|
wieloryb na Baltyku |
| Autor |
Wiadomość |
kubelec
|
Wysłany: 2006-03-29, 08:51 wieloryb na Baltyku
|
|
|
dzisiejsza Wyborcza
W Zatoce Gdańskiej pojawił się wieloryb
mark 28-03-2006, ostatnia aktualizacja 29-03-2006 00:46
- Nie ustaliliśmy jeszcze gatunku, sam też jeszcze go nie widziałem, ale to na pewno nie jest pomyłka. Zwierzę było wczoraj w zatoce - komentował dla "Gazety" kierownik Stacji Morskiej Uniwersytetu Gdańskiego dr Krzysztof Skóra.
Dla nas to nie lada sensacja przyrodnicza, bo ostatni żywy wieloryb był widziany w Bałtyku 29 lat temu - mówił. Co go do nas przywiodło i skąd przypłynął? - Wszystko, co trafia do Bałtyku, pochodzi z Morza Północnego, także ten wieloryb - tłumaczył kierownik stacji. - Nie wiadomo, dlaczego nas odwiedził - czasami zwierzęta wyłamują się spod ustalonych zasad i idą, bądź w tym przypadku płyną, swoją drogą. Może usłyszał, że w przyszłym tygodniu odbędzie się u nas ważna europejska konferencja dotycząca morskich ssaków: wielorybów, delfinów i fok - żartował dr Skóra.
Jednak już zupełnie na poważnie naukowiec zaapelował do wszystkich jednostek, które dzisiaj wypływają w morze, by jeśli dostrzegą ssaka, podały jego pozycję.
Informacje należy przekazywać do bosmanatu portu w Helu lub na numer alarmowy stacji morskiej: 0-601 88 99 40. Telefon jest czynny całą dobę.
http://wiadomosci.gazeta....00,3243221.html |
_________________ Paweł T
========= |
|
|
|
 |
pieczara
Adam, bądź Wirus :]

|
Wysłany: 2006-07-16, 18:57
|
|
|
Czytałem kilka dni temu, że ten sam humbak pływa teraz u wybrzezy Finlandii |
|
|
|
 |
pieczara
Adam, bądź Wirus :]

|
Wysłany: 2006-08-06, 04:11
|
|
|
Niestety znaleziono go martwego u wybrzeży Łotwy, zginął w wyniku zderzenia z jakimś statkiem. Szkoda |
|
|
|
 |
Pełek
Jakub Pełka

|
Wysłany: 2006-08-06, 17:14 żal biedaka
|
|
|
| żal go, ale pewnie jeszcze sie pojawi jakiś wkrótce... szkoda ze sam byl... |
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping" R.Kipling
Zdjęcia lotnicze małych obszarów - www.gisproject.pl |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-28, 13:53
|
|
|
No nie wiem. Powyżerałby nam wszystkie ryby Bałtyk nie jest morzem dla wierorybów i nie jest mi jakoś szczególnie żal z tego powodu. |
_________________ Gdy człowiek chce upolować tygrysa, nazywa to sportem; gdy tygrys chce upolować człowieka, mówimy o okrucieństwie.
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
www.polskieserce.pl - też pomóż!
Klikaj codziennie, pomożesz nie płacąc ani grosza! |
|
|
|
 |
|
|