Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Marfu
2007-02-23, 12:13
Premier ogłosił plan referendum ws. Rospudy
Autor Wiadomość
Sławek 

Wysłany: 2007-02-23, 12:12   Premier ogłosił plan referendum ws. Rospudy

Jak w temacie.

http://wiadomosci.onet.pl/1491907,11,item.html

I co Wy na to?

Marfu 

Wysłany: 2007-02-23, 12:17   

W sumie niezly wybieg...

Basior 

Wysłany: 2007-02-23, 12:20   

Fikcja, ale narazie może opóźnic rozpoczęcie demolki. A jesli wynik referendum bedzie sprzeczny z wyrokiem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, to kto bedzie decydował, przepraszam - Watykan?

orlik06 

Wysłany: 2007-02-23, 12:20   

Wiadomo że większość będzie za budową.PIłAT :evil: :evil:

świętokrzyska Grupa Ornitologiczna
www.tbop.org.pl/sgo/sgo.html

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-02-23, 12:22   

premier umył rączki i zrzucił podjęcie decyzji na ludzi z podlaskiego :roll:

Logan 

Wysłany: 2007-02-23, 12:29   

w komentarzach ktos wymyslil zeby sie przemeldowac na czas glosowania na Podlasie :green:

Marfu 

Wysłany: 2007-02-23, 12:40   

Super pomysl!!!! mam kolege na Podlasiu, pewnie przygarnie!!!

zoomaniak 

Wysłany: 2007-02-23, 12:51   

Ja na forum KC określiłem swoje stanowisko.

To jedno z najgłupszych rozwiązań o jakim kiedykolwiek słyszałem. Nie mówiąc już o tym, że to referendum tylko dla lokalnej społeczności, gdy Dolina Rospudy jest dobrem narodowym wszystkich polaków.

Za chwile wyjdzie sprawa wschodniej obwodnicy warszawy i też ma być referendum? Referendum rozpisane dla samych mieszkańców Wesołej?!

A co z aborcja i eutanazją? Też ma być referendum? Pewnie referendum w sprawie aborcji i eutanazji prowadzone będzie przez kościół.

No cóż, jak uczciwymi środkami nie da się osiągnąć celu to trzeba wymyślić taki by go osiągnąć!

Na przechytrzenie tego wszystkiego jest sposób! EDUKACJA! Czas by w Polsce środowiska przyrodnicze (towarzystwa, instytucje) zabrały się bardzo mocno za MĄDRE promowanie ekologi w społeczeństwie. Na wieszanie budek i platform lęgowych znajdzie się czas, natomiast czas najwyższy otworzyć własne oczy i w końcu uświadomić sobie, że te działania nie dają efektu - nie dają efektu społecznego bo ludzie nie rozumieją w dalszym ciągu dlaczego bocianom potrzebne są platformy a polsce - torfowiska.

Dolina Rospudy jest dla mnie symbolem nieudolności poszczególnych rządów i samorządów, ale również biernością towarzystw, środowisk przyrodniczych w zakresie edukacji społeczeństwa na ulicy, w szkołach, w domach. Ludzie mają racje - widać ekologów tylko wtedy gdy jest coś dramatycznego (jest jakiś dym) a nie widać ich działań na codzień. To niewątpliwie musi się zmienić w innym przypadku ekologowie (przyrodnicy) nadal będą uważani za "terrorystów blokujących cywilizacje" a natura stawiana będzie w dalszych rzędach "bo człowiek ma większe prawa do życia niż gatunek na wymarciu".

Jeśli przyroda nie obroni się sama, trzeba wymyślić taki sposób by społeczeństwo chciało walczyć o nią!

forestman 
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-02-23, 12:59   

ale kopniety pomysł - moze ktos z Podlasia mnie zaadoptuje :/

Mirek 

Wysłany: 2007-02-23, 13:07   

zoomaniak napisał/a:
Czas by w Polsce środowiska przyrodnicze (towarzystwa, instytucje) zabrały się bardzo mocno za MĄDRE promowanie ekologi w społeczeństwie. Na wieszanie budek i platform lęgowych znajdzie się czas,

O nie nie - nie można odłączyć edukacji od czynnej ochrony. Sorry, ale edukacją zajmujemy się cały czas. Wina tkwi w rządzących, ponieważ nie popiera oddolnych inicjatyw i tych, którzy zarzadzają środkami przeznaczonymi na takie cele. Można by było książkę nt. temat napisać. A Ci co finansują programy przyrodnicze są niestety wybierani z klucza partyjnego... I różnie to wygląda!

