Zamknięty przez: Mirek 2006-05-28, 22:27 |
Jakie kaczki?! |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-05-10, 07:09 Jakie kaczki?!
|
|
|
Zdjęcie przedstawia kilka gatunków kaczek (nie zdradzam ile). Proszę podać ich nazwy polskie i łacińskie oraz uzasadnienie wyboru! Termin - do 24 maja (włącznie).
IMG_1467.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 237 raz(y) 18,04 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-05-10, 15:01
|
|
|
płaskonosy Anas clypeata to te dwie kaczuch niżej po lewej samczyk po prawej samiczka wydaje się ze mają duże dzioby samiec zielona głowabrązowe skrzydło
Wyżej rożeniec Anas acuta samiec brązowa głowa i długi ogon
Ito chyba wsio |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-05-10, 19:16
|
|
|
Góra, prawa - samiec rożeńca (Anas acuta)
Dół, prawa - samiec cyranki (Anas querquedula)
lewa - para płaskonosów (Anas clypeata)
Właściwie to nie wiem co wyjaśniać, bo to są po prostu te kaczki. Zdradzają je takie cechy jak - ubarwienie i duży dzioób u płaskonosów, u rożenca sterówki, u cyranki biały pasek na głowie.
P.s. Fajna fota Mirek |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-05-10, 22:57
|
|
|
mało znam sie na kaczkach - ale spróbuję -
1 i 2 - para płaskonosów Anas clypeata
3 od góry - rożeniec Anas acuta
a 4 - nie mam pojęcia zdjecie mało wyraźne , no i ten brak doświadczenia |
|
|
|
 |
kamil6

|
Wysłany: 2006-05-12, 10:54
|
|
|
| Moim zdaniem na tym zdjęciu przedstawione są dwa gatunki kaczek( dwie pary). Pierwsza to para płaskonosów(Anas clypeata), poznałem to po charakterystycznie ubarwionym kaczorze:zielona głowa, biała pierś, brązowy brzuch. Natomiast druga parka to rożeńce(Anas acuta):u kaczora długie sterówki w ogonie, ciemna głowa |
|
|
|
 |
Lulijka

|
Wysłany: 2006-05-15, 14:22
|
|
|
od lewej:
płaskonos samiec - Anas clypeata (ciemny brzuch, duży dziób, jasna pierś),
płaskonos samica - Anas clypeata (biały spód skrzydeł, ciemny brzuch, duży dziób),
wyżej - rożeniec samiec - Anas acuta (długie pióra ogona, czekoladowa głowa)
niżej - cyranka samiec - Anas querquedula (biały pasek na głowie) - nic innego mi nie pasuje |
|
|
|
 |
zoomaniak
|
Wysłany: 2006-05-15, 20:04
|
|
|
| Kaczki krzyżówki z lewej, z prawej kaczki zbożowe |
_________________ "Świat bez wariatów byłby nienormalny"
Klub Ciconia |
|
|
|
 |
Lulek

