|
jesienne motyle |
| Autor |
Wiadomość |
calamita
|
Wysłany: 2010-09-26, 19:36 jesienne motyle
|
|
|
| jest już jesień, a ja podczas dzisiejszego spaceru zauważyłem kilkanaście modraszków: czerwończyka żarka-okolo 10 szt , czerwończyka nieparka-2, czerwończyka fioletka-3-4 i chyba modraszka agestisa-4. Poza tym latało mnóstwo rusałek pawich oczek i kilka rusałek admirałów i 2 szlaczkonie (wydaje mi się, że erate-tego nie jestem pewien bo latały tak szybko,że nie byłem w stanie zrobić zdjęcia). |
_________________ kto to był? -człowiek! ...może został? -poszedł! |
|
|
|
 |
CARABUS12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-26, 22:02
|
|
|
Nie wiem kim jesteś ale czy jesteś ślepy
,takie rzeczy wrzucamu do tematu Obserwacje, a nie zakładamy kolejny temat
Załamka |
|
|
|
 |
calamita
|
Wysłany: 2010-09-27, 08:08
|
|
|
ależ Ty "Carabeus" nerwowy jesteś- trochę relaksu. Dlaczego wszystko trzeba wrzucać do obserwacji? Co w tym złego, że zamieściłem kolejnego posta! a tak poza tym to przygadał kocioł garnkowi- jakoś nie zauważyłem Twoich owadów z wycieczki w okolice Łukowa i Parczewa stronie z obserwacjami... |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2010-09-27, 10:18
|
|
|
Erate - chyba szansa niewielka... Ale rzeczywiście latają. ja widziałem w sobotę dwa tokujące P. aegeria, trochę mnie zaskoczyły.
Tokujące, czyli latały wokół siebie po spirali. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
CARABUS12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-27, 11:48 odp.
|
|
|
| calamita napisał/a: | ależ Ty "Carabeus" nerwowy jesteś- trochę relaksu. Dlaczego wszystko trzeba wrzucać do obserwacji? Co w tym złego, że zamieściłem kolejnego posta! a tak poza tym to przygadał kocioł garnkowi- jakoś nie zauważyłem Twoich owadów z wycieczki w okolice Łukowa i Parczewa stronie z obserwacjami... |
Nie nerwowy tylko lubię porządek.
A co do relacji z Łukowa to jest tam gdzie powinna być, czyli w tematach Sekcji Entomologicznej w dziale SE w terenie.
Jeśli każdy zacznie zakładać nowy temat dla swych obserwacji to będzie bałagan, ale zrobisz jak chcesz.
Powodzenia w obserwacji jesiennych motyli. |
|
|
|
 |
calamita
|
Wysłany: 2010-09-27, 14:44
|
|
|
odpowiedź dla Carabusa12-
co do porządku na forum- może masz trochę racji, ale w/g mnie w obserwacjach powinno wpisywać się rzadziej spotykane gatunki,bo wpisując codziennie widzianego wróbla czy kawkę mija się troszkę z celem. A zamieszczając obserwacje motyli w dziale OWADY nie chodziło mi o pochwalenie się, a jedynie "zauważenie",że mimo jesieni motyle latają...
A co Twoim zdaniem można wpisywać pod OWADAMI?
odpowiedź dla Morfu-
nie upieram się, że jest to szlaczkoń erate- latał tak szybko,że nie mogłem za nim nadążyć i jedyny znak szczególny jaki udało mi się zauważyć to dość intensywny żółty kolor skrzydeł i widoczne czarne obwódki wierzchu skrzydeł (tylko, że są to cechy wszystkich szlaczkoni ) |
|
|
|
 |
CARABUS12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-27, 14:54
|
|
|
| calamita napisał/a: | odpowiedź dla Carabusa12-
co do porządku na forum- może masz trochę racji, ale w/g mnie w obserwacjach powinno wpisywać się rzadziej spotykane gatunki,bo wpisując codziennie widzianego wróbla czy kawkę mija się troszkę z celem. A zamieszczając obserwacje motyli w dziale OWADY nie chodziło mi o pochwalenie się, a jedynie "zauważenie",że mimo jesieni motyle latają...
A co Twoim zdaniem można wpisywać pod OWADAMI?
|
Chodziło mi głównie o zachowanie chronologii (kolejność następowania po sobie wydarzeń lub zjawisk w tym wypadku obserwacji owadów) w wątku "Obserwacje". |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2010-09-28, 14:19
|
|
|
Szlaczkoń erate jest - jakby to powiedzieć - gościem nadzwyczaj sporadycznym w Polsce Zatem pewnie siarecznik po prostu. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
|
|