Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sosna z winogronami
Autor Wiadomość
Katula 

Wysłany: 2006-05-16, 06:57   Sosna z winogronami

Witam
To pewnie nie jest zbyt właściwe miejsce na zamieszczenie tego postu,ale nie mam pewności czy to jest szkodnik i jaki
Teananaso podobne kulki na nowych pedach
Bede wdzieczna za informacje dotyczace tegoo co to jest, czym zagraza sosonom (wszystkim w zagrodzie) i jak z tym walczyć

co to zapaskudztwo.jpg
Plik ściągnięto 223 raz(y) 63,06 KB

Marcin 

Wysłany: 2006-05-16, 08:16   

Bynajmniej nie zagraża - a wrecz pomaga w rozmnażaniu! Na zdjęciu męski kiwatostan sosny!

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-05-16, 09:26   

Katula napisał/a:
Bede wdzieczna za informacje dotyczace tegoo co to jest, czym zagraza sosonom (wszystkim w zagrodzie) i jak z tym walczyć

no to osoba która uczy biologi w szole do której chodzi Katula powinna sobie strzelić w łeb i zakopać się dwa metry pod ziemią - ja pikuje ale żenuła...

Marcin 

Wysłany: 2006-05-16, 09:48   

Katula chyba już nie chodzi do szkoły :!: :?:

Katula 

Wysłany: 2006-05-16, 10:51   To prawda, jest mi wstyd

GrzegorzBP napisał/a:
Katula napisał/a:

no to osoba która uczy biologi w szole do której chodzi Katula powinna sobie strzelić w łeb i zakopać się dwa metry pod ziemią - ja pikuje ale żenuła...

..ale można było sobie ostatnią uwagę zupełnie spokojnie darować.

Co do poziomu lekcji biologii - może niech moi nauczyciele i z podstawówki i z ogólniaka zyją sobie spokojnie, chociaż rzeczywiście chyba nie powinni być nauczycielami.

Ktoś mnie poprosił o sprawdzenie sugerując, że to ochojnik, bo drzewa, na których to zaobserwował są w bardzo kiepskiej kondycji.
Posprawdzałam w necie, w dostępnych mi książkach i nie bardzo mi pasowało, stąd moje pytanie.

Jest mi wstyd, jak już napisałam, ale myślę, że od razu nie ma powodów do robienia afery
i naśmiewania się
No chyba, że to jest forum tylko i wyłącznie dla profesjonalistów i znawców z wyższej półki

Dodam, że na codzień spotykam się z bardzo dużym poziomem niewiedzy przyrodniczej i ze strasznie prostymi pytaniami, z którymi sobie radzę, ael nie naśmiewam się tylko cierpliwie tłumaczę.

Cephalanthera 
rubra....

Wysłany: 2006-05-16, 12:19   

Katula napisał/a:
No chyba, że to jest forum tylko i wyłącznie dla profesjonalistów i znawców z wyższej półki

nie jest.
Spokojnie Katula... NIe przejmuj sie cietym językiem Grzesia... :green: myśmy się już przyzwyczaili.
Choć naprawdę, trochę zaskakuje to pytanie.. Hehe. Ale masz rację, niestety poziom najprostszej wiedzy przyrodniczej jest w społeczeństwie zaskakująco niski.

Katula napisał/a:
Jest mi wstyd, jak już napisałam, ale myślę, że od razu nie ma powodów do robienia afery
i naśmiewania się

Jasne. lepiej się zapytać niż trwać w niewiedzy...

Katula 

Wysłany: 2006-05-16, 12:37   

Przynaję się bez bicia do swojego błedu, bo jak juz poszukiwałam to mogłam wziąć książkę o drzewach i popatrzeć na sosnę, albo wklepać w wyszukiwarkę hasło sona.
Będę uważniejsza.
I postaram się nie zadwać głupich pytań

Swoja drogą brak wiedzy jest zaskakujący a brak poszanowania dla tego co w około jest żenujący i strasznie zatrważający.
Przynajmniej mnie jest z powodu niszczenia wszystkiego co się da jest cholernie smutno.

