Przesunięty przez: Basior 2009-11-20, 22:02 |
Budki wyczyszczone |
| Autor |
Wiadomość |
Ania B.

|
Wysłany: 2009-09-16, 21:37 Budki wyczyszczone
|
|
|
W sobotę czyścilam moje działkowe budki.
We wszystkich lęgi były, ale były tez ptasie dramaty.
W budce bogatek znalazłam jajka (6 szt.) i ptasi szkielecik, ale na pewno jeden leg był wczesniej przez bogatki wyprowadzony. Szczątki są chyba dorosłego ptaka, a co sie mogło stać, zagadką pozostanie. Pchły tez były.
Modraszki naniosły tyle materiału, że gniazdo znalazło się niemalże pod samym wejściem.
Wszystko wygladało normalnie, ale po zdjęciu gornej warstwy trafiłam na jajka (6 szt.), widać jedna modraszka zbudowała swoje gniazdo na lęgu innej.
A u szpaków jak zwykle troche pestek i mnogość owadzich pancerzyków
P1100401.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 182 raz(y) 68,72 KB |
P1100400.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 191 raz(y) 48,31 KB |
P1100399.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 194 raz(y) 23,38 KB |
|
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-09-17, 14:45
|
|
|
| OMG.....to teraz zrób wydmuszkę;)... i zgłos sie do konserwatora, zeby wydal pozwolenie... |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2009-09-25, 10:56
|
|
|
| Ania B. napisał/a: | | Wszystko wygladało normalnie, ale po zdjęciu gornej warstwy trafiłam na jajka (6 szt.), widać jedna modraszka zbudowała swoje gniazdo na lęgu innej. | u sikor takie znaleziska często się zdarzają mozna powiedzieć ze są troszke niechlujne - gniazdo na gnieździe ponad gniazdem
| Cytat: | | OMG.....to teraz zrób wydmuszkę;)... i zgłos sie do konserwatora, zeby wydal pozwolenie... |
moja odpowiedź na wersje: "po prostu przeczytałem Twoją wyżej zapisaną wypowiedź"
1 - po co "OMG"? czym sie oburzasz/dziwisz w poście Ani B.?
2 - "to teraz zrób wydmuszke" brzmi tak samo niekulturalnie jak "to teraz idź naucz się pisać po polsku" prawda?
moja odpowiedź na wersje: "chyba wiem o co Ci mogło chodzić, ale nie napisałes tego jasno"
oczywiście, że Ania B. może zrobić wydmuszkę z jajka, i zostawić sobie na pamiątke (wcześniej pisząc o pozwolenie na przetrzymywanie 'części' gat chronionych - bo tak jest zgodnie z prawem) ale czy o taką rade prosiła?
OK, jeśli nawet nie prosiła - to można w sposób bardziej kulturalny jej to zaproponować, prawda? w końcu to kobieta, w dodatku 'pare wiosen ' starsza od Ciebie - więc może troszke szacunku? |
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2009-09-25, 11:32
|
|
|
Alcedo nie zdzieraj zbędnie opuszek na klawiaturze Wszystko co napisałeś to i tak jak grochem o ścianę TB ma odpowiedź na wszystko, nawet na argumenty które są jak fatality w Mortal Combat |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-09-25, 14:54
|
|
|
omg - to było moje zdziwienie na te gniazdo i jajami....zdziwienie negatywne...
a niby jak miałem napisać, Aniu pojdz proszę do kuchni i zrób wydmuszkę?
A co Ci chodzi? swoja energie skieruj na ochrone przyrody
"No to teraz idz i zrob wydmuszkę " ma dwa znaczenia, jedno, ze komuś karze cos zrobic, a drugie ma forme zd. oznajmującego... |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-09-25, 14:58
|
|
|
| To niech Ania wyrazi swoje zdanie na ten temat, czy Ją uraziłem..?! |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2009-09-25, 15:40
|
|
|
| vermilion napisał/a: | TB ma odpowiedź na wszystko, nawet na argumenty które są jak fatality w Mortal Combat | hahaha, dobre ! | TB napisał/a: | swoja energie skieruj na ochrone przyrody | jeśli trzymać sie już Mortal Combat - to ja jestem jak Reiden, mam dużo energi i spokojnie jej starczy i na przyrode i na wsjo inne czym sie zajmuje
ale powaznie: po co ciągnąć temat dalej i wołać Anie? ja napisalem swoje i nie oczekuje dalszego rozwoju dyskusji oprócz: | TB napisał/a: | omg - to było moje zdziwienie na te gniazdo i jajami....zdziwienie negatywne...
| tego - bo tyle w zasadzie chciałem sie dowiedzieć, reszta pytań to retoryczne zwroty.
Wracając do tematu, podczas takich czyszczeń budek można ciekawe rzeczy znaleźć - ja np kiedyś znalazłem spiżarnie sóweczki, a dokładniej to trupa krzyżodzioba bodaj na sikorzym gnieździe.
btw -> | Ania B. napisał/a: | mnogość owadzich pancerzyków | a były jakieś kolorowe pokrywy? |
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2009-09-26, 17:04
|
|
|
| Alcedo napisał/a: | Wracając do tematu, podczas takich czyszczeń budek można ciekawe rzeczy znaleźć - ja np kiedyś znalazłem spiżarnie sóweczki, a dokładniej to trupa krzyżodzioba |
Alcedo a jak rozpoznać, że to sóweczki spiżarnia ?? |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
|
|
|
 |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-09-27, 15:01
|
|
|
| ja wyczyściłem wszystkie swoje 15 budek tylko w tym roku nie było żadnych sikor... |
_________________ Wieszam budki lęgowe w Trzaskach woj. Kujawsko-pomorskie pow.inowrocławski gm.inowrocław |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2009-09-27, 19:55
|
|
|
vermilion, tak orzekł kolega z większym doświadczeniem - Tetrao
natomiast w sumie to stosunkowo prosto było to stwierdzić -> nie ma innego ptaka na tyle małego by wejść do ów budki, drapieżnika, który żywy się innymi m.in. małymi ptakami (np sikory, czy w tym wypadku krzyżodziób).
a pióra które tam znalazłem były wyskubywane przez ptaka a nie przez ssaka |
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2009-09-27, 22:55
|
|
|
| Alcedo napisał/a: | a pióra które tam znalazłem były wyskubywane przez ptaka a nie przez ssaka |
Pytałem bo pomyślałem o łasicy, której spiżarnie znajdowałem w budkach w Białowieży Może przy zbliżającej się kolejnej kontroli i mi trafi się spiżarnia sóweczki
Dzięki Al |
|
|
|
 |
Ania B.

|
Wysłany: 2009-09-28, 13:07
|
|
|
Dzięki Alcedo za reakcję
Ja sama nie zareagowałam na ten tekst o wydmuszkach, ponieważ ręce mi opadły i nie byłam w stanie sklecić zdania
btw -> | Ania B. napisał/a: | mnogość owadzich pancerzyków | a były jakieś kolorowe pokrywy?[/quote]
a i owszem , widac było takie małe zielonkawe, ale zdecydowanie przeważały takie połyskujące niebiesko-fioletowo. |
|
|
|
 |
|
|