chodzą po Mazowszu od 6.00 do 9.00 mgieł prawie nie zaobserwowałem (także na łąkach przy zbiorniku wodnym). Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Logan

|
Wysłany: 2006-10-14, 09:50
|
|
|
popo16 napisał/a: | według prognozy |
meteorologia to troche bardziej zaawansowane wrozbiarstwo wiec nie spodziewaj sie za wiele po prognozach pogody , dzis w Malopolsce mialo byc slonecznie a od nocy siapi
najlepiej zapytac gorali albo indian ale na Mazowszu bylby z tym problem |
_________________ Łukasz Kajtoch
PRZYRODA ZIEM WIELICKO-LIMANOWSKICH
|
|
|
|
 |
popo16
|
Wysłany: 2006-10-14, 10:07
|
|
|
Logan napisał/a: |
meteorologia to troche bardziej zaawansowane wrozbiarstwo
|
To to ja wiem Ale pewnie są jakieś czynniki, które uprawdopodabniają mgły i o nie pytam. Bo wiesz: dziś wstałem o 5, żeby dojechać na łąki k. Górek w KPN (na wschód słońca). Miał być wschód i mgły, a nie było ani słońca, ani mgieł. Przejechałem się o świcie 140 km i wróciłem nie zrobiwszy ani jednego zdjęcia Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-10-14, 16:34
|
|
|
Myslę że trzeba sie kierować prognozami, mgły były u nas od kilku dni, ale w końcu nadeszła zmiana pogody (zachmurzenie) i się skończyły. Więc pozostaje sledzic pogode i fronty. Wiedzieć pozatym trzeba w jakich warunkach powstaje mgła, czyli temperatura punktu rosy musi być osiagnięta. Niestety dziś się zachmurzyło i była w miare ciepła noc, wiec mgieł nie było. A najlepiej to wyjzec na najblizszą łąke, zamiast gnać na marne. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
popo16
|
Wysłany: 2006-10-14, 17:16
|
|
|
W Warszawie jest problem z łąkami Zresztą generalnie w mieście mgła sie nie utrzyma więc, żeby być pewnym czy nie ma mgły, to trzeba niestety wyjechać za miasto. Tak mi się przynajmniej wydaje. |
|
|
|
 |
amikosik
|
Wysłany: 2006-10-14, 17:19
|
|
|
Na lokalnej łące mogą być zupełnie inne warunki niż 140 km dalej. |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-10-14, 18:46
|
|
|
popo16 napisał/a: | trzeba niestety wyjechać za miasto. | Właśnie, mam wrażenie, że ostatnio wszyscy chcą przychodzic na gotowe ostatnio na festiwalu fotografi przyrodniczej byłem swiadkiem jak jacyś adepci tej sztuki mieli pretensje do pracownika parku (Grzesia O.) że w dyrekcji, telefonicznie nie można sie dowiedzieć np. czy zakwitły juz zawilce, czy przyleciały zurawie, gdzie chodzą łosie itp., moze uruchomia też gorącą linię z info o mgłach Moim zdaniem jesli chce się fotografowac przyrodę to trzeba sie na niej znać, a nie mieć pretensje do pracowników parku że niepodprowadzają pod kwiatki. Trzeba samemu poznać teren, zresztą troche dziwne to były pytania, a przeciez kazdy kto prezentował swoje zdjęcia na festiwalu wspominał ile miesięcy a nawet lat trwało ich kompletowanie, a inni chcieli by na gotowo... amikosik napisał/a: | Na lokalnej łące mogą być zupełnie inne warunki niż 140 km dalej. | dlatego czytaj jak na poczatku
A co do mgieł, to myslę że jesli często sie bedzie w terenie o odpowiedniej porze to mgły sie zfoci a pewnie nie tylko.
Trzy dni siedzenia na Mogielicy i jest efekt: MGIEŁKI |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
amikosik
|
Wysłany: 2006-10-14, 21:48
|
|
|
Ja tam uważam że parki powinny robić pokazowe zagrody z żubrami, łosiami, kwiatkami oraz innymi atrakcjami. Skanalizują w ten sposób ruch turystyczny i nie będą się pętać po lesie jakieś mieszczuchy z ambicjami fotograficznymi.
KPN miał chyba coś takiego w planach? |
|
|
|
 |
Krzysiek@

|
Wysłany: 2006-10-14, 22:18
|
|
|
Ja tam polecam kozystanie z bardziej nowoczesnej techniki
a mianowicie strona internetowa www.ggc.pl tam klika sie na odnosnik Pogoda poznij wybiera sie obszar na mapce icm pozniej mozna wybrac gmine z ktorej chce sie miec prognoze klika sie drukuj i mozna zabrac mapke ze soba najlepiej sie sprawdza na krotkich wypadach np jedno lub ew dwudniowych wtedy jest najdokladniejsza ale ogólnie to jest z dokladnoscia do 15 minut np w przypadku opadów
BARDZO GORACO POLECAM |
_________________ Krzysztof Szulak |
|
|
|
 |
amikosik
|
Wysłany: 2006-10-14, 22:55
|
|
|
Ale co polecić do prognozowania mgły?
IMGW ma swój odddział na Okęciu i robią takie prognozy dla lotniska ale nie wiem czy postają takie prognozy dla całego kraju. |
|
|
|
 |
amikosik
|
Wysłany: 2006-10-14, 23:21
|
|
|
Googlujcie a znajdziecie.
http://www.imgw.pl/wl/int...a/izolinie.html
mapka niestety bez prostej graficznej prognozy na mgłę. Teraz trzeba zapytać Basiora jak za pomocą punktu rosy, ciśnienia, wilgotności i temperatury przepowiedzeć mgłę. |
|
|
|
 |
zu
|
Wysłany: 2006-10-21, 08:56
|
|
|
"Podczas bezchmurnej nocy ziemia szybko wypromieniowuje ciepło w postaci promieniowania w podczerwieni. Z tego powodu wartswa powietrza tuż przy ziemi ochładza się wskutek przewodnictwa cieplnego. Gdy temperatura spadnie poniżej punktu rosy para wodna kondensuje i tworzy się mgła. Przy idealnie bezwietrznych warunkach mgła może mieć nawet poniżej jednego metra grubości. Gdy wieje słaby wiatr mgła może osiągnąć do 300 m grubości na skutek pojawienia się turbulencji."
Więc bezchmurna noc zwiększa szansę na mgłę
Ogólnie mechanizm tworzenia się mgły polega na kondensacji pary wodnej przy dużym skoku temperatury (w doł oczywiście). Więc może ciepły, bezchmurny wieczór może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia mgły?
PS Najciekawiej wyglądają mgły nie takie rozproszone w całym powietrzu, ale takie jakby płaty, unoszące się kilakdziesiąt metrów nad gruntem o gróbości mniej więcej metra - niesamowity widok |
|
|
|
 |
|