Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przewidzieć czy będzie mgła?
Autor Wiadomość
popo16 

Wysłany: 2006-10-14, 08:51   Jak przewidzieć czy będzie mgła?

Mam pytanie związane z moją pasją fotografowania przyrody, a brzmi ono jak w tytule. Jest dużo mądrych linków w internecie, ale tak w praktyce to kiedy i na jakich obszarach spodziewać się mgły? Dziś np. na Mazowszu miały być silne mgły (według prognozy), a jeżdżąc i chodzą po Mazowszu od 6.00 do 9.00 mgieł prawie nie zaobserwowałem (także na łąkach przy zbiorniku wodnym). Pozdrawiam

Logan 

Wysłany: 2006-10-14, 09:50   

popo16 napisał/a:
według prognozy

meteorologia to troche bardziej zaawansowane wrozbiarstwo wiec nie spodziewaj sie za wiele po prognozach pogody :lol: , dzis w Malopolsce mialo byc slonecznie a od nocy siapi :neutral:
najlepiej zapytac gorali albo indian ale na Mazowszu bylby z tym problem :wink:

popo16 

Wysłany: 2006-10-14, 10:07   

Logan napisał/a:

meteorologia to troche bardziej zaawansowane wrozbiarstwo

To to ja wiem :green: Ale pewnie są jakieś czynniki, które uprawdopodabniają mgły i o nie pytam. Bo wiesz: dziś wstałem o 5, żeby dojechać na łąki k. Górek w KPN (na wschód słońca). Miał być wschód i mgły, a nie było ani słońca, ani mgieł. Przejechałem się o świcie 140 km i wróciłem nie zrobiwszy ani jednego zdjęcia :grin: Pozdrawiam

Basior 

Wysłany: 2006-10-14, 16:34   

Myslę że trzeba sie kierować prognozami, mgły były u nas od kilku dni, ale w końcu nadeszła zmiana pogody (zachmurzenie) i się skończyły. Więc pozostaje sledzic pogode i fronty. Wiedzieć pozatym trzeba w jakich warunkach powstaje mgła, czyli temperatura punktu rosy musi być osiagnięta. Niestety dziś się zachmurzyło i była w miare ciepła noc, wiec mgieł nie było. A najlepiej to wyjzec na najblizszą łąke, zamiast gnać na marne. :green:

popo16 

Wysłany: 2006-10-14, 17:16   

W Warszawie jest problem z łąkami :green: Zresztą generalnie w mieście mgła sie nie utrzyma więc, żeby być pewnym czy nie ma mgły, to trzeba niestety wyjechać za miasto. Tak mi się przynajmniej wydaje.

amikosik 

Wysłany: 2006-10-14, 17:19   

Na lokalnej łące mogą być zupełnie inne warunki niż 140 km dalej.

Basior 

Wysłany: 2006-10-14, 18:46   

popo16 napisał/a:
trzeba niestety wyjechać za miasto.
Właśnie, mam wrażenie, że ostatnio wszyscy chcą przychodzic na gotowe :wink: ostatnio na festiwalu fotografi przyrodniczej byłem swiadkiem jak jacyś adepci tej sztuki mieli pretensje do pracownika parku (Grzesia O.) że w dyrekcji, telefonicznie nie można sie dowiedzieć np. czy zakwitły juz zawilce, czy przyleciały zurawie, gdzie chodzą łosie itp., moze uruchomia też gorącą linię z info o mgłach :green: Moim zdaniem jesli chce się fotografowac przyrodę to trzeba sie na niej znać, a nie mieć pretensje do pracowników parku że niepodprowadzają pod kwiatki. Trzeba samemu poznać teren, zresztą troche dziwne to były pytania, a przeciez kazdy kto prezentował swoje zdjęcia na festiwalu wspominał ile miesięcy a nawet lat trwało ich kompletowanie, a inni chcieli by na gotowo...
amikosik napisał/a:
Na lokalnej łące mogą być zupełnie inne warunki niż 140 km dalej.
dlatego czytaj jak na poczatku :smile:
A co do mgieł, to myslę że jesli często sie bedzie w terenie o odpowiedniej porze to mgły sie zfoci a pewnie nie tylko.

Trzy dni siedzenia na Mogielicy i jest efekt: MGIEŁKI :wink:

amikosik 

Wysłany: 2006-10-14, 21:48   

Ja tam uważam że parki powinny robić pokazowe zagrody z żubrami, łosiami, kwiatkami oraz innymi atrakcjami. Skanalizują w ten sposób ruch turystyczny i nie będą się pętać po lesie jakieś mieszczuchy z ambicjami fotograficznymi.
KPN miał chyba coś takiego w planach?

Krzysiek@ 

Wysłany: 2006-10-14, 22:18   

Ja tam polecam kozystanie z bardziej nowoczesnej techniki
a mianowicie strona internetowa www.ggc.pl tam klika sie na odnosnik Pogoda poznij wybiera sie obszar na mapce icm pozniej mozna wybrac gmine z ktorej chce sie miec prognoze klika sie drukuj i mozna zabrac mapke ze soba najlepiej sie sprawdza na krotkich wypadach np jedno lub ew dwudniowych wtedy jest najdokladniejsza ale ogólnie to jest z dokladnoscia do 15 minut np w przypadku opadów
BARDZO GORACO POLECAM

amikosik 

Wysłany: 2006-10-14, 22:55   

Ale co polecić do prognozowania mgły?
IMGW ma swój odddział na Okęciu i robią takie prognozy dla lotniska ale nie wiem czy postają takie prognozy dla całego kraju.

amikosik 

Wysłany: 2006-10-14, 23:21   

Googlujcie a znajdziecie.
http://www.imgw.pl/wl/int...a/izolinie.html
mapka niestety bez prostej graficznej prognozy na mgłę. Teraz trzeba zapytać Basiora jak za pomocą punktu rosy, ciśnienia, wilgotności i temperatury przepowiedzeć mgłę.

zu 

Wysłany: 2006-10-21, 08:56   

"Podczas bezchmurnej nocy ziemia szybko wypromieniowuje ciepło w postaci promieniowania w podczerwieni. Z tego powodu wartswa powietrza tuż przy ziemi ochładza się wskutek przewodnictwa cieplnego. Gdy temperatura spadnie poniżej punktu rosy para wodna kondensuje i tworzy się mgła. Przy idealnie bezwietrznych warunkach mgła może mieć nawet poniżej jednego metra grubości. Gdy wieje słaby wiatr mgła może osiągnąć do 300 m grubości na skutek pojawienia się turbulencji."
Więc bezchmurna noc zwiększa szansę na mgłę :-)
Ogólnie mechanizm tworzenia się mgły polega na kondensacji pary wodnej przy dużym skoku temperatury (w doł oczywiście). Więc może ciepły, bezchmurny wieczór może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia mgły? :-)
PS Najciekawiej wyglądają mgły nie takie rozproszone w całym powietrzu, ale takie jakby płaty, unoszące się kilakdziesiąt metrów nad gruntem o gróbości mniej więcej metra - niesamowity widok :)

Odpowiedz do tematu