Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Forum tylko dla profesjonalistów?
Autor Wiadomość
Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-05-16, 11:26   Forum tylko dla profesjonalistów?

Wiele osób zagląda na to Forum w celu uzyskania odpowiedzi na nurtujące je pytania lub
w celu otrzymania merytorycznej pomocy w sytuacjach, gdy wiedza laika zawodzi.
I nie ma znaczenia czego to pytanie dotyczy; czy jest proste, czy w sprawie "oczywistej" dla znawcy tematu.....
Wszyscy, którzy pytają oczekują zrozumienia i zwykłej ludzkiej życzliwości :!:
Niestety coraz częściej spotykam sie tym miejscu z lekceważeniem, kpinami i wyśmiewaniem :shock:
Czy chodz o to, że ma być to Forum " towarzystwa wzajemnej adoracji" i "ma sie ono kisić we własnym sosie" ?
Czy w końcu zostało założone w ogólnie dostępnym internecie w jakims celu? np. edukacyjnym, pomocowym itd.?
Jaką funkcję i rolę ma to Forum spełniać?
Bo jeżeli pytania i sprawy tzw."zwykłych" ludzi" tylko irytują albo wywołują kpiny - to może jednak wprowadzić - brak dostepu - i będziecie mieli święty spokój PROFESJONALIŚCI!!!

Mirek 

Wysłany: 2006-05-16, 11:59   

Beata napisał/a:
Niestety coraz częściej spotykam sie tym miejscu z lekceważeniem, kpinami i wyśmiewaniem

Beatko, jeszcze nie poznałaś wszystkich z tego forum. Niektórzy tacy już są, że obracają w żart, czasem niezbyt smaczny, wszystko co sie da. Trzeba ich, mówiąc brzydko, "olać". Myślę, że niektórzy jednak sie poprawią. Zanim coś napiszą to się choć przez chwilkę zastanowią. To tak jak w każdej społeczności są ludzie i ludziska. Ale zapewniam Ciebie, że jest dużo osób, którzy jak mają czas to służą pomocą i radą. Myślę, że wywody niektórych Kolegów, nie zrażą Ciebie do zagladania tutaj...

Pozdrawiam

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-05-16, 12:13   

Mirku!
to nie jest tylko moja obserwacja - w dziale dotyczącym roślin - Katula też ( mam nadzieję, że się nie obrazi, że ją cytuję) , spotkała się z niemiłymi komentarzami.
I nie chodzi o to, czy ja się obrażam, bo tak nie jest. Czuję jednak lekkie rozczarowanie i zdziwienie... Zaglądać tutaj będę w dalszym ciągu, polecać innym to Forum też; ale jednocześnie będę wymagała od innych przynajmniej szacunku :green:
Zdaje sobie sprawę z tego, że są ludzie i ludziska, przecież nie mieszkam na bezludnej wyspie - ale spodziewałam się , że w takim miejscu jak to Forum, gdzie piszą i zagladają ludzie "od przyrody" , zawsze jest zachowywany dobry poziom.
Pozdrawiam wszystkich - w tej chwili lekko wkurzona - Beata :green:

Jarek P 

Wysłany: 2006-05-16, 12:26   

Forum jest dla wszystkich, również dla tych o niewyparzonych językach. Z drugiej strony GrzegorzBP świetnie orientuje się w sprawach administracyjno-prwnych z zakresu ochrony przyrody i warto korzystać z jego wiedzy. Posiada też bogatą wiedzę przyrodniczą. Tylko niestety nie chce przyjąc do wiadomości, że nie wszyscy czytali "świętą księgę pszczół" i mają prawo nie wiedzieć i dlatego pytają i mają prawo do odpowiedzi bez zbędnych złośliwości.

Cytat:
•Uważaj z humorem i ironią! Bez osobistego kontaktu Twój żart może być odebrany jako złośliwa krytyka.
Grzegorzu specjalnie dla Ciebie cytat z tematu "Ważne - przeczytaj o naszych zasadach".

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-05-16, 13:03   

Jarek P napisał/a:
GrzegorzBP świetnie orientuje się w sprawach administracyjno-prwnych z zakresu ochrony przyrody i warto korzystać z jego wiedzy. Posiada też bogatą wiedzę przyrodniczą.