SMUGA 
arborysta

Wysłany: 2007-02-23, 13:16   

Nie no...
To chyba...
Kaczka...
:twisted:
Dziennikarska...
:green:

Jeżeli są tu jacys faceci do wziecia, to proponuję szybko rozejrzeć się za jakimiś kobitami z podlaskiego...

A swoją drogą to Kaczyński, w Warszawie, podważa wolę ludu co do wyboru wladz lokalnych...
:evil:

- Wojtek M.

zoomaniak 

Wysłany: 2007-02-23, 13:33   

Mirek napisał/a:
O nie nie - nie można odłączyć edukacji od czynnej ochrony.

Mirku, ja nie mówię o odłączaniu czegokolwiek ale żeby ta edukacja też była priorytetem a tymczasem jest tylko jako dodatek.

Chcesz mieć zdrowe społeczeństwo?
Najpierw naucz je zdrowo żyć a później dbaj by żyli zdrowo!

Mirek napisał/a:
Sorry, ale edukacją zajmujemy się cały czas. Wina tkwi w rządzących, ponieważ nie popiera oddolnych inicjatyw i tych, którzy zarzadzają środkami przeznaczonymi na takie cele. Można by było książkę nt. temat napisać. A Ci co finansują programy przyrodnicze są niestety wybierani z klucza partyjnego... I różnie to wygląda!

Mirku tylko mi nie mów, że wina zawsze tkwi po stronie rządzących bo to nieprawda. Nie przerzucajmy odpowiedzialności z jednego na drugiego, tylko dlatego, że coś nam nie pasuje.

O środki finansowe jak zawsze trzeba bardzo mocno walczyć ale też nie liczyć na to by darowizny lub jakieś marne dotacje stały się podstawowym źródłem finansowania takich działań. Środki trzeba umieć też pozyskać innymi drogami, np. działalność gospodarcza!

Jeśli jakiś Nowak prowadzi zakład mechaniczny "Bosch-Serwice" to dlaczego nie może prowadzić takiej działalności Towarzystwo Przyrodnicze i mieć własne źródło finansowania? Wybacz ale jak dla mnie sprzedaż kilku książek i innych gadżetów w sklepiku internetowym nie jest odpowiednim źródłem finansowania towarzystwa. W dzisiejszym świecie nie wystarczy już wstawić na stronę informacji "oddaj 1% podatku" i z tego żyć, trzeba zupełnie innego pomysłu na pieniądź by móc wdrażać swoje programy statusowe.

Basior 

Wysłany: 2007-02-23, 13:57   

zoomaniak napisał/a:
Jeśli jakiś Nowak prowadzi zakład mechaniczny "Bosch-Serwice" to dlaczego nie może prowadzić takiej działalności Towarzystwo Przyrodnicze i mieć własne źródło finansowania? Wybacz ale jak dla mnie sprzedaż kilku książek i innych gadżetów w sklepiku internetowym nie jest odpowiednim źródłem finansowania towarzystwa. W dzisiejszym świecie nie wystarczy już wstawić na stronę informacji "oddaj 1% podatku" i z tego żyć, trzeba zupełnie innego pomysłu na pieniądź by móc wdrażać swoje programy statusowe.

I tu się zgodzę z Tobą, ale rózne organizacje idą różną drogą, np Greenpeace ma swoje zasady dosc sztywne, poto aby palanty z rządu nie mogli sie do niczego przyczepic.

zoomaniak 

Wysłany: 2007-02-23, 14:12   

To może pozamykajmy wszystko, schowajmy się w schronach i bójmy się rządów, polityków i urzędników dalej?

Nie tędy droga...

Basior 

Wysłany: 2007-02-23, 14:18   

zoomaniak napisał/a:
To może pozamykajmy wszystko, schowajmy się w schronach i bójmy się rządów, polityków i urzędników dalej?

Nie tędy droga...

A kto się boi? Greenpeace??
Masz recepte na sukces, wdróż ją w życie...

Odpowiedz do tematu