Raz jeszcze wszystkim dziękuję
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że sosny nie będą już zlewane chemią bez powodu
To nie ja lałam tylko właściciele sosen.

jemi 

Wysłany: 2006-05-17, 07:47   

GrzegorzBP napisał:
"no to osoba która uczy biologi w szole do której chodzi Katula powinna sobie strzelić w łeb i zakopać się dwa metry pod ziemią - ja pikuje ale żenuła..."

a może osoba ucząca biologii miała wiedzę tylko nie umiała jej w miarę kulturalny sposób przekazać?

Katula 

Wysłany: 2006-05-17, 08:25   

Z całym szacunkiem - to nie powinna zostać nauczycielem
ale to długa historia

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-05-17, 14:03   

jemi napisał/a:
a może osoba ucząca biologii miała wiedzę tylko nie umiała jej w miarę kulturalny sposób przekazać?

albo osoba której przekazywała maiła to w głęblkim poważaniu - kolkluzja jest tak - nie wiedzieć jak wyglądają kwiatostany żeńskie leszczyny - jeszcze jestem to w stanie zrozumiec bo pokutuje przekonane ze to kotki - ale nie wiedziec i nie widziec jak wyglada kwitnąca sosna któa rośnie na 70% powierzchni kraju - to po prostu wstyd.

Lulek 

Wysłany: 2006-05-18, 17:09   

GrzegorzBP napisał/a:
Katula napisał/a:

A ja myślałem że to forum między innymi jest po to żeby uświadamiać ludzi i wyprowadzać z błędów a nie od razu zniechęcać do zadawania następnych pytań. :sad:
Brawo grzegorzu, brawo. :evil:

Mirek 

Wysłany: 2006-05-18, 17:55   

Ale Grzesiowi ostatnio się dostaje, może trochę dojrzeje wreszcie :green:

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-05-19, 11:04   

Lulek napisał/a:
A ja myślałem że to forum między innymi jest po to żeby uświadamiać ludzi i wyprowadzać z błędów a nie od razu zniechęcać do zadawania następnych pytań.

zgadzam sie z Tobą w 100% - i nawet najprostrze pytania sa godne udzielenia odpowiedzi. Najprostrze ale nie BEZMYŚLNE. - gdyby ta osoba napisała mam 7 lat i nie wiem o co chodzi - ok ale chyba kończyła przynajmniej podstawówkę i miała cykl rozrodczy okryto i nagozalązkowych ? czyż nie. :twisted:
Mirek napisał/a:
Ale Grzesiowi ostatnio się dostaje, może trochę dojrzeje wreszcie

:green: :green:
.

Marfu 

Wysłany: 2006-05-19, 17:52   

OK - tak jak napisalem w temacie o tym, dla kogo jest forum. GrzegorzBP - nie musisz odpowiadac na zbyt proste pytania. Katula - dostalas mam nadzieje mimo wszystko satysfakcjonującą odpowiedz, mozesz zadawac wszelkie pytania, na pewno dostaniesz odpowiedz :-)

Batman 

Wysłany: 2006-05-24, 18:40   

GrzegorzBP napisał/a:
zgadzam sie z Tobą w 100% - i nawet najprostrze pytania sa godne udzielenia odpowiedzi.

Daruj sobie twoj komentarz jest zalosny - robisz to celowo czy tylko udajesz swoj poziom?
GrzegorzBP napisał/a:
Najprostrze ale nie BEZMYŚLNE. - gdyby ta osoba napisała mam 7 lat i nie wiem o co chodzi - ok ale chyba kończyła przynajmniej podstawówkę i miała cykl rozrodczy okryto i nagozalązkowych ? czyż nie.

A skad mamy to wiedziec wczesniej - tak czy siak wydaje mi sie ze nalezy odpowiadac pomimo formy pytania w taki sposob, by zarowno czytajacy 7-latek jak i 50-latek wiedzial o co chodzi
Mirek napisał/a:

Ale Grzesiowi ostatnio się dostaje, może trochę dojrzeje wreszcie
GrzegorzBP napisał/a:
:green: :green:

Jak widac nie :evil:

Odpowiedz do tematu