Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bociany a sznurki
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2007-06-19, 22:54   bociany a sznurki

W Radzikowie Wielkim (gm. Mordy) na interwencję ze strony człowieka czeka młody bociek, który wisi teraz na sznurku, zaczepiony za nogę, pod gniazdem na słupie nad linią energetyczną.
Powiadomiłem wszystkich, którzy mogą ew. interweniować. Pech chciał, że jednostki straży siedleckiej, jak również podnośnik energetyków z Siedlec, zaangażowane są w gaszenie kamienicy w Siedlcach. Energetycy obiecali jednak pomoc, ale po akcji przy gaszeniu kamienicy. Nie wiadomo jak bociek w takiej pozie długo wytrzyma! :sad:

Jarek P 

Wysłany: 2007-06-20, 08:54   

W tym pożarze zgineły 3 osoby - cięzarna matka i jej dwie córeczki :cry:

Mirek 

Wysłany: 2007-06-20, 09:23   

Tak, już wiem. Niestety bocki tez na tym ucierpiały, bo sprzęt nie dojechał na czas. Gaszenie pożaru trwało do ok. 3.00 nad ranem. Tyle młody bociek nie wytrzymał. Pani, która zgłaszała ten fakt też nie wytrzymała i mnie się oberwało. Szkoda, że nie miałem do dyspozycji wysięgnika pod domem o 22.00 i ze dwóch dyspozycyjnych pracowników :sad:

Basior 

Wysłany: 2007-06-20, 09:35   

Mirek napisał/a:
Pani, która zgłaszała ten fakt też nie wytrzymała i mnie się oberwało.
Ano cóż, ludzie myslą że TPB to jakieś pogotowie, które na sygnale bedzie jechać do zgłoszenia. Chyba trzeba jakies info dac na stronie o tym jak to funkcjonuje, bo nie jest to pierwszy taki przypadek... I obok telefony do odpowiednich służb państwowych...

krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)

Wysłany: 2007-06-20, 10:13   

Mirek napisał/a:
Tak, już wiem. Niestety bocki tez na tym ucierpiały, bo sprzęt nie dojechał na czas.[...]
ale warto ich tam jednak pofatygować aby pousuwać sznurki z gniazda aby następny się nie powiesił.
Pamiętam jak kilka lat temu w Brodnicy przy bloku na sznurku od wróblego gniazda powiesił się jerzyk. Wisiał tak cn. 2 dni w pełnym upale.. i przeżył, ogniomistrzowie go oswobodzili

Jarek P napisał/a:
W tym pożarze zgineły 3 osoby - cięzarna matka i jej dwie córeczki
to chyba już 4 osoby :cry:
Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

Mirek 

Wysłany: 2007-06-20, 22:12   

Co prawda nie o bocianach, ale o pożarze wczorajszej nocy szerzej jest tutaj

Mirek 

Wysłany: 2007-06-21, 07:03   

Wczoraj rano martwy, młody bociek został zdjęty przez siedleckich energetyków - głowa dotykała przewodów...

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-06-21, 09:14   

okropna tragedia i ludzka i ptasia...
a może by tak na stronie głównej TP Bocian i na górze strony Forum imieścić hasło o sznurkach? Wszyscy łażą w teren, jak bedziemy mieć wbite do głowy, to machnialnie zaczniemy zbierać. Przecież jest nas wcale niemało :wink:

Mirek 

Wysłany: 2007-06-21, 20:50   

Po południu, z Marcinem, zerknęliśmy przejazdem na bocianie gniazdo, gdzie rozegrała się wczoraj tragedia. W gnieździe zostały jeszcze 4 młode! Podejrzewam, że młodemu, który wisiał na sznurku pomogli jego rodzice. A dlaczego tak sądzę?! Gniazdo jest bardzo obszerne, a młode nie wstają jeszcze. Raczej rzadko zdarza się, że wypadają same w tym wieku z gniazda. Młody prawd. od pewnego czasu był osłabiony i został po prostu wyrzucony.
To tylko hipoteza, ale chyba dość prawdopodobna.
Sądzę, że gdyby na czas przyjechała pomoc i udało by się włożyć młodego do gniazda, to i tak został by ponownie wyrzycony!

