|
Zimowa inwentaryzacja w lasach |
| Autor |
Wiadomość |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-07, 21:58 Zimowa inwentaryzacja w lasach
|
|
|
Jako ze wiosna przyszla, zaczela sie zimowa inwetaryzacja nietoperzy w lasach Poniewaz codziennie przyjdzie mi inwentaryzowac, mam nadzieje, ze casami bedzie o czym napisac. Na razie:
1. Nadl. Wyszkow. Byly trzy obiekty, jak sie okazalo, dwa wpisane pomylkowo - jakas inna RDLP nawet. Czyli zostala jedna piwnica. Pojechalem - p. podlesniczy mowi "jest, spoko, wczoraj sprawdzalem". Wiec, jak juz sie wszyscy domyslaja, nie bylo nic Odlecial. Ale... Tragedii nie ma. Wieczorem telefon "Wie pan, stazysta sfotografowal telefonem". Zatem jest - jeden gacek brunatny
2. Parciaki. Bardzo milo, Pani z terenowka i jazda. Efekt - w piwnicy jeden gacek brunatny, a w studni dwa gacki brunatne.
Jutro Dwukoły |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2007-03-07, 22:51
|
|
|
| Marfu napisał/a: | Jako ze wiosna przyszla, zaczela sie zimowa inwetaryzacja nietoperzy w lasach |
Dobre, dobre!
Powodzenia Marfu! Musisz sie spieszyc mocno, bo wiosna goni!!! |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-08, 05:17
|
|
|
Zglosily sie do nas 4 RDLP, czyli okolo 60 nadlesnictw Spoko sie zrobi... |
|
|
|
 |
Judy
|
Wysłany: 2007-03-08, 19:53
|
|
|
| Jakby było trzeba, to pamiętasz, że czwartki mam wolne... |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-08, 20:17
|
|
|
Dzisiaj nadl. Dwukoły, czyli okolice Mławy (bardzo szerokie okolice, podobno nadlesnictwo jak polowa RDLP Piła ).
A zatem - sporo miejsc pare odpadlo. Najpierw byl nocek rudy w piwniczce i obok w studni cos nieoznaczonego... A potem piwniczka z siodemka!! 4 gacki i trzy rude.
Podsumowujac, bylo bardzo milo
Jutro - Rajgrod. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-09, 17:43
|
|
|
Dzisiaj, nadl. Rajgrod. Skontrolowalismy 3 piwnice, w dwu po jednym gacku brunatnym, trzecia pusta, ale byly...
Nadl. Łuków, trzy piwnice, w jednej gacek brunatny. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-03-10, 23:26
|
|
|
A ja wczoraj objeżdżałem N-cwo Rudka w podlaskiem. Sprawdzałem: 5 bunkrów poradzieckich, tzw. lodownię przy szkółce leśnej i podpiwniczenie w osadzie leśnej.
Znalazłem 1 nietoperza; nie mam 100% pewności, ale był to chyba gacek brunatny (schował się w szczelinę - patrz załączona fota).
IMG_2570.JPG schron w polu |
 |
| Plik ściągnięto 16096 raz(y) 35 KB |
IMG_2554.JPG schron w lesie |
 |
| Plik ściągnięto 16096 raz(y) 44,33 KB |
IMG_2548.JPG widać było kawałek futerka i raz pokazał pyszczek i uszy |
 |
| Plik ściągnięto 16097 raz(y) 20,38 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-12, 22:44
|
|
|
Tak.
Dzisiaj, nadl. Ciechanów. Bardzo miło, inwentaryzacja przez leśniczych przygotowana solidnie. W sumie 4 piwnice z nietoperzami, było wiecej, ale sie rozlecialy niestety - u jednego lesniczego były w piwnicy, a dzisiaj dwa gacki brunatne latały po strychu
W piwnicach
1. nocek Natterera - 1
2. nocek Natterera - 1, nocek rudy - 3
3. gacek brunatny - 1
4. gacek brunatny - 3. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-14, 21:47
|
|
|
Kolejne male sprawozdanko, nadlesnictwo Jablonna. Odwiedzilem dwa lesnictwa. W jednym najpierw bylem z supertajnym miejscu wojskowym, wiec nic nie moge napisac. Potem w malotajnym wojskowym - moge napisac, ze nietoperzy nie bylo. Potem w cywilnym - byl to bardzo fajny schron, polski z roku 1938, dwupoziomowy, moździerzowy - Batmanowi by sie podobal. Na dolnym poziomie byl gacek brunatny i nocek Natterera.
Potem drugie lesnictwo, a w nim juz opuszczone przez wojsko dawne skladnice map Ukladu Warszawskiego, a w nich wiele podziemnych budowli, niestety wspolczesnych. Cos takiego, jak w Niemczech ogladalismy latem - ci co byli to wiedza. Pisalo na nich schron OPL. Niestety - zimne jak diabli, a wielkie jak nie wiem co. I nic. Ale... byly tez podziemne hydrofornie, czyli podziemne sale gdzies 10 x 10 i 5 metrow wysokie, z cegly, bardzo fajne, ale niestety od gory rozwalone... jakby sie dalo je zabezpieczyc od gory - bylyby bardzo fajne dla nietoperzy.
Jutro Drewnica. |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
Wysłany: 2007-03-15, 08:34
|
|
|
| a nie za późno już na inwentarkę ?? wszak część nietoperzy już się przecież wybudziła i rozleciała po okolicy |
Tęskno mi Panie[...]
C. K. Norwid |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-15, 17:06
|
|
|
za pozno - ale coz ja mam poradzic, ze LP sobie przypomnialy o tym na przelomie lutego i marca??
Nadlesnictwo Drewnica.
1. 4 bardzo fajne studnie w lesie budowane jeszcze za Cara... Niestety - nie zakryte i troche sie rozsypujace, bz nietoperzy, ale po zakryciu - beda
2. 2 schrony tzw. pruskie, jednokomorowe, okragle. W jednym byl nietoperz miesiac temu, fotke mam dostac, dzisiaj nic.
3. Garaze dla rakiet SSilestam, niezle, znalezlismy 1 gacka brunatnego i szczatki dwu osobnikow, ktore wlazly do lampy W poblizu jeszcze martwy noce Natterera.
4. Obok - betonowa szopka, a w niej gacek brunatny i mopek.
5. Kilka drobnych kulochwytow - nic. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-18, 19:08
|
|
|
Nadlesnictwo Lidzbark - patrzcie co to robia lata wspolpracy:
Objechalismy kilkanascie obiektow, w tym:
- lodownia na szkolce - 3 mopki latajace
- piwniczka - nic, ale w grudniu 2 gacki brunatne (foto)
- studnia - 1 gacek brunatny
- studnia - nocek Natterera 3, nieozn. 1
- piwnica - 1 gacek brunatny
- piwnica - 1 gacek brunatny
- piwnica - nocek Natterera 1, nocek rudy 2
Najlepszy z moich wyjazdow! |
|
|
|
 |
Jarek P