Zamknięty przez: Lulek 2007-07-05, 09:40 |
15-ta "robako"zagadka |
| Autor |
Wiadomość |
Wujek Adam
SE-TP"B"

|
Wysłany: 2007-05-30, 21:44 15-ta "robako"zagadka
|
|
|
Cześć!
Nie codrugi poniedziałek dziś, ale jest zagadka. W poniedziałek miotany urbulencjami przez prawie całą drogę przebywałem powietrzną trasę miedzy Thessalonikami a Warszawą, wiec nie bardzo mogłem umieszczac tu zagadkę. Już to nadrabiam:
Wyjdźcie w teren. Najlepiej na łąkę, ale w zasadzie niekoniecznie, bo stwór z fotki jest wszędobylski. Popatrzcie po niskich roślinach. Jest duża szansa, że się na niego natkniecie.
Wiecie już kto to? No to otrzymujecie 2 punkty - za podanie nazw łacińskiej i polskiej. A trzeci, za podanie nazwy krewniaka z tego rzędu, który jest "udomowiony", kąśliwy, krwiopijny i powszechnie nielubiany...
Pozdrawiam!
Wujek Adam
zagadka 15.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 8048 raz(y) 107,99 KB |
|
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo...
 |
|
|
|
 |
Andrzej S
|
Wysłany: 2007-05-31, 11:59
|
|
|
| Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
|
|
|
|
 |
Andrzej56
|
Wysłany: 2007-05-31, 12:33 zagadka
|
|
|
| Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
Edit Marfu:
Ukrywamy odpowiedzi!! |
_________________ andrzej 56 |
|
|
|
 |
Robert M.

|
Wysłany: 2007-05-31, 20:01
|
|
|
|
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-06-02, 20:44
|
|
|
Ja wiem!
|
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Horpyna

|
Wysłany: 2007-06-03, 20:26
|
|
|
A podobno nie "pan pluskwa"
|
|
|
|
 |
Trachys
Marek Wełnicki
|
Wysłany: 2007-06-12, 09:29
|
|
|
|
|
|
|
 |
Wujek Adam
SE-TP"B"

|
Wysłany: 2007-07-04, 18:46
|
|
|
Ah, te wakacje...
(dla kogo są, dla tego są - ja akurat mam robotę...)
Ale wielu z Forumowiczów ma urlopy, wyjazdy, czas wolny. Stąd pewnie nijaka niemrawość na Forum. Lecz me opóźnienia w zamykaniu zagadek i w dawaniu nowych wynikają z mnogości robót przyrodniczych przeróżnych...
Nic to. Trzeba "odczarować" pluskwiaka! Był to:
Wtyk straszyk Coreus marginatus, zwany czasami także straszykiem szczawinowcem. A kąśliwa krewna to oczywiście pluskwa domowa.
Za 3 pkt wiedzieli:
Andrzej S.,
Robert M.,
Wujek Kryzys,
Trachys.
2 pkt zarobiła:
Horpyna (zapominając o pluskwie)
1 pkt ma:
Andrzej 56 (bo straszyka nie zidentyfikował, ale wiedział o pluskwie)
Dziękuje i pozdrawiam!
Wujek Adam |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo...
 |
|
|
|
 |
|
|