Zamknięty przez: Wadera 2006-07-13, 17:59 |
Ptak wodny |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-15, 11:55 Ptak wodny
|
|
|
Proszę o podanie nazwy polskiej (0,5 punktu), łacińskiej (0,5 punktu) oraz uzasadnienia (1 punkt) do załączonego zdjęcia. Termin rozwiązania podam 24 czerwca - dzień po zakończeniu roku szkolnego.
Proszę o uważne czytanie kryterium punktacji. Teraz będę bezwzględny przy ocenie. Nie będę przypominał nikomu, że trzeba napisać nazwę łacińską, czy też jakieś uzasadnienie
Miłej zabawy!
1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 207 raz(y) 32,95 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-06-15, 13:04
|
|
|
| łyska FULICA ATRA - , ptak na zdjęciu ma ogólną sylwetkę łyski, jest ciemno ubarwiony i tak jak łyska bierze on rozbieg po powierzchni wody zostawiając przy tym za sobą charakterystyczny ślad. |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-06-15, 17:22
|
|
|
łyska Fulica atra
czarny ptaszek wodny i jeszcze ten charakterystyczny start ( bieg po wodzie) dla mnie dość czesty widok |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-06-16, 11:13
|
|
|
Jeżeli ktoś widzi w tym zdjęciu jakieś cechy, które wskazują na rozwiązanie to chylę czoła. Ja strzelam:
kokoszka wodna (Gallinula chloropus)
Widać jedynie to, że ptak ma ogon i nie ma kaczego dzioba (choć przy takiej jakości zdjęcia to może być mylne). Tak wiec odpada łyska i kaczki |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-06-21, 15:13
|
|
|
Po sylwetce ptaka i machaniu nogami chrusciel, czyli łyska lub kokoszka. Kokoszka powinna miec białe pasu pod ogonem, zatem lyska Fulica atra... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
Wysłany: 2006-06-21, 21:11
|
|
|
kokoszka-Gallinula chloropus
niby mogła by być i łyska i pewnie tak będzie, ale nie wiedzę dużych łyskowych łap.... po części strzał. |
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-06-23, 11:32
|
|
|
| pdgl |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-06-23, 11:33
|
|
|
| mender napisał/a: | | Jeżeli ktoś widzi w tym zdjęciu jakieś cechy, które wskazują na rozwiązanie to chylę czoła. Ja strzelam: |
za takie cos powinien byc bojkot |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-06-23, 18:19
|
|
|
| kokoszka wodna Gallinula chloropus |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-26, 21:56
|
|
|
Zauważyłem, że do trudniejszych zagadek podchodzi mniej uczestników. Ale skoro mamy się tutaj czegoś nauczyć, to nie będę dawał prostych do oznaczenia gatunków.
Zdjęcie przedstawia kokoszkę Gallinula chloropus
Wszystkim dziekuję za udział w tej zagadce. Wzięło w niej udział 6 osób (Syriusz, mixer, mender, Marfu, Corvus, Accipiter).
Punkty otrzymują tylko:
mender - 2
Corvus - 2
Accipiter - 1
Najbardziej podobało mi się uzasadnieje Corvusa - spójrzcie kilka postów wyżej!
Czytajcie proszę kryteria poszczególnych zagadek. Powtórzę jeszcze raz. Skoro ktoś jest pewien swego oznaczenia, niech wysili się jeszcze na podanie jakiegoś uzasadnienia. Dodatkowy opis ma słuzyc edukacji dla tych co maja mniejsze doswiadczenie terenowe! Nie kazdy jest od razu orłem |
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-06-27, 15:36
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | skoro mamy się tutaj czegoś nauczyć, to nie będę dawał prostych do oznaczenia gatunków. |
ok, ale niech beda widoczne chociaz ze 2 cechy dzieki ktorym da sie oznaczyc. Bo inaczej to jest zgaduj zgadula
Mozesz Mirku podac jaka tu cecha jest widoczna? |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-06-28, 12:08
|
|
|
Moze byc i jedna cecha Mirek - wytlumacz sie, czemu kokoszka a nie lyska |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-28, 21:00
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Mirek - wytlumacz sie, czemu kokoszka a nie lyska |
Hehe, przecież to widać na pierwszy rzut oka
A tak na poważnie.
Łyska jest bardziej ociężała od kokoszki i widać u niej większe łapy...
| Corvus napisał/a: | | niby mogła by być i łyska |
| Corvus napisał/a: | | ale nie wiedzę dużych łyskowych łap |
Nic dodać nic ująć - Corvus, dobrze strzelałeś...
|
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-06-28, 21:04
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | Nic dodać nic ująć - Corvus, dobrze strzelałeś... |
Nie podoba mi sie to, niby to ma byc cecha ze lewa nozka jest bardziejsza
Mysle ze po tym zdjeciu nie da sie jednoznacznie powiedziec jaki to gat. Jesli sie myle to prosze mi to udowodnic. Czy w Szponie jest miejsce na takie zagadki |
|
|
|
 |
|
|