Zamknięty przez: Basior 2007-02-09, 14:19 |
Gatunki Wilków |
| Autor |
Wiadomość |
P@tryk
|
Wysłany: 2006-12-10, 18:25 Gatunki Wilków
|
|
|
| Czy możecie powiedzieć jakie znacie gatunki wilków oprócz Wilka Polarnego? |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-12-10, 19:24
|
|
|
| A jest wilk polarny? Bo lisy to i owszem tzw. piesiec jest lisem polarnym. Te wilki, które po dalekiej północy biegają to ten sam gatunek który u nas żyje - Canis lupus i tyle. Jest jeszcze jakis wilk w Ameryce Pn., jest wilk grzywiasty w południowej (ale to już zupełnie inny rodzaj chyba) no i był wilk falklandzki. A innych, przyznam, nie znam jakoś... |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
P@tryk
|
Wysłany: 2006-12-10, 21:01
|
|
|
| nie jest taki gatunek wilka.Dla pewności zobatrz na wikipedi |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-12-11, 08:29
|
|
|
| Cytat: | | Wilk polarny (Canis lupus tundrarum) - podgatunek wilka. |
to cytat z Wikipedii.
To też tylko Wikipedia:
Wilk |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
P@tryk
|
Wysłany: 2006-12-11, 09:13
|
|
|
| Mi się wydaje że taki gatunek istnieje. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-12-11, 10:26
|
|
|
| P@tryk napisał/a: | | Mi się wydaje że taki gatunek istnieje. |
Cóż, posługiwanie sie vikipedią jako wyznacznikiem jest delikatnie mówiąć obarczone dużym błędem - tu masz link do systematyki europejskiej http://www.faunaeur.org/ - wklep canis - sam zobaczysz.
Masz też przejscie do innych baz danych - wklep canis - zrewidujesz sobie swój pogląd. |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-12-11, 11:55
|
|
|
| Nawet w Wikipedii jestto tylko podgatunek. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
P@tryk
|
Wysłany: 2006-12-11, 19:19
|
|
|
| To gdzie (chodzi o link jakiejś strony)jeszcze można znaleść informacje na temat wszystkich gatunków wilków? |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2006-12-17, 22:12
|
|
|
ja znam wilka grzywiastego i wilka workowatego -który niestety już wyginął żył w australii |
|
|
|
 |
Logan

|
Wysłany: 2006-12-18, 09:28
|
|
|
| martynina napisał/a: | | ja znam wilka grzywiastego i wilka workowatego |
moze nie wrzucajcie do 1 worka tak roznych gatunkow - to ze po polsku cos sie nazywa wilk nie znaczy ze to JEST (byl) wilk |
_________________ Łukasz Kajtoch
PRZYRODA ZIEM WIELICKO-LIMANOWSKICH
|
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2006-12-18, 21:12
|
|
|
a skąd ja moge wiedzieć, że to nie jest wilk... jak mówią o tym wilk wiesz wilk workowaty po angielsku to tasmanian tiger, a na tygrysa to on mi też nie wygląda |
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2006-12-19, 01:57
|
|
|
Ja znam wilczomlecz i wilge.
A na powazne - P@tryk, dlaczego nie uzywasz www.google.pl? Dowiesz sie o wiele wiecej, a jak poszukasz stron angielskich, to sie jeszcze w fajny sposob jezyka nauczysz! |
|
|
|
 |
Szybszy

|
|
|
|
 |
P@tryk
|
Wysłany: 2007-01-27, 13:14
|
|
|
Z pewnych źródeł dowiedziałem się że koło mojego miasta(Nowy Wiśnicz-woj.Małopolskie-Polskaitd.) wypuszczono watache wilków która ma wytępiać lisy.Później panowie którzy wypuścili wilki mają je złapać(dzięki nadajnikowi który został wczepiony w ciało wilków).Hmm....tylko biorąc pod uwage to że wilki to zwierze dzikie więc może stać się tak,że mogą zaglądnąć do pewnych domostw(chodzi mi o kurniki itd.).Z tym będzie kłopot.(choć ciesze sie że może zobatrze wilka na żywo i uciesze się z tego (albo on bardziej ). |
|
|
|
 |
DarekŁ [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-01-27, 15:07
|
|
|
A ja z jeszcze pewniejszego żródła wiem, że razem z tymi wilkami wypuszczono też Czerwonego Kapturka i Babcie. Szukają im teraz jakiejś chaty w lesie żeby te wilki do niej zwabić. Mój kumpel który jest tam gajowym już szykuje strzelbę . |
|
|
|
 |
|
|