I jak zdążyłam sie zorientować , wiele, wiele i wiele innych osób z Forum posiada ogromny zasób wiedzy, którą chce się 'czerpać pełnymi garściami" . Dlatego też , miło jest bardzo, jak można z tego korzystać. Myślę i mam nadzieję , że temat, który tu poruszyłam, naprawdę stanie się marginalny . I to było na tyle....

Mirek 

Wysłany: 2006-05-16, 13:48   

Beata napisał/a:
I to było na tyle....

No i dobrze - jest maj, a świat jest piękny! :grin:

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-05-17, 14:16   

Jarek P napisał/a:
Forum jest dla wszystkich, również dla tych o niewyparzonych językach. Z drugiej strony GrzegorzBP świetnie orientuje się w sprawach administracyjno-prwnych z zakresu ochrony przyrody i warto korzystać z jego wiedzy. Posiada też bogatą wiedzę przyrodniczą. Tylko niestety nie chce przyjąc do wiadomości, że nie wszyscy czytali "świętą księgę pszczół" i mają prawo nie wiedzieć i dlatego pytają i mają prawo do odpowiedzi bez zbędnych złośliwości.

He he - jako wywołany do odpowiedzi - Ci którzy mnie znają dobrze wiedzą że nigdy nie odmówiłem odpowiedzi na nawet najprostrze pytania. Służe wiedzą i pomocą - ale nie mylmy niewiedzy z wszechobecną ignorancją i bezmyśleniem. Coż wiem że boli ale takie życie - to tak jakby ktoś wrzucił na forum zdjęcie kupy i pytał sie co to? a weż wsadz palec posmakuj bedziesz wiedział co to a nie pytał sie bezmyślnie.
to tyle a siwat rzeczywiście jest piękny- zwłasza jak nie włóczą sie po nim ludzie któzy nie potrafią samodzielnie myśleć. :idea:

zoomaniak 

Wysłany: 2006-05-17, 15:33   

GrzegorzBP napisał/a:
Ci którzy mnie znają dobrze wiedzą że nigdy nie odmówiłem odpowiedzi na nawet najprostrze pytania. Służe wiedzą i pomocą - ale nie mylmy niewiedzy z wszechobecną ignorancją i bezmyśleniem.

Ignorancja to jest właśnie to co napisałeś. Jest takie powiedzenie - wulgarne, ale pasuje jak ulał do tego co napisałeś.

"Wyżej sra niż dupe ma"

Mirek 

Wysłany: 2006-05-17, 16:32   

Panowie, dajcie spokój... Przywołuję Was do porządku :evil:

zoomaniak 

Wysłany: 2006-05-17, 16:58   

Mirek napisał/a:
Panowie, dajcie spokój... Przywołuję Was do porządku :evil:

Mirku, oczywiście przepraszam ale musiałem napisać co myśle o GrzegorzuBP. Wynika to wprost ze świętej księgi zoomaniaka :mrgreen:

Mirek 

Wysłany: 2006-05-17, 19:20   

zoomaniak napisał/a:
Mirku, oczywiście przepraszam

Spoko, ja nie jestem taki wrażliwy, ale biorę wzgląd na innych :grin:

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2006-05-17, 21:55   

No ładnie, ładnie....
Forum rumieńców nabiera (to dobrze?), ale proszę bez wysmiewania czyjejs niewiedzy. Znamy sie przecież nie od dziś! :wink:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-05-17, 22:06   

GrzegorzBP napisał/a:
Coż wiem że boli ale takie życie - to tak jakby ktoś wrzucił na forum zdjęcie kupy i pytał sie co to? a weż wsadz palec posmakuj bedziesz wiedział co to a nie pytał sie bezmyślnie.

ja tam wolę dowcip w stylu kabaretu MUMIO :!:

