|
Sosna z winogronami |
| Autor |
Wiadomość |
Katula
|
Wysłany: 2006-05-16, 06:57 Sosna z winogronami
|
|
|
Witam
To pewnie nie jest zbyt właściwe miejsce na zamieszczenie tego postu,ale nie mam pewności czy to jest szkodnik i jaki
Teananaso podobne kulki na nowych pedach
Bede wdzieczna za informacje dotyczace tegoo co to jest, czym zagraza sosonom (wszystkim w zagrodzie) i jak z tym walczyć
co to zapaskudztwo.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 223 raz(y) 63,06 KB |
|
_________________ Serdecznie pozdrawiam
Kaśka |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2006-05-16, 08:16
|
|
|
| Bynajmniej nie zagraża - a wrecz pomaga w rozmnażaniu! Na zdjęciu męski kiwatostan sosny! |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-05-16, 09:26
|
|
|
| Katula napisał/a: | | Bede wdzieczna za informacje dotyczace tegoo co to jest, czym zagraza sosonom (wszystkim w zagrodzie) i jak z tym walczyć |
no to osoba która uczy biologi w szole do której chodzi Katula powinna sobie strzelić w łeb i zakopać się dwa metry pod ziemią - ja pikuje ale żenuła... |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2006-05-16, 09:48
|
|
|
Katula chyba już nie chodzi do szkoły |
|
|
|
 |
Katula
|
Wysłany: 2006-05-16, 10:51 To prawda, jest mi wstyd
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | Katula napisał/a: | | Bede wdzieczna za informacje dotyczace tegoo co to jest, czym zagraza sosonom (wszystkim w zagrodzie) i jak z tym walczyć |
no to osoba która uczy biologi w szole do której chodzi Katula powinna sobie strzelić w łeb i zakopać się dwa metry pod ziemią - ja pikuje ale żenuła... |
..ale można było sobie ostatnią uwagę zupełnie spokojnie darować.
Co do poziomu lekcji biologii - może niech moi nauczyciele i z podstawówki i z ogólniaka zyją sobie spokojnie, chociaż rzeczywiście chyba nie powinni być nauczycielami.
Ktoś mnie poprosił o sprawdzenie sugerując, że to ochojnik, bo drzewa, na których to zaobserwował są w bardzo kiepskiej kondycji.
Posprawdzałam w necie, w dostępnych mi książkach i nie bardzo mi pasowało, stąd moje pytanie.
Jest mi wstyd, jak już napisałam, ale myślę, że od razu nie ma powodów do robienia afery
i naśmiewania się
No chyba, że to jest forum tylko i wyłącznie dla profesjonalistów i znawców z wyższej półki
Dodam, że na codzień spotykam się z bardzo dużym poziomem niewiedzy przyrodniczej i ze strasznie prostymi pytaniami, z którymi sobie radzę, ael nie naśmiewam się tylko cierpliwie tłumaczę. |
Kaśka |
|
|
|
 |
Cephalanthera
rubra....

|
Wysłany: 2006-05-16, 12:19
|
|
|
| Katula napisał/a: | | No chyba, że to jest forum tylko i wyłącznie dla profesjonalistów i znawców z wyższej półki |
nie jest.
Spokojnie Katula... NIe przejmuj sie cietym językiem Grzesia... myśmy się już przyzwyczaili.
Choć naprawdę, trochę zaskakuje to pytanie.. Hehe. Ale masz rację, niestety poziom najprostszej wiedzy przyrodniczej jest w społeczeństwie zaskakująco niski.
| Katula napisał/a: | Jest mi wstyd, jak już napisałam, ale myślę, że od razu nie ma powodów do robienia afery
i naśmiewania się |
Jasne. lepiej się zapytać niż trwać w niewiedzy... |
_________________ To jest mój świat....
 |
|
|
|
 |
Katula
|
Wysłany: 2006-05-16, 12:37
|
|
|
Przynaję się bez bicia do swojego błedu, bo jak juz poszukiwałam to mogłam wziąć książkę o drzewach i popatrzeć na sosnę, albo wklepać w wyszukiwarkę hasło sona.
Będę uważniejsza.
I postaram się nie zadwać głupich pytań
Swoja drogą brak wiedzy jest zaskakujący a brak poszanowania dla tego co w około jest żenujący i strasznie zatrważający.
Przynajmniej mnie jest z powodu niszczenia wszystkiego co się da jest cholernie smutno.
Raz jeszcze wszystkim dziękuję
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że sosny nie będą już zlewane chemią bez powodu
To nie ja lałam tylko właściciele sosen. |
Kaśka |
|
|
|
 |
jemi

