dissidens
wodnik
|
Wysłany: 2007-04-24, 12:37 Schroniska ornitologiczne w Polsce - jakie fajne znacie?
|
|
|
Jeszcze kilka lat temu nikt poważnie nie myślał że BIRD WATCHING w szerszym zakresie zawita do Doliny Karpia gdzie umocuje się niedługo Natura 2000 Dolina Dolnej Skawy ostoja ptasia na miarę Stawów Milickich zresztą, a mało znana. Jednak stało się. Jesteśmy coraz bardziej znani w świecie, a bazy noclegowej-gastronomicznej blisko stawów nie ma, zwłaszcza w Przeciszowie.
Jako że niedługo zacznę oficjalnie rozwijać region jako działacz LGD Dolina Karpia to szukam inspiracji także w dziedzinie turystyki, rekreacji ornitologicznej. Powiedzcie gdzie nocujecie penetrując ostoje ptasie, co jecie, ptaszki pieczone też? Czy dużo jest w Polsce specjalnych schronisk, chatek studenckich, leśniczówek które słyną z goszczenia miłośników ptaków?
Czy przyjeżdżalibyście do Doliny Karpia gdyby była lepsza baza noclegowa na każdą kieszeń? Noclegi skupiają się w Zatorze głównie, plus Grodzisko, Graboszyce, ale to bardzo daleko od Stawów Przyręb najcenniejszych. To właśnie Stawy Zatorskie (analogia do Stawów Mlickich) i myślę na obrzeżu stawów powinny być noclegi, choć domy mieszkalne są wręcz też na stawach, tam mogą być pokoje gościnne, pola biwakowe z zapleczem sanitarnym koniecznie poza domem gospodarza...
Kto ma większą kasę może nocować w Pałacu w Paszkówce w gminie Brzeźnica pod Skawiną (blisko Krakowa) ale reszcie bidoków polecam schronisko w Grodzisku póki co nasze "ornitologiczne". Myślę że wolno tam rozbijać namioty też gdyby nie było miejsc wolnych, czy wozem kempingowym przyjechać, acz zaplecza, przyłączy nie ma.
Chciałbym jednak w mojej gminie Przeciszów inicjować powstawanie bardzo taniej bazy noclegowej, bazy gastronomicznej bo żadnej restauracji-pizerii nie ma, może chcecie mieć schronisko w opuszczonym domu, czy drewnianej chacie wręcz? Najlepiej żeby zainteresowała się tematem brać PTTK z sieci CHATKI STUDENCKIE, obejrzelibyście z wójtem, sołtysem co mogłoby się nadawać w Przeciszowie na małe przytulne schroniska całoroczne czy sezonowe. Może ktoś mógłby mieszkać sobie na stałe... Gmina myślę pomoże na ile może prawnie, finansowo, organizacyjnie. |
|