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-06-21, 21:44   

Mirek napisał/a:
Sądzę, że gdyby na czas przyjechała pomoc i udało by się włożyć młodego do gniazda, to i tak został by ponownie wyrzycony!

tez tak sądzę..
od ubiegłego roku oglądam na Forum Ciconii bezpośrednie zdjęcia i relacje z różnych rozsianych po świecie gniazd bocianich. Ze zgrozą nieraz ogladąłam sceny, które przez myśl mi nie przeszły, wiele razy stare bociany wyrzucały np. najstarszego, najsilniejszego pisklaka, bo najbardziej i najgłośniej domagał się karmienia...
No cóż, taka jest natura, bociany chyba wiedzą co robią :roll:
W tym roku podobno wyjątkowo dużo jest takich eliminacji, w jednym z gniazd stary bocian nawet zjadł własne pisklę :shock: (są zdjęcia jak łyka :sad: ).
musi być jakieś wytłumaczenie, tylko jakie :shock:

irbis 

Wysłany: 2007-06-21, 21:48   

life is brutal, Beato :sad:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-06-21, 22:28   

a najbardziej mnie dziwi i właściwie wkurza, moment jak składane są jaja.
ludziska powariowali i chcieliby, żeby bocianice składały po 100 jajek :roll: ekscytują się, licytują, a potem ubolewają jakie te bociany są niedobre i nie chcą wykarmiać np. 6 pisklaków...

Namor 

Wysłany: 2007-06-21, 23:10   

Beata napisał/a:
musi być jakieś wytłumaczenie, tylko jakie
może go gnojek wkurzył ? ;)

krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)

Wysłany: 2007-06-25, 08:38   

Beata napisał/a:
[...]w jednym z gniazd stary bocian nawet zjadł własne pisklę :shock: (są zdjęcia jak łyka :sad: ).
musi być jakieś wytłumaczenie, tylko jakie :shock:
to jest tzw. kronizm (czyli odmiana kanibalizmu tyle że dotycząca zjadania własnego potomstwa) ale u bocianów występuje podobno tylko w pierwszym tygodniu od wyklucia, później młody jest usuwany z gniazda. A przyczyna zjadania :?: no cóż... zawsze to kawałek mięsa... i to na miejscu

P.S. Poprosze o linka do fotek gdzie bocian zjada swe młode
Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

Gosia 

Wysłany: 2007-06-25, 18:51   

Witam !

Beata napisał/a:
Ze zgrozą nieraz ogladąłam sceny, które przez myśl mi nie przeszły, wiele razy stare bociany wyrzucały np. najstarszego, najsilniejszego pisklaka, bo najbardziej i najgłośniej domagał się karmienia...

Obserwuję bociany w gniazdach z przekazu kamerek czwarty sezon, robie zdjęcia z tych przekazów a także ogladam zdjęcia robione przez innych forumowiczów KC i nie widziałam, żeby eliminowane z gniazda były najstarsze, najsilniejsze pisklęta. Wszystkie eliminacje, które widziałam dotyczyły piskląt najmłodszych, albo z wyglądu najsłabszych. W poprzednich latach widziałam dwie eliminacje tygodniowych pisklaków. Były one usmiercane przez rodzica (z moich obserwacji wynika, że eliminacji dokonuje zawsze samiec pod nieobecność samicy) i nastepnie "wplecione" w gniazdo. Widziałam także eliminacje piskląt starszych i były one wyrzucane z gniazda.

W tym roku po raz pierwszy zobaczyłam to co nazywa sie kronizmem. Miało to miejsce w dwóch gniazdach: w Manhaim i w Borhmeim 3. Nawet nie próbuje szukac wytłumaczenia, dlaczego do tego doszło. Obserwuje bociany i wierzę, że wiedzą co robią i dlaczego.

Gniazdo w Bornheim 3
Gniazdo w Manhaim

Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu