|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
Przesunięty przez: Admin 2006-09-07, 18:22 |
Poszkodowane bociany |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-23, 06:40 Poszkodowane bociany
|
|
|
Temat powinien zostać wyodrębniony wcześniej. Niniejszym to czynię.
W poniedziałek po południu, tj. 20 VIII odbieraliśmy (ja + Marcin) bociana ze wsi Kopcie (gm. Grębków, pow. węgrowski, woj. mazowieckie). Młody bociek został lekko porażony prądem i chyba dość szybko dojdzie do siebie. Niestety jego współtowarzysz zginął (patrz foty niżej). Przez dwa dni boćkiem dzielnie opiekowały się dzieciaki, które łapały dla niego koniki polne
IMG_7748.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 243 raz(y) 251,16 KB |
IMG_7750.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 260 raz(y) 206,39 KB |
IMG_7753.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 247 raz(y) 292,48 KB |
IMG_7755.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 245 raz(y) 144,03 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-08-29, 18:28
|
|
|
Pospieszylem sie i wpisalem juz swoje doniesienie: http://forum.bocian.org.p...p?p=14365#14365
Moze ktos to ladnie wyedytowac? |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
madlen
|
Wysłany: 2006-08-29, 22:46
|
|
|
W czwartek, 24 sierpnia, przewieźliśmy z mężem do azylu w zoo bociana odebranego z miejscowości Zakrzewo-Zalesie (wieś za Małkinią w gminie Szulborze Wielkie). Bocian wpadł na linię niskiego napięcia i najprawdopodobniej to właśnie było przyczyną skomplikowanego złamania nogi. Bocian mieszkał w stodole u gospodarzy przez 3 dni, ponieważ nie mogłam znaleźć dla niego pomocy ani transportu. Nie chciał go nawet obejrzeć lokalny weterynarz, bo mu się "nie opłacało", pomimo, iż chciałam pokryć koszty ewentualnej wizyty. Alternatywą była "pomoc" gospodyni, która zaoferowała, że poderżnie bocianowi gardło, żeby mu skrócić cierpienia. De facto ptak i tak został poddany eutanazji, gdyż nie rokował szans na wyleczenie
HPIM2750.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 245 raz(y) 71,86 KB |
HPIM2751.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 254 raz(y) 70,52 KB |
HPIM2754.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 247 raz(y) 72,41 KB |
HPIM2755.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 247 raz(y) 62,59 KB |
|
_________________ Magda Wirska |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2006-08-30, 07:25
|
|
|
ja niestety także przedwczoraj musialem uśpić bociusia... rozerwana torebka stawowa, zerwane ścięgna... to już 4ty w tym roku
ZaP |
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
aristo

|
Wysłany: 2006-08-31, 09:51
|
|
|
Ja pisalam o tym problemie rowniez wczesniej http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=555, ale jakos nikogo to zbytnio nie zainteresowalo, a i odpowiedz jaka otrzymalam, byla jakas taka... U mnie na przewodach elektrycznych, pod gniazdem zginal 2 lata temu dorosly mam gdzies niewywolane jeszcze zdjecia), w gniezdzie zostal drugi na jajach. Co ja sie nadzwonilam, nakombinowalam. Chetnych urzedasow do pomocy nie bylo. Wydalam kupe kasy na pomoc drugiemu ptakowi. Nikt nie wiedzial, co zrobic. Kazali mi samej podejmowac decyzje (lamiac prawo?). Dopiero telefon do ministerstwa dal efekty (5 dni walki). Ustawa o ochronie tych ptakow ( dobro narodowe) jest tylko martwym tworem ludzi bez zadnej wyobrazni i chyba braku znajomosci tematu i srodowiska. Kazdego roku na gniezdzie sa problemy, wobec ktorych z powodu martwych przepisow czlowiek obojetnieje. Szkoda tylko, ze te cudowne istoty, od ktorych my ludzie powinnismy sie uczyc wielu pozytecznych rzeczy o zyciu, musza ginac, po pokonaniu tylu kilometrow, w swoich wlasnych gniazdach. TO PRZYKRE!
p.s. I jeszcze jedno, jak samodzielnie pomoc ptakom, ktore maja gniazdo na slupie energetycznym, a energetycy twierdza, ze opieka nad ptakami ich nie dotyczy? |
_________________ aristo.fotosik.pl
 |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|