|
Dyskusyjne obserwacje |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-02-13, 22:31 Dyskusyjne obserwacje
|
|
|
Musimy ostatecznie rozstrzygnąć tutaj obserwację dokonaną przez ZaP-a rzekomego błotniaka łąkowego. Ponieważ twierdzi, że się nie myli, to może poproszę o bliższe szczegóły. Jak na razie była by to druga zimowa obserwacja tego gatunku w Polsce i pierwsza na Mazowszu, więc musi być szczegółowo przeanalizowana, jesli miała by byc gdziekolwiek cytowana...
Błotniak widziany przez PePe, jak się przyznał autor obserwacji, jest wysoce niepewna, więc uznaję, że że był to błotniak nieoznaczony (najprawdopodobniej zbożowy).
Uczulam, że zimą dokonano kilku obserwacji błotniaków stepowych (gatunek komisyjny)... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2006-02-14, 08:04
|
|
|
Jakie szczegóły chciałbys znać - widziałem go kilka razy tak jak mowilem, 2 razy siedzacego na drzewie przy drodze - zatrzymywałems ie samochodem i ogladałem go, aż odleciał, jedna obserwacja - żona mnie wiozła ze szpitala - pod Łomżą od strony Zambrowa - TEGO też jestem pewnien, leciał wzdłuż drogi, widziałem go na tyle długo, żeby stwierdzić gatunek... Jak masz jakieś dodatkowe pytania - w miare mojej wiedzy postaram sie odpowiedzieć...
ZaP |
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-14, 11:44
|
|
|
No - konkretnie, opis, co bylo widziane. Na podstawie cech wyjdzie, czy sa watpliwosci, czy nie.
Czy zawsze byl w tym samym (plus-minus) miejscu, czy nie??
Dominik - szykuj solidne opisy blotniakow do Internetowego Atlasu Przyrodniczego, jak ruszy niech beda jednymi z pierwszych!! |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2006-02-16, 12:03
|
|
|
co było widziane pisałem już kilka razy...
tak w tym samym miejscu - okolice Lubiejewa tuż za Ostrowią Mazowiecką... max 1km różnicy w obserwacjach.
bardzo wyraźne pregi na skrzydłach, jasna sylwetka, czarne końcówki skrzydeł... |
_________________ --
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-02-16, 17:08
|
|
|
| zap napisał/a: | | bardzo wyraźne pregi na skrzydłach, jasna sylwetka, czarne końcówki skrzydeł... |
No to rewelacyjna obserwacja! Szkoda, że nie masz żadnych fotek |
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-02-16, 17:48
|
|
|
| zap napisał/a: | | co było widziane pisałem już kilka razy... |
ooo a gdzie, bom nie widzial |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2006-02-21, 08:00
|
|
|
DZISIAJ !!!! 6.49 !!!! piekny (chyba ten sam co zawsze) SAMIEC BŁOTNIAKA ŁĄKOWEGO !!!!!, przelecial nad drogą i usiadł na drzewie - to chyba śródpolna grusza. PRZYJRZAŁEM sie dokladnie w locie bo na szcescie o tej godzinie już widno
Miejsce - nieopodal skrzyżowania drogi Ostrów Maz - Łomża /Sulecin Szlachecki... |
_________________ --
|
|
|
 |
Dominik