|
Wysłany: 2006-05-17, 07:47
|
|
|
GrzegorzBP napisał:
"no to osoba która uczy biologi w szole do której chodzi Katula powinna sobie strzelić w łeb i zakopać się dwa metry pod ziemią - ja pikuje ale żenuła..."
a może osoba ucząca biologii miała wiedzę tylko nie umiała jej w miarę kulturalny sposób przekazać? |
|
|
|
 |
Katula
|
Wysłany: 2006-05-17, 08:25
|
|
|
Z całym szacunkiem - to nie powinna zostać nauczycielem
ale to długa historia |
Kaśka |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-05-17, 14:03
|
|
|
| jemi napisał/a: | | a może osoba ucząca biologii miała wiedzę tylko nie umiała jej w miarę kulturalny sposób przekazać? |
albo osoba której przekazywała maiła to w głęblkim poważaniu - kolkluzja jest tak - nie wiedzieć jak wyglądają kwiatostany żeńskie leszczyny - jeszcze jestem to w stanie zrozumiec bo pokutuje przekonane ze to kotki - ale nie wiedziec i nie widziec jak wyglada kwitnąca sosna któa rośnie na 70% powierzchni kraju - to po prostu wstyd. |
|
|
|
 |
Lulek

|
Wysłany: 2006-05-18, 17:09
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | Katula napisał/a: | | Bede wdzieczna za informacje dotyczace tegoo co to jest, czym zagraza sosonom (wszystkim w zagrodzie) i jak z tym walczyć |
A ja myślałem że to forum między innymi jest po to żeby uświadamiać ludzi i wyprowadzać z błędów a nie od razu zniechęcać do zadawania następnych pytań.
Brawo grzegorzu, brawo. |
_________________ Działdowskie Koło TP Bocian
AVELELEK |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-05-18, 17:55
|
|
|
Ale Grzesiowi ostatnio się dostaje, może trochę dojrzeje wreszcie |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-05-19, 11:04
|
|
|
| Lulek napisał/a: | | A ja myślałem że to forum między innymi jest po to żeby uświadamiać ludzi i wyprowadzać z błędów a nie od razu zniechęcać do zadawania następnych pytań. |
zgadzam sie z Tobą w 100% - i nawet najprostrze pytania sa godne udzielenia odpowiedzi. Najprostrze ale nie BEZMYŚLNE. - gdyby ta osoba napisała mam 7 lat i nie wiem o co chodzi - ok ale chyba kończyła przynajmniej podstawówkę i miała cykl rozrodczy okryto i nagozalązkowych ? czyż nie.
| Mirek napisał/a: | | Ale Grzesiowi ostatnio się dostaje, może trochę dojrzeje wreszcie |
. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-05-19, 17:52
|
|
|
OK - tak jak napisalem w temacie o tym, dla kogo jest forum. GrzegorzBP - nie musisz odpowiadac na zbyt proste pytania. Katula - dostalas mam nadzieje mimo wszystko satysfakcjonującą odpowiedz, mozesz zadawac wszelkie pytania, na pewno dostaniesz odpowiedz |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-05-24, 18:40
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | zgadzam sie z Tobą w 100% - i nawet najprostrze pytania sa godne udzielenia odpowiedzi. |
Daruj sobie twoj komentarz jest zalosny - robisz to celowo czy tylko udajesz swoj poziom?
| GrzegorzBP napisał/a: | | Najprostrze ale nie BEZMYŚLNE. - gdyby ta osoba napisała mam 7 lat i nie wiem o co chodzi - ok ale chyba kończyła przynajmniej podstawówkę i miała cykl rozrodczy okryto i nagozalązkowych ? czyż nie. |
A skad mamy to wiedziec wczesniej - tak czy siak wydaje mi sie ze nalezy odpowiadac pomimo formy pytania w taki sposob, by zarowno czytajacy 7-latek jak i 50-latek wiedzial o co chodzi
| Mirek napisał/a: |
Ale Grzesiowi ostatnio się dostaje, może trochę dojrzeje wreszcie
| GrzegorzBP napisał/a: | |
|
Jak widac nie |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
|
|