|
Dzik chory czy pokiereszowany? |
| Autor |
Wiadomość |
Zielona
|
Wysłany: 2008-02-04, 20:31
|
|
|
| ooooo Jah wychodzi na to ze jedynym drapieznikiem w naszych uroczych lasach jest wilk.....a gdzie reszta??? |
_________________ "...bo nikt nie powie- drzew zabijać nie wolno..." |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2008-02-04, 20:33
|
|
|
| Zielona napisał/a: | | a gdzie reszta??? | a niby jaka reszta? niedźwiedź , reszta jest milczeniem
choć zawsze może go dopaść watacha lisów (tych dostatek) |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
| Ostatnio zmieniony przez green power 2008-02-04, 20:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2008-02-04, 20:33
|
|
|
Wyglada na to , że jedna jest rada: Dzika ustrzelić (no trudno, innej rady chyba nie ma) - niech się nie męczy, a ścierwo zostawić na śćiółce - niech go kruki/wilki zjedzą. A jak go zje lisek to będzie miał włośnie, a może i bablowicę jednojamową |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2008-02-04, 20:35
|
|
|
| green power napisał/a: | | tam wilki to czemu utykającego dzika do tej pory nie zjadły?? |
Może wbrew pozorom dobrze sobie radzi... |
|
|
|
 |
Zielona
|
Wysłany: 2008-02-04, 20:37
|
|
|
nastepna mądrala - green power mi wielki |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2008-02-04, 20:43
|
|
|
| Weles napisał/a: | | Może wbrew pozorom dobrze sobie radzi... | być może, jak sam napisałeś - żerował sprawnie, tak czy inaczej jednak, optowałbym za odstrzałem
| Wujek Kryzys napisał/a: | | a ścierwo zostawić na śćiółce | tego to akurat nie wolno (choć pomysł dobry )
| Zielona napisał/a: | | green power mi wielki | jam ci on!
tam zaraz... piszę jak jest - samą prawdę |
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2008-02-04, 20:45
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | | jest rada: Dzika ustrzelić (no trudno, innej rady chyba nie ma) - niech się nie męczy |
Przychylam się jednak do wersji, aby natura sama rozwiązała tę sytuację (i tak też postąpiłem). Skoro dzik jakiś czas żyje (zabliźniły mu się rany) to stosunkowo nieźle radzi sobie w środowisku. Pomimo tego, że wyglądał przerażająco, rył podłoże w najlepsze i zachowywał się spokojnie. |
|
|
|
 |
Zielona
|
Wysłany: 2008-02-04, 20:48
|
|
|
| green power napisał/a: | | tam zaraz... piszę jak jest - samą prawdę |
....lub swój punkt widzenia |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2008-02-04, 20:50
|
|
|
| Cytat: | | ....lub swój punkt widzenia | a podobno to ja jestem wielkim polemistą...
wymień mi zatem proszę drapieżniki, które na Podlasiu mogłyby tego (podobno sprawnego) dzika upolować? (poza wilkiem, rosomakiem i medvedem ); chętnie poznam Twój punkt widzenia... |
| Ostatnio zmieniony przez green power 2008-02-04, 21:04, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Zielona
|
Wysłany: 2008-02-04, 20:54
|
|
|
| czepiasz sie...haha:) |
|
|
|
 |
Namor

|
Wysłany: 2008-02-04, 21:17
|
|
|
| marcinmwt napisał/a: | | Wydaje mi sie że wilki "poradziły" by sobie z nim ale "głowy" za to nie dam!!! | Wczoraj byłem na "Wszechnicy Biebrzańskiej" i była m.inn. mowa o preferencjach pokarmowych wilków, i dzik nie jest preferowany [preferowany jest jeleń - nie łoś nawet jak jest go więcej], a dzik owszem, ale wilki przed dzikami też czują respekt. Zresztą sporo psów myśliwskich specjalnie szkolonych na dziki jest później cerowanych [a czasami nawet już nie ma co cerować]. |
|
|
|
 |
marcinmwt
Pan Jarząbek

|
Wysłany: 2008-02-04, 22:23
|
|
|
Uważaj Tomku z Zieloną nie tak łatwo wygrać!!! jak pisałem wcześniej dokonały tego psy ( zdziczałe czy myśliwskie bo takowe szkoli sie na osaczanie dzików tz.dzikarze) bo wilki jakby już chciały posmakować mięsa dziczego toby to zrobiły napewno bo dzik do olbrzymów nie nałeży a na Podlasiu watachy sa silne! I nieważne czy dzik zdechnie czy go zjedzą wilki bo juz tego sie nie dowiemy ale ważne jest to że taka sprawa ZAISTNIAłA (czyli zwierzęcia poranionego i okaleczonego najpr. przez czynnik ludzki jakim są psy!!!)
ps nie myślałem ze z tego tematu wywiążę sie taka zażarta rozmowa nt strzelać czy nie!!! Super
pozdrawiam |
_________________ leśnik + zootechnik = przyrodnik
Beskid Makowski ( średni ) lub Beskid średni (makowski) |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2008-02-04, 23:04
|
|
|
| marcinmwt napisał/a: | | Uważaj Tomku z Zieloną nie tak łatwo wygrać!!! | lubię wyzwania
| marcinmwt napisał/a: | | nt strzelać czy nie!!! | jedno jest pewne - trzeba koniecznie strzelać do watah zdziczałych psów! |
|
|
|
 |
marcinmwt
Pan Jarząbek

|
Wysłany: 2008-02-04, 23:10
|
|
|
Ale na pewno Tomku wiesz jakie są realia tej sprawy z zdziczałymi psami!!! Ale cóż my możemy w tej sprawie zrobić??? NIC!!!! |
_________________ leśnik + zootechnik = przyrodnik
Beskid Makowski ( średni ) lub Beskid średni (makowski) |
|
|
|
 |
Zielona
|
Wysłany: 2008-02-05, 19:35
|
|
|