|
Obserwacje ptaków - 2014 rok. |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2014-02-04, 15:05
|
|
|
| Cytat: |
A o tym ptaszku coraz mniej informacji- |
Bo jego stanowiska są niestabilne - trzeba go szukać głównie tam, gdzie składowane są materiały budowlane |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Marek W.
|
Wysłany: 2014-02-04, 18:21
|
|
|
Witam.Pierwszy raz na forum. Obserwacje 31.01. i 01.02.2014 Gorlice /rzeka Ropa/ małopolskie.
Obserwując duze stadko krzyżówek zauważyłem nietypowego kaczora.Typu "sołtys" odmiana ruda/tak mi wychodzi ze zdjęć, które znalazłem w internecie/.
Oraz rożeniec /Anus acuta/samiec i nie wiem czy to samiczka czy znowu odmiana samiczki krzyzówki.Dałem do oznaczenia.Jesli uda mi się pomniejszyć zdjęcia to je zamieszczę.
A przy okazji zapytam czy nie można zamieszczać większych formatów zdjęć. Na entomo.pl mamy 150KB i nie ma problemów.A tu muszę kazde zdjęcie pomniejszać.Co roku mam ich sporo a szczególnie przy owadach /małych/ wielkość zdjęcia ma duże znaczenie.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2014-02-04, 18:45
|
|
|
| Marek W. napisał/a: | | Pierwszy raz na forum. |
Witamy nowego Użytkownika Forum No niestety - trzeba się przyzwyczaić do tego (zmniejszania zdjęć). Jeśli chodzi o ciekawsze i bardziej konkretne obserwacje, to można zamieszczać je tutaj: kartoteka-przyrodnicza.pl |
 |
|
|
|
 |
Marek W.
|
Wysłany: 2014-02-04, 19:44
|
|
|
| Dziękuję za powitanie.Mam nadzieję,że w tym roku poobserwuję coś ciekawego w przyrodzie i podzielę sie na forum.Głównie interesują mnie owady ale potrafię rozpoznać też inne grupy.Beskid Niski i w pobliżu, Magurski Park Narodowy to przepiękne tereny do obserwcji i badań.Zapraszam!!!Pozdrawiam i życzę pięknych, ciekawych obserwacji. |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2014-02-04, 22:55
|
|
|
| harrier napisał/a: | | niccolai napisał/a: | | harrier napisał/a: | W m.archiwum znalazłem takiego ptaszka | Carduelis hornemanni? |
Pewnie | Teraz nie ma wątpliwości Rozumiem, że obserwacja trafiła także tu: http://kartoteka-przyrodnicza.pl - a jeśli nie, to trafi tam niebawem? |
_________________ DM |
|
|
|
 |
Marek W.
|
Wysłany: 2014-02-06, 17:39
|
|
|
Witam.Przesyłam zdjęcia do wcześniejszego postu.Kaczor "sołtys" krzyżówki, nietypowa kaczka krzyżówka, samczyk rożeńca. Pozdrowienia.
nietypowy kaczor krzyżówki.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9933 raz(y) 46,69 KB |
kaczor krzyżówki.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9933 raz(y) 41,77 KB |
kaczka.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9933 raz(y) 62,38 KB |
kaczka2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9933 raz(y) 57,55 KB |
rożeniec kaczor.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9933 raz(y) 47,6 KB |
2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9933 raz(y) 49,73 KB |
3.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9933 raz(y) 48,09 KB |
|
|
|
|
 |
titina
|
Wysłany: 2014-02-06, 19:33
|
|
|
Jak dla mnie ta nietypowa kaczka, to typowa krakwa, ewentualnie kaczka od pary do rożeńca, ale lepiej niech się wypowiedzą doświadczeni ornitolodzy |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2014-02-07, 11:42
|
|
|
| Marek W. napisał/a: | | Witam.Przesyłam zdjęcia do wcześniejszego postu.[...] nietypowa kaczka krzyżówka[...] |
| titina napisał/a: | | Jak dla mnie ta nietypowa kaczka, to typowa krakwa, |
Hmmm.... a dla mnie to najzwyklejsza samica krzyżówki w szacie spoczynkowej - nie wiem co widzicie w niej takiego nietypowego?
A posiada kolega zdjęcia tej kaczki z widocznym lusterkiem na skrzydle? |
_________________ DM |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2014-02-08, 20:00
|
|
|
U mnie dziś ptaki aktywnie śpiewają, głównie dzwońce i bogatki, ale też sierpówka i dzięcioł zielonosiwy.
Po raz pierwszy tej zimy słyszałem we wsi jemiołuszki. |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2014-02-10, 14:52
|
|
|
Dziś w lesie: słonecznie i dość ciepło.
Spiewają sikory. Najczęściej czarnogłówki, następnie sosnówki i pojedyncze bogatki.
1 śpiewający mysikrólik. |
|
|
|
 |
titina
|
Wysłany: 2014-02-10, 20:12
|
|
|
| wiosna idzie, u mnie gęsi maja ciągi od wczoraj,... wieczorem dzisiaj kilkadziesiąt kluczy poszło na wschód |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2014-02-11, 06:54
|
|
|
| titina napisał/a: | | wieczorem dzisiaj kilkadziesiąt kluczy poszło na wschód |
Jeszcze mogą wracać jak powieje od wschodu |
 |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2014-02-11, 15:36
|
|
|
| U mnie dziś zaczęły śpiewać zimujące w lesie paszkoty |
|
|
|
 |
krejzola005

|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2014-02-11, 17:40
|
|
|
| krejzola005 napisał/a: | | Śpiewak obserwowany na przełomie stycznia/lutego. |
Mam nadzieję, że trafi tutaj: kartoteka-przyrodnicza.pl |
 |
|
|
|
 |
|
|