Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymarłe polskie ssaki
Autor Wiadomość
pieczara 
Adam, bądź Wirus :]

Wysłany: 2006-02-18, 22:22   Wymarłe polskie ssaki

Czytałem ostatnio, że w Polsce bezpowrotnie wyginęło w ostatnim tysiacleciu 4 ssaki. O ile tura i tarpana moge zrozumiec, bo przeciez nie ma ich juz nigdzie, a ostatnie sztuki zgineły w Polsce. To przeciez soból i rosomak nie mogły wyginąć bezpowrotnie, bo zyją sobie na Syberii. Może ktos mi to wytłumaczy!

Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2006-02-19, 12:34   

pieczara napisał/a:
Może ktos mi to wytłumaczy!

po częście sam sobie to wytłumaczyłeś........... pisząc na początku:

pieczara napisał/a:
Czytałem ostatnio, że w Polsce bezpowrotnie wyginęło w ostatnim tysiacleciu 4 ssaki.

i na to "w Polsce" trzeba stawiać największy nacisk. w Polsce wymarły, nie występują, ale gdzie indziej tak.
stwierdza się ze wymarły w POlsce a nie że wymarły bezpowrotnie całym gatunkiem wszędzie.
ja nie używałbymy stwierdzenie bezpowrotnie, bo zawsze przeciez można reintrodukować. stwierdziłbym że wymarły na terenie Polski.

Marfu 

Wysłany: 2006-02-19, 13:39   

Moze jednak chodzi o gatunki - ktore wyginęły BEZPOWROTNIE jak tarpan i tur. No bo powrotnie to jeszcze nirka europejska i susel moregowany... Ale bezpowrotnie?? Nie widze innych.

mixer 
Mateusz

Wysłany: 2006-02-19, 14:13   

Tarpan w pewnym stopniy wrócił w postaci konika polskiego
Co prawda to nie to samo ale zasze coś

Logan 

Wysłany: 2006-02-20, 09:39   

pieczara napisał/a:
rosomak

:mrgreen:

reintrodukowac :!: :!: :!: :twisted:

W NE Polsce czy w Karpatach mozna by je wsiedlic. Rosomaki powinny u nas wystepowac i nawet predzej dalyby sobie rade niz wilki czy rysie.
Zdaje sie, ze jeszcze w XVIII- XIX w. zasiedlaly E Polske (glownie poza obecna granica kraju) - czemu nie ma o nich (i sobolach) nic w Czerwonej Ksiedze :?:

Jarek P 

Wysłany: 2006-02-20, 10:55   

Logan napisał/a:
czemu nie ma o nich (i sobolach) nic w Czerwonej Ksiedze

chyba właśnie dlatego, ze w obecnych granicach Polski nigdy nie występowały.

Logan 

Wysłany: 2006-02-20, 11:32   

Jarek P napisał/a:
nigdy nie występowały

Dawniej rosomak wystepowal na wiekszosci terytorium Europy N i E az do Europy srodkowej, w XIX w. zasieg konczyl sie we E Polsce w obecnych granicach. Przynajmniej tak podaja na http://carnivorelibrary1.free.fr/coe/SN115-E.pdf (mapki na dole)

mixer 
Mateusz

Wysłany: 2006-02-20, 15:57   

Logan napisał/a:
Rosomaki powinny u nas wystepowac i nawet predzej dalyby sobie rade niz wilki czy rysie.

Nie jestem taki pewien. Nie wiem jakie były przyczyny wymarcia rosomaka w polsce, ale wilki ludzie zabijali praktycznie od zawsze i wciąż żyją.
Uważam więc że rosomaki wygineły dlatego że właśnie nie dawały sobie rady tak dobrze jak wilki czy rysie

