|
Jak zwabić bociany ? |
| Autor |
Wiadomość |
malin_pl
|
Wysłany: 2006-12-29, 13:36 Jak zwabić bociany ?
|
|
|
Witam
Jak w temacie, juz dwa lata mam ścięty czubek dzrewa a na nim zamontowane koło pod gniazdo, koło wyłożone patykami i trawą i niestety bociany nawet się nie zinteresowały chodź u sąsiada są bocioany na dachu, w tym roku nawet była walka a tamte gniazdo a na moje nawet nie zwróciły uwagi może jest jakiś sposób, aby przekonać jakąś parkę do osiedlin ?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
malin_pl
|
Wysłany: 2006-12-29, 15:39
|
|
|
srednica ok. 1 m
na wysokosci: 5,5m
galezi bocznych brak
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-12-29, 15:44
|
|
|
Malin, zanim odpowiesz Corvusowi napisz też w jakim rejonie mieszkasz, ile gniazd jest w okolicy. Częstym błedem jest bowiem założenie,ze samo gniazdo, nawet najlepsze i zrobione przez specjaliste wystarczy aby bociany się osiedliły.
Pierwszym warunkiem jest bowiem baza pokarmowa, im lepsza tym wiecej gniazd w okolicy, w super miejscach np. nad Narwią czy na Mazurach bywa po kilka gniazd na jednym budynku. Jednak tam gdzie jest mało łąk i pól, gniazd zajetych jest duzo mniej. Np. na zachód od Warszawy po kilka kilkanaście na gminę, jedna para bocianów na kilkanascie wiosek. Nic tu nieda stawianie kolejnych gniazd, wręcz może zaszkodzic. Druga para przywabiona gotowym gniazdem bedzie atakowana przez miejscowe bociany. Często podczas walk o gniazdo dochodzi do wyrzucenia jaj, młodych czy kontuzji walczących bocianów. W takiej okolicy instalowanie nowego gniazda w bezposredniej bliskosci starego funkcjonujacego od wielu lat gniazda jest wręcz nie wskazane! (dlatego zalecamy aby nowe gniazdo w takich miejscach było co najmniej kilkaset metrów dalej, najlepiej ukryte przed wzrokiem bocianów stojacych na starym gnieździe)
Po rozważeniu powyższej kwesti możemy się zająć szczegółami technicznymi platformy
Aha, już zdązyłes odpowiedziec, ok.
średnica ok ale mogło by byc 1,2 m,
wysokość zdecydowanie zamała, nowa para nie przyzwyczajona do obejścia bedzie sie bała, choć często zdażają sie gniazda niżej.
dolot ok.
a wyściółka? pokrywa całą powierzchnie platformy czy są prześwity?
|
|
|
|
 |
malin_pl
|
Wysłany: 2006-12-29, 15:49
|
|
|
Hej
gniazo jest na podlasiu, we wsi, od tamtego gniazda jest to oddaone o jakies 300 m i nie widac go z gniazda, zasloniete budynkami.
byly przeswity ale od dzis juz ich nie ma nieco je dzis wypelnilismy
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-12-29, 15:53
|
|
|
| Cytat: | | gniazo jest na podlasiu, we wsi, od tamtego gniazda jest to oddaone o jakies 300 m i nie widac go z gniazda, zasloniete budynkami |
Jeśli nie jest to na jakiejś sródlesnej polanie to ok, ale wysokość zdecydowanie za mała, staramy się zwasze robic minimum 7 m, dobrze by było na 10m. Miejsce to powinno byc "górujące" nad okolicznymi drzewami, budynkami, z dobrym dolotem a platforma solidnie osadzona (potencjalne obciazenie gniada to kilkaset kg) |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2006-12-30, 19:34
|
|
|
ja bym spróbował taś taś albo cip cip
ja tam nie wołam a w tym roku kilka przewinęło mi się przez ręce a jeden nawet zimuje
ZaP |
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
Wadera
życie jest piękne

|
Wysłany: 2006-12-30, 20:17
|
|
|
No i obielić, obielić koniecznie! No i nawet niech przez mys nie przemknie, że mogą nie zająć.
U mnie sie sprawdziło!! |
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2007-03-21, 15:49
|
|
|
Moja platforma stoi juz 4 lata i nic .W tamtym roku siedziala para bocianow sasiad zrobil zdjecia nalozylismy troche sciolki zeby nie bylo widac dna ale wichury zrobily swoje slup betonowy ok 13 m z wysokiego napiecia kolo okragle bylo troche galezi ale widocznie za malo Dzisiaj panowie z energetyki przyjechali ze zwyzka i zrobilismy gniazdo przynajmiej poczatek gniazda taki jaki widzialam na przykladach ma byc ok . Ztego co wiem w Sosnowcu nie ma gniazd bocinich obok mnie jest gniazdo ok 300m kture nalezy do Dabrowy Gorniczej .Co roku para ma mlode w tamtym roku tez moze ktures z ich dzieci zasiedla .Lecialy poprzedniego lata 4 bociany w sezonie przylotow tuz obok mojego gniazda i polecialy dalej nawet raz widzialam jak jeden krazyl probowal siadac byc moze nic z tego nie wyszlo bo bylo za malo nakryte dno .Wrzuce jutro fotke mojej platformy i tego drugiego gniazda I od dzis czekam |
_________________ I.Krasicki ; Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.; |
|
|
|
 |
marylka
|
Wysłany: 2007-03-31, 09:30
|
|
|
| Zrobiliśmy platformę która została umieszczona na budynku gospodarczym na wysokości ok. 6 m. Już czwarty rok i żaden bociek się nie zainteresował. Najbliższe zasiedlone gniazda znajdują się w odległości 1 km - jedno i w przeciwnym kierunku drugie w odległości 3 km. Jak zwabić bociana ? |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
marylka
|
Wysłany: 2007-04-10, 14:27
|
|
|
| Drzewa w pobliżu są ale nie przy samym gnieżdzie więc dolot swobodny. Okolica rolnicza ,ale na polu często latem żerują "obce" bociany. Bardzo blisko (200-400 m.) są dwa stawy z żabami. A może przenieść platormę w inne miejsce? |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-04-10, 20:21
|
|
|
| Być moze jest jednak za nisko, poza tym wymagana jest wyściółka w gnieździe, nie mogą być gołe dechy ani goła opona. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
marylka
|
Wysłany: 2007-04-11, 12:41
|
|
|
| Platforma zrobiona jest solidnie z nowego drewna w przepisowym rozmiarze. Cała jej powierzchnia wyłożona jest darniną położoną ziemią do góry. Wszystko ,myślę, jest jak należy. Co bocian jakiś leci - już raduje mi się dusza. A tu nic... Musi być jakaś przyczyna. |
|
|
|
 |
Namor

|
Wysłany: 2007-04-11, 13:27
|
|
|
Wszystko co piszecie jest bez znaczenia w zwabieniu bocianów - trzeba coś takiego zrobić, aby bocian musiał przynieść dziecko. A jak już przyleci z dzidziusiem i zobaczy gniazdo, to może zostanie |
|
|
|
 |
|
|