|
Wysłany: 2006-05-16, 15:47
|
|
|
| to co pod samcem rożeńca - Anas acuta to nie wiem. A rożeniec dlatego że widać typowy ogon dla tego gatunku no i długa szyja z ciemną głowa. Rozpoznałem jeszcze parę płaskonosów - Anas clypeata. Samiec ma ciemny brzuch ciemną głowę i białą pierś a samica ma taką samą sylwetkę jak samiec tylko inaczej ubarwiona, no i te dzioby. |
_________________ Działdowskie Koło TP Bocian
AVELELEK |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
Wysłany: 2006-05-16, 16:02
|
|
|
od lewej samiec i samica płaskonosa-Anas clypeata
potem samiec rożeńca-Anas acuta
i pierwszy z prawej samiec świstuna-Anas penelope |
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-05-18, 20:25
|
|
|
| Kaczki w lewym dolnym rogu to para płaskonosów - Spatula Clypeata. Widać dzioby które są większe niż drugiej pary, samiec ma białą szyję w odróżnieniu od krzyżówki. Druga para to rożeńce Anas Acuta. Samiec ma czekoladowo brązową głowę, białą szyję i dłuuuugi ogon |
|
|
|
 |
GacOlka
|
Wysłany: 2006-05-21, 15:34
|
|
|
Po lewej para płaskonosów Anas clypeata - masywne dzioby, samiec z ciemna, odgraniczoną od szyi głową.
Po prawo - samiec rożeńca Anas acuta - chyba widać długie sterówki, jasna szyja i kuper, lusterko z białym brzegiem. Koło niego powinna lecieć samica, ale czy tak jest - nie wiem. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-05-21, 15:47
|
|
|
Kaczki z tyłu. Samica, za nią samiec - u obu rzucaja się w oczy duże dzioby. POtwierdzeniem tezy o plaskonosie Anas clypeata jestwyglad samca: ciemna głowa, za nią duuzo jasnego, na skrzydle biały pas nad lusterkiem (a może wchodzący w skład lusterka??).
Gorzej z tymi z przodu... Na górze kaczka jest bardziej wybarwiona - wiec pewnie samiec Widac mu biało czarne lusterko, takie ma niby rożeniec, ale w ksiazkach ten biały pasek jest jakis taki symboliczny... Ale reszta sie zgadza, wiec obstawiamy rozenca Anas acuta.
I czwarta kaczka - tu gorzej, bo jasna plama na glowie wskazuje samca swistuna, ale nie widac ladnego zielonego lusterka (ksiazkowego przynajmniej...). Ale ma jasne pokrywy - wiec stawiam na świstuna Anas penelope. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-05-24, 13:36
|
|
|
Od lewej:
1) płaskonos Anas clepeata - chłopczyk
2) płaskonos Anas clepeata - dziewczynka
3) rożeniec Anas acuta - chłpoczyk
4) głowienka Aythya ferina - dziewczynka. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-05-24, 20:01
|
|
|
| Sadzac po zielonej glowie z obrozka na szyi i lusterkach - 2 pary krzyzowki Anas platyrhynchos |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-05-28, 09:25
|
|
|
Zwlekałem z podaniem rozwiązania, bo rozważalismy z Marfu sprawę punktacji. Powinna ona być podawana na początku przez zadającego zagadkę. Zagadka zagadce nierówna, więc i punktacja powinna być zróżnicowana. Tak więc przyjmuję, że maksymalnie otrzymać można było 5 punktów - po 1 punkcie za prawidłowe oznaczenie każdej kaczki oraz 1 punkt za uzasadnienie.
W zagadce udział wzięło 13 osób. Zagadka była trochę "podstępna":
Z lewej strony jest para płaskonosów Anas clypeata, a z prawej samiec rożeńca Anas aquta oraz samiec cyranki Anas guerguedula.
W zagadce udział wzięli: mixer, mender, Beata, Kamil6, Lulijka, zoomaniak, Lulek, Corvus, Syriusz, GacOlka, Marfu, Jarek P, Batman.
Oto punktacja:
mixer - 4
mender - 5
Beata - 3
Kamil6 - 4
Lulijka - 5
Lulek - 4
Corvus - 3
Syriusz - 4
GacOlka - 4
Marfu - 4
Jarek P - 3
Tak więc niekoniecznie obok samca (w przypadku rożeńca) musi lecieć samica
Kto wiele razy ogladał ptaki wodne, to bez trudu z tego zdjęcia powinien rozpoznać po jasnych skrzydłach samczyka cyranki w szacie godowej. Poza tym widać przejaśnienie na głowie - to biała brew widoczna z daleka! Ale może mi się tylko tak wydaje, że to proste.
Nadmieniam, że zdjęcie zostało wykonane na rozlewiskach Bugu koło wsi Wajków w dniu 9 maja br.
Serdecznie wszystkim dziękuję za udział... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
|
|