Logan 

Wysłany: 2006-02-20, 16:05   

mixer napisał/a:
były przyczyny wymarcia rosomaka

Ja bym stawial na zmiany w srodowisku - fragmentacje lasow bo zdaje sie ze ten gatunek ma bardzo rozlegle rewiry osobnicze, oprocz tego pewnie inne zmiany - moze klimatyczne bo to w koncu gatunek typowo tajgowy. Zapewne tez ludzie sie do tego bardzo przyczynili a rosomaki im to ulatwily bo sa bardziej agresywne i mniej bojazliwe niz wilki czy rysie (przynajmniej tak czytalem). Mysle, ze gdzies w NE czy SE polskich puszczach mialyby jeszcze szanse istniec populacje. Fajnie by bylo moc spotkac tego drapieznika :twisted: (liczylem na to na syberii ale niestety nie udalo sie)

Jarek P 

Wysłany: 2006-02-21, 11:02   

Logan napisał/a:
bo sa bardziej agresywne i mniej bojazliwe niz wilki czy rysie

A i owszem. Jak widziałem na jakimś filmie to rosomak i niedźwiedziowi nie odpuści - potrafi odpędzić go od żarcia.

Co do występowania na terenach obecnej Polski jeszcze w XIX wieku to mam wątpliwości - przydałoby się dotrzeć do jakiś bardziej źródłowych materiałów.

Namor 

Wysłany: 2006-02-21, 12:12   

mixer napisał/a:
Uważam więc że rosomaki wygineły dlatego że właśnie nie dawały sobie rady tak dobrze jak wilki czy rysie

Są niestety bardzo łatwym celem dla myśliwych (cenne futro) - rosomak ucieka na drzewo, więc trafić do niego jest łatwo. Uchowały sie na wielkich przestrzeniach, których mysliwi nie są w stanie w pełni spenetrować.

Jurek7 

Wysłany: 2006-02-21, 16:15   

Te 4 ssaki to pewnie tur, tarpan, norka europejska i susel moregowany. Ze nie "bezpowrotnie" to opowie Andrzej Kepel & Co., ktory wypuscil susly w zeszlym roku :)

Czy rosomaki wystepowaly w Polsce to temat dla teologa (wierze-nie wierze ;) ) albo dla muzealnika (sprawdzanie zrodel cytujacych sie nawzajem, czesto bardzo starych). Jest to mozliwe. :)

Rosomak wyginal pewnie wskutek braku padliny (podstawowy pokarm) i polowan, moze tez ocieplenia klimatu w ostatnich 400 latach. To gatunek majacy bardzo niskie zageszczenie (terytorium > 1000km2 !) i przywrocenie go jest obecnie niemozliwe.

pieczara 
Adam, bądź Wirus :]

Wysłany: 2006-02-21, 23:35   

Chciałbym, zeby w polsce występowało jak najwiecej zwierzat, które juz kiedyś u nas były. Na szczęście są tak dobrzy ludzie i suseł moręgowany do nas powrócił. Ale norki europejskiej u nas chyba juz nie ma. Trzeba by u nas wprowadzić ponownie Rosmaki i Sobole, zanim wytępia je Rosjanie. Niestety tam zwierząt władza państwowa zbyt nie szanuje.

Logan 

Wysłany: 2006-02-22, 07:20   

pieczara napisał/a:
zanim wytępia je Rosjanie. Niestety tam zwierząt władza państwowa zbyt nie szanuje.

A nasza szanuje :???:
Na szczescie w Rosji jest tyle miejsca ze jeszcze nie wszystko zdazyli zniszczyc :wink: mozna wedrowac calymi dniami nie spotykajac ludzi... chociaz mozna natknac sie na slady ich bytnosci - np. potrzaski w srodku tajgi :evil: (przywiezlismy sobie z kumplem takie na male futrzaki znalezione w lesie, chyba porzucone bo zardzewiale).
Reintrodukujmy te rosomaki :green: , soboli nam nie trzeba, juz i tak kun jest pelno.

Mirek 

Wysłany: 2006-02-22, 09:17   

Logan napisał/a:
soboli nam nie trzeba, juz i tak kun jest pelno.

Może kuny przerzuciły by się na sobole i zostawiły by trochę w spokoju ptaki :wink:

Odpowiedz do tematu