Basior 

Wysłany: 2006-05-17, 22:20   

Otóż, na pewnym forum, na które często zaglądam takie przesmiewcze posty i posty nie na temat nazywane są "kasztanieniem" bo pewnie inne wyrazy automatyczna cenzura wywala. Doszło tam do tego, ze jak ktos zada pytanie i zostanie udzielona odpowiedź, moderatorzy zamykają temat aby go uzytkownicy z specyficznym poczuciem humoru nie "skasztanili". :idea:
A co do głupich pytań, to w przypadku tej nieszczesnej kaczki, pewnie gdyby ten co je zadał, pomyslał chwilę sam by sobie odpowiedział... A odpowiedz jest tak banalna, ze na tamtym forum mozna bylo sprawe zamknąć. W internecie jest pełno śmieci, po co je jeszcze tutaj zamieszczać? A kolegom niecierpliwym proponuje wziac cos na wstrzymanie, moze znajdzie sie chetny na odpowiadanie na nawet najgłupsze pytania (ewentualnie prosze podawac wiek pytającego, odpowiednio niski jest okolicznością łagodzącą :twisted: ) w końcu "tu jest internet". No i troche luzu... :cool: :roll: :lol:

zoomaniak 

Wysłany: 2006-05-18, 13:03   

Basior napisał/a:
A co do głupich pytań, to w przypadku tej nieszczesnej kaczki, pewnie gdyby ten co je zadał, pomyslał chwilę sam by sobie odpowiedział... A odpowiedz jest tak banalna, ze na tamtym forum mozna bylo sprawe zamknąć. W internecie jest pełno śmieci, po co je jeszcze tutaj zamieszczać? A kolegom niecierpliwym proponuje wziac cos na wstrzymanie, moze znajdzie sie chetny na odpowiadanie na nawet najgłupsze pytania (ewentualnie prosze podawac wiek pytającego, odpowiednio niski jest okolicznością łagodzącą :twisted: ) w końcu "tu jest internet". No i troche luzu...

Wiesz, dla Ciebie może odpowiedzi są banalne ale zwróc uwagę na to, że nie każdy ma odpowiednią wiedzę.

Czy to źle, że zadaje nawet najbardziej banalne pytania?

Oczywiście, że nie, ma do tego prawo. Jeśli jest żywo zainteresowany jakimś problemem, chce otrzymac odpowiedź na nurtujące go pytania to chwała mu za to, że wogóle chce w jakiejś sprawie pomóc.

Do Twoich, waszych, naszych i moich obowiązków oraz praw, prócz czynnej ochrony (statutowej) należy również edukacja i uświadamianie. Działalność nie polega tylko na tym, że wiesza się budki legowe, monitoruje je, czy wprowadza inne środki, głownie polega też na tym żeby budować w społeczeństwie świadomość zagrożeń, jego unikania, czy też nawet własciwej pomocy w sytuacjach kryzysowych. Do tego jesteście powołani!

Ja pomagam jak tylko potrafie, chociaż jestem tylko pasjonatem ale to od was fachowców, ludzi kierunkowo wykształconych głównie należy nie tylko statutowa ale również ponadstatutowa działalność, również w zakresie odpowiedzi na najbardziej trywialne pytania w zakresie przyrodniczym.

Jeśli ktokolwiek z Was uważa, że wykształcony przyrodnik (profesor, doktor, inżynier) odpowiadający na trywialne pytania laików - w zakresie jego wykształcenia - pozbawi się godności czy czegokolwiek (np. czasu) to ja nad tym głeboko ubolewam, że fachowiec mogący pomóc laikowi, nie potrafi poświęcić 2 minut swojego życia i napisać rzeczowej odpowiedzi...

Na zakończenie...

Jeśli wszyscy będziemy kierować się zasadą "zostało gdzieś napisane, wystarczy poszukać" to ja mam bardzo głębokie wątpliwości co do genezy istnienia for dyskusyjnych.... no bo przecież, zawsze gdzieś jest miejsce w którym są te tematy poruszane. No właśnie, tylko gdzie? A jeśli już ktoś zadał sobie trud, przyszedł, zarejestrował się, poświęcił 2 minuty na zadanie pytania, pragnie poświęcić kilka godzin, kilka dni na rozwiązanie (nazwijmy to) "sytacji kryzysowej" to na pewno nie nalezy mu życia utrudniać, wręcz przeciwnie - ułatwić.

Odpowiedz do tematu