Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sezon polowań na kaczki
Autor Wiadomość
harrier 

Wysłany: 2013-03-15, 10:40   

Polowania w tych czasach o tak zdegradowanym środowisku podejmują się ''mięsożercy'',którym w terenie na widok czegoś co ucieka do zabicia cieknie ślina :wink: a potem niesamowite trofeum w kolekcji..i czas na dobre wino-bigos :wink: ogólnie rzecz biorąc prymitywizm-za przeproszeniem szympansów,które też polują.

Basior 

Wysłany: 2013-03-15, 18:15   

Krzychu55 napisał/a:
Ciekawy jestem w jakich warunkach te ptaki przebywaja.

Każdy może sprawdzić, nie słyszałem aby kogoś nie wpuścił, a całe pielgrzymki tam jeżdżą :-) Polecam wizytę.

Krzychu55 

Wysłany: 2013-03-16, 09:24   

Nie bede skladal wizyty sokolnikowi.Wole ogladac ptaki w naturze.

Kamil 

Wysłany: 2013-03-17, 02:23   

harrier napisał/a:
Polowania w tych czasach o tak zdegradowanym środowisku podejmują się ''mięsożercy'',którym w terenie na widok czegoś co ucieka do zabicia cieknie ślina :wink: a potem niesamowite trofeum w kolekcji..i czas na dobre wino-bigos :wink: ogólnie rzecz biorąc prymitywizm-za przeproszeniem szympansów,które też polują.
Mi kiedyś jeden kolega powiedział, że poluje, bo wtedy wie, że jego obiad nie spędził całego życia w zamknięciu faszerowany tuczącymi paszami i był szczęśliwy za życia. Coś w tym jest...

titina 

Wysłany: 2013-09-03, 20:22   

Zaczynam zmieniać front. Właśnie mam otworzone okno, i słyszę jak nad Wisłą myśliwi walą co raz z dubeltówek. Ciekawa jestem jak oni o tej porze dnia rozpoznają, do których kaczek strzelać, jak ja ledwie co mogę rozpoznać za dnia, który gatunek jest który ( w szacie spoczynkowej) :???: :cry:

Mirek 

Wysłany: 2013-09-07, 19:44   

titina napisał/a:
Ciekawa jestem jak oni o tej porze dnia rozpoznają, do których kaczek strzelać,

Kaczka to kaczka - z pewnością w większości nie rozpoznają, niestety :???:

Rysio 

Wysłany: 2013-09-08, 19:48   

Nie wiem czy kaczki są aż takim wielkim problemem w tym kraju by do nich strzelać.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2013-09-08, 21:00   

Rysio napisał/a:
Nie wiem czy kaczki są aż takim wielkim problemem w tym kraju by do nich strzelać.

Trafiłem na taki artykuł: http://www.alfa.com.pl/slask/201212/s94.htm
Pozdrawiam

titina 

Wysłany: 2013-09-08, 21:30   

Wątpię, aby przy obecnym stanie rzeczy, coś się zmieniło w tej kwestii w naszym prawie :/

aka 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-09-09, 18:25   

wieslawbaginski napisał/a:
Rysio napisał/a:

Trafiłem na taki artykuł: http://www.alfa.com.pl/slask/201212/s94.htm
Pozdrawiam

Ooooo....panie wiesiu....totototo.....

Cytat:

"W Danii, Finlandii, Szwajcarii, Holandii czy w Wielkiej Brytanii już obowiązuje bezwzględny zakaz strzelania do ptaków na mokradłach.
Czy Polska wykona kolejny ruch?"

moze pan sie sam ruchnie i pomoze kolegom z Holandii..... :green:

http://petities.nl/petiti...an-wilde-ganzen

Jako gramotny pszyrodnik jest pan z pewnoscia w stanie nie tylko wklejac nawiedzone
bzdety lecz rowniez podac tlo tej petycji,
ktora - mam nadzieje - pan przeciez podpisze.....nie .... :green:

wieslawbaginski 

Wysłany: 2013-09-11, 15:37   

" Głównym tego powodem może być brak poparcia przez koła myśliwskie, które otwarcie sprzeciwiają takim działaniom."
źródło: http://www.gospodarz.pl/a...ie-gesi-28.html
" W rzeczywistości to starsze ptaki pokazują drogę młodszym. Gąsiątka muszą zapamiętać, gdzie się bezpiecznie pierzyć, jak tam dolecieć, gdzie odpoczywać po drodze na zimowisko i na którym polu czy łące można zimą porządnie zjeść. Muszą także opanować rozkład wiatrów na trasie i wiedzieć, jak uciec przed drapieżnikami.
Gąsiątka uczą się głównie od rodziców, choć z obserwacji oznakowanych ptaków wiadomo, że gęsie rodziny są wielopokoleniowe – dziadkowie lecą razem z dziećmi i wnukami. Gęsi łączą się na całe życie, czyli w praktyce do śmierci któregoś z partnerów, a młode, podobnie jak u ludzi, mogą trzymać się mamy i taty, dopóki nie założą własnej rodziny."
Więcej pod adresem http://www.polityka.pl/na...d#ixzz2eadEWWtE
Poza tym trzeba nieco wiedzieć o gęsiach, o tym ,że są różne gatunki,
a nie bić w bęben na okrągło od lat na jeden i ten sam temat dotyczący jednej sprawy w Holandii ,która jakoś w ciągu tego czasu nie wyszła poza to miejsce i nie podnieca do tego stopnia holenderskich myśliwych jak polskich - przez których na okrągło przytaczana jest jako jedyny argument usprawiedliwiający strzelanie przez nich do gęsi należących w przeważającej mierze do innych gatunków.

aka 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-09-12, 15:25   

Temat panie wiesiu zostal zaktualizowany. Rozchodzi sie teraz o pol miliona gesi ktore panscy koledzy zagazuja. Rowniez z tego wzgledu, ze tamtejsi mysliwi sie na panskich kolegow wypieli i odmowili strzelania do gesi......w ramach eksterminacji szkodnikow.

Rzewne kawalatka o gasiatkach, ktore pan tu posuwasz nie przeslonia realiow....

Darz Bor

albo raczej Darz Gaz panie ornitologu.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2013-09-12, 16:13   

aka napisał/a:
Temat panie wiesiu zostal zaktualizowany. Rozchodzi sie teraz o pol miliona gesi ktore panscy koledzy zagazuja. Rowniez z tego wzgledu, ze tamtejsi mysliwi sie na panskich kolegow wypieli i odmowili strzelania do gesi......w ramach eksterminacji szkodnikow.

Lata świetne dzielą polskich myśliwych od holenderskich w arytmetyce również.

franek39 

Wysłany: 2013-10-31, 12:16   

Ja nie poluję. Nie mógłbym zabić takiego bezbronnego stworzenia. W sumie nawet nie wiem, co miałby z nim zrobić.
Z każdym kolejnym zobowiązaniem zaciągniętym w banku, który potrafisz spłacać, twój wynik w BIK, będzie coraz większy. To bardzo ważna punktacja, która może, albo zwiększyć, albo zmniejszyć pożyczki bez BIK.

Odpowiedz do tematu