|
Padłe gryzonie na drogach |
| Autor |
Wiadomość |
Szybszy

|
Wysłany: 2009-07-05, 23:31 Padłe gryzonie na drogach
|
|
|
Zdałem sobie sprawę że bardzo często widzę na drogach, ścieżkach itp. wiele martwych gryzoni, bez śladów nienaturalnych przyczyn śmierci. Najpierw moją teorią było, że różne drapieżniki porzucają ofiary napotkawszy człowieka ale jednak tych przypadków jest za dużo. Nie ma prawie w tym gronie myszy, raczej ryjówki i krety.
Dlaczego tak się dzieje ? Inna teoria jaką słyszałem, to taka, że głodna ryjówka może paść ze stresu na drodze na sam widok otwartej przestrzeni. |
|
|
|
 |
arkadio.k
Przyrodnik

|
Wysłany: 2009-07-06, 15:42
|
|
|
| Szybszy napisał/a: | Nie ma prawie w tym gronie myszy, raczej ryjówki i krety.
|
Co do ryjówek to wyjasnienie jest proste. Dla większości drapieżników są one niejadalne i po zabiciu takowej, taki dajmy na to lis, zostawia ją niemal nietkniętą. Znaleźć je można bardzo często a na szlakach najczęściej, bo tam są po prostu łatwo zauważalne
| Szybszy napisał/a: | | Zdałem sobie sprawę że bardzo często widzę na drogach, ścieżkach itp. wiele martwych gryzoni, |
Przy czym ryjówki gryzoniami nie są |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2009-07-06, 15:45
|
|
|
| Dzięki ! A dlaczego ryjówki nie są jadalne dla drapieżników ? Czy krety również nie są ? Listy i myszołowy ciamają je ze smakiem... |
|
|
|
 |
kOKOn

|
Wysłany: 2009-07-06, 17:21
|
|
|
Dzisiaj na drodze w gminie Wodynie zauważyłem martwego kreta.
Podejrzewam, że sam na drogę nie wlazł
Był całkiem "świeży", nie przejechany przez samochody.
Oznak ataku drapieżnika też nie zauważyłem na jego ciele. |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2009-07-06, 19:12
|
|
|
| Szybszy napisał/a: | | Dzięki ! A dlaczego ryjówki nie są jadalne dla drapieżników ? Czy krety również nie są ? Listy i myszołowy ciamają je ze smakiem... |
walory smakowe ryjówek podobno są bardzo cieniutkie ptaki drapieżne chętnie jedzą ryjówki, gdyż zmyśl węchu, a co za tym idzie smaku również są o wiele słabiej rozwinięte niż u ssaków drapieżnych...przynajmniej ja ten fakt sobie tak tłumacze |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
xhardcorex
|
Wysłany: 2009-07-06, 22:31
|
|
|
A krecików dużo bo pewnie poziom wód gruntowych się podniósł i w momencie gdy taki krecik wyjdzie na asfalt czy szutrową drogę, to pewnie zwyczajnie się przegrzewa (to moja teoria)
ps. jakby co kret to też owadożerny ssak |
|
|
|
 |
|
|