Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pustułki na Zamku Pieskowa Skała
Autor Wiadomość
amikosik 

Wysłany: 2007-06-10, 15:44   Pustułki na Zamku Pieskowa Skała

Wczoraj byłem na zamku i widziałem 2 gniazda. Rozmiawiałem z ochroniarzami, mówili że gniazd pustułki jest około 10. Dodatkowo gniazdo sowy i liczne gniazda kawek.
Niestety byłem razem z grupą i nie mogłem policzyć faktycznej ilości gniazd.
Dodatkowo dowiedziałem się, że w sąsiedniej miejscowości Sułoszowa na gniazdach krukowatych są też liczne gniazda pustułek. Jeśli ktoś z okolic Krakowa będzie miał czas policzyć to może się okazać, że jest to jedno z większych lokalnych skupisk pustułki.
Na dziedzińcu jedno gniazdo jest tak nisko, że można zajrzeć do środka będąc na parkingu.
Na szczęście przed gniazdem jest obniżenie i wysokość do gniazda to ponad 3 metry.
Zastanawiam się jeszcze nad tym, że warto by też poinstruować co należy robić z pisklakami które wypadną z gniazda. Tylko nie wiem jaki ośrodek byłby najlepszy? W Mikołowie?

gniazdo pustułek.jpg
Plik ściągnięto 6297 raz(y) 62,07 KB

norbert 

Wysłany: 2007-06-11, 11:26   

w długi wekend majowy też tam byłem
pustułki latały wszedzie na okolo

Tekla 

Wysłany: 2007-06-11, 12:39   

amikosik w całym OPN są pustułki, w pobliżu Pieskowej mają też gniazda na Maczudze Herkulesa. jakiś czas temu (coś koło dwóch lat) student UJ robił inwentaryzację (pisał prace na temat drapoli w OPN), jeżeli Cię to interesuje to mogę sprawdzić dokładna lokalizacje gniazd i Ci podać :smile:

amikosik 

Wysłany: 2007-06-11, 22:27   

Koło maczugi też siękręciły. Co do lokalizacji gniazd to pewnie będzie kilka osób zainteresowanych. Mirek Rzępała - Naczelny Bociani Pustułkowy Ochroniarz, Łukasz Rejt- dr. pustułkolog i pewnie Marcin Krzyżański który będzie kręcił film o pustułkach.

A tak przy okazji to warto zliczyć wszystkie gniazda w okolicy. Prawdopodobnie może być to największe skupienie pustułek w Polsce. Policzyć trzeba te na zamku i te na drzewach w Sołuszowej. Na pewnio Mirek się do Ciebie odezwie.

Odpowiedz do tematu