|
Wysłany: 2006-02-21, 09:02
|
|
|
W takich przypadkach jestem jak niewieny Tomasz. Jak nie zobacze to nie uwierze Zap moze udałolby sie zrobic jakas fotke. Nawet jak ptak na zdjeciu wyjdzie maly, to moze po sylwetce uda sie nam go oznaczyc.
| zap napisał/a: | | przelecial nad drogą i usiadł na drzewie - to chyba śródpolna grusza |
i
| zap napisał/a: | | widziałem go kilka razy tak jak mowilem, 2 razy siedzacego na drzewie przy drodze |
Dziwne zachowanie na błotniaka łakowego. Ja osobiscie nigdy nie widzialem łakowiaka siedzacego na drzewie. Przewaznie ptaki przesiaduja na ziemi, na słupkach ogrodzen, snopkach siana itp. Co oczywiscie nie wyklucza, ze tak moze byc. Błotniaki łąkowe nie poluja z zasiadki, chodza po ziemi polujac na owady albo potroluja teren leca nisko nad ziemia.
Czy w locie u ptaka było widac czarna prege na wierzchu skrzydel oraz dwie czarne pregi na spodzie skrzydeł?. Czy brzuch był brazowo kreskowany a głowa, piers i wierzch ciała popielata?. No i co z sylwetka ptaka. Łakowiaki maja bardzo smukla, elegancka sylwetke. Skrzydła i ogon sa waskie i długie. Jaki był lot ptaka? Super zdjecia łakowca sa pod linkiem
http://www.alcorai.net/esfera/aguiluchos/index.htm
Moze to jakis nietypowo ubarwiony jasny myszak. To przesiadywanie na polnej gruszy i na drzewach przy drodze tak mi podpowiada
Troche Zap cie pomeczymy ale to bardzo nietypowa obserwacja. Tym bardziej ze dotyczy lutego, poprzednia obserwacja była z grudnia. Byłby to drugi przypadek zimowania tego gatunku w Polsc. |
_________________ Dominik Krupiński
TP "Bocian" |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2006-02-21, 09:17
|
|
|
wiesz co.. dziekuje za miła ocenę mojej wiedzy... myszaka nie jednego widziałem i w ręku miałem... nie pisałem, ze przesiadywał tylko że usiadł na drzewie, poza tym jak ma owadów na śniegu szukać????????
nie widziałem dosyć długo od poprzedniej obserwacji to fakt a dzisiaj rano wracając z działki po karmieniu wiem co widzialem, niestety aparatu nie wożę codziennie w samochodzie i nie wrózką nie jestem kiedy mi sie uda coś ciekawego spotkac....
Pozdrawiam |
_________________ --
|
|
|
 |
Dominik

|
Wysłany: 2006-02-21, 14:34
|
|
|
| zap napisał/a: | | wiesz co.. dziekuje za miła ocenę mojej wiedzy... myszaka nie jednego widziałem i w ręku miałem... |
Zap nie watpie, ze znasz sie na ptakach dapieznych!!!. Na pewno nie miało to tak zabrzmiec. Niestety jestetm troche upierdliwy . Draze temat dlatego zeby miec pewnosc. Przesiadywanie lakowiaka na drzewie jest dla mnie czyms wyjatkowym, a tak wynikało z wczesniejszych twoich postów.
| zap napisał/a: | | widziałem go kilka razy tak jak mowilem, 2 razy siedzacego na drzewie przy drodze |
Jest to druga taka obsrewacja w Polsce i nie dziw sie ze zadajemy czesto rozne pytania.
Pozdrawiam |
TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-02-21, 18:32
|
|
|
| zap napisał/a: | | niestety aparatu nie wożę codziennie w samochodzie |
A to teraz powinieneś |
 |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2006-02-22, 11:39
|
|
|
Dominik - zdjęcia odlotowe !!! Przy okazji, może zrobiłbyś małe kompendium na temat odróżniania samic i młodocianych łąkowego i zbożowego ? |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-22, 11:44
|
|
|
| Robi robi, ale na razie psstt... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
xhardcorex
|
Wysłany: 2006-03-26, 16:27
|
|
|
| Dominik napisał/a: | | Dziwne zachowanie na błotniaka łakowego. Ja osobiscie nigdy nie widzialem łakowiaka siedzacego na drzewie. | a to krótką pamięć masz Dominiku, bo samica błotniaka łąkowego z Klonownicy wielokrotnie przysiadywała na drzewie niopodal gniazda |
|
|
|
 |
Dominik

|
Wysłany: 2006-04-06, 17:23
|
|
|
| Jakie drzewo!!, przeciez to był jakis krzak, a samica przesiadywala na suchym badylu. |
TP "Bocian" |
|
|
|
 |
|
|