|
Wędrówki pustułek 2007/2008 |
| Autor |
Wiadomość |
mender

|
Wysłany: 2007-10-10, 22:02 Wędrówki pustułek 2007/2008
|
|
|
Po raz pierwszy miałem okazję obserwować prawdziwą i nienaciąganą migrację pustułek. Miało to miejsce we wrześniu w południowo-zachodnich Niemczech w stacji Randecker Maar. w 2 i 3 dekadzie września mieliśmy codziennie kilka migrujących pustułek. Ptaki ewidentnie podążały w kierunku południowo-zachodnim, co oznaczało tyle że wędrują przez Alpy! Niesamowite wrażenie robiło na mnie to, że pustułki lotem aktywnym przelatywały ewidentnie w jednym kierunku bez zatrzymywania sie. Normalna migracja! Co ciekawe jest to jedyny gatunek sokoła, który wędruje w grupach. Oczywiście nie są to zwarte grupy, ale np 3-4 ptaki w przeciągu 5 minut. Dla mnie rewelacja!
Największy wrześniowy szczyt miał miejsce 19 września - ok 30 ptaków. Należy jednak nadmienić, że Randecker Maar nie jest najlepszym miejscem na migracje pustułek. |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-10-11, 00:02
|
|
|
| mender napisał/a: | | Należy jednak nadmienić, że Randecker Maar nie jest najlepszym miejscem na migracje pustułek. | A jakie to miejsce, jeśli możesz zdradzić? |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2007-10-11, 07:59
|
|
|
| Basior napisał/a: | | A jakie to miejsce, jeśli możesz zdradzić? |
właśnie jakiaś lokalizacja w czsoprzestrzeni tego miejsca
i dlaczego to nie jset dobre miejsce |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Namor

|
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2007-10-11, 13:07
|
|
|
Dzięki Namor!
Dlaczego nie dobre? Bo to pogórze alpejskie, bez efektu 'wąskiego gardła' jak np Gibraltar. |
|
|
|
 |
Logan

|
Wysłany: 2007-10-11, 13:28
|
|
|
| mender napisał/a: | | Dlaczego nie dobre? Bo to pogórze alpejskie, bez efektu 'wąskiego gardła' jak np Gibraltar. |
jezeli pogorze to sie zgodze ale same gory a raczej gorskie doliny moga dawac calkiem niezly efekt "waskiego gardla" np. dolina Dunajca prowadzace do obnizenia Spisz-Podhale-Orawa przed Tatrami (przeszkoda) -> dosc duze koncentracje, szczegolnie wedrujacych myszakow Alpy powinny byc jeszcze wieksza przeszkoda przez ktora drapole szukaja najlatwiejszego przeskoku
no ale do Gibraltaru takie miejsca sie nie umywaja |
_________________ Łukasz Kajtoch
PRZYRODA ZIEM WIELICKO-LIMANOWSKICH
|
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2007-10-11, 21:16
|
|
|
| Tak Logi, chodziło mi bardziej o porównanie do Gibraltaru, bo małe 'wąskie gardła' można znaleźć i w PL. I po pobycie w Niemczech nabrałem ochoty na mały rekonesans w Twoich okolicach Logi. Może next year. |
|
|
|
 |
|
|