|
Sezon polowań na kaczki |
| Autor |
Wiadomość |
harrier
|
Wysłany: 2013-03-15, 10:40
|
|
|
Polowania w tych czasach o tak zdegradowanym środowisku podejmują się ''mięsożercy'',którym w terenie na widok czegoś co ucieka do zabicia cieknie ślina a potem niesamowite trofeum w kolekcji..i czas na dobre wino-bigos ogólnie rzecz biorąc prymitywizm-za przeproszeniem szympansów,które też polują. |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2013-03-15, 18:15
|
|
|
| Krzychu55 napisał/a: | | Ciekawy jestem w jakich warunkach te ptaki przebywaja. |
Każdy może sprawdzić, nie słyszałem aby kogoś nie wpuścił, a całe pielgrzymki tam jeżdżą Polecam wizytę. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Krzychu55
|
Wysłany: 2013-03-16, 09:24
|
|
|
| Nie bede skladal wizyty sokolnikowi.Wole ogladac ptaki w naturze. |
|
|
|
 |
Kamil

|
Wysłany: 2013-03-17, 02:23
|
|
|
| harrier napisał/a: | Polowania w tych czasach o tak zdegradowanym środowisku podejmują się ''mięsożercy'',którym w terenie na widok czegoś co ucieka do zabicia cieknie ślina a potem niesamowite trofeum w kolekcji..i czas na dobre wino-bigos ogólnie rzecz biorąc prymitywizm-za przeproszeniem szympansów,które też polują. | Mi kiedyś jeden kolega powiedział, że poluje, bo wtedy wie, że jego obiad nie spędził całego życia w zamknięciu faszerowany tuczącymi paszami i był szczęśliwy za życia. Coś w tym jest... |
|
|
|
 |
titina
|
Wysłany: 2013-09-03, 20:22
|
|
|
Zaczynam zmieniać front. Właśnie mam otworzone okno, i słyszę jak nad Wisłą myśliwi walą co raz z dubeltówek. Ciekawa jestem jak oni o tej porze dnia rozpoznają, do których kaczek strzelać, jak ja ledwie co mogę rozpoznać za dnia, który gatunek jest który ( w szacie spoczynkowej) |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2013-09-07, 19:44
|
|
|
| titina napisał/a: | | Ciekawa jestem jak oni o tej porze dnia rozpoznają, do których kaczek strzelać, |
Kaczka to kaczka - z pewnością w większości nie rozpoznają, niestety |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Rysio
|
Wysłany: 2013-09-08, 19:48
|
|
|
| Nie wiem czy kaczki są aż takim wielkim problemem w tym kraju by do nich strzelać. |
_________________ http://www.ekowpisy.pl |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
|
|
|
 |
titina
|
Wysłany: 2013-09-08, 21:30
|
|
|
| Wątpię, aby przy obecnym stanie rzeczy, coś się zmieniło w tej kwestii w naszym prawie :/ |
|
|
|
 |
aka
|
Wysłany: 2013-09-09, 18:25
|
|
|
Ooooo....panie wiesiu....totototo.....
| Cytat: |
"W Danii, Finlandii, Szwajcarii, Holandii czy w Wielkiej Brytanii już obowiązuje bezwzględny zakaz strzelania do ptaków na mokradłach.
Czy Polska wykona kolejny ruch?" |
moze pan sie sam ruchnie i pomoze kolegom z Holandii.....
http://petities.nl/petiti...an-wilde-ganzen
Jako gramotny pszyrodnik jest pan z pewnoscia w stanie nie tylko wklejac nawiedzone
bzdety lecz rowniez podac tlo tej petycji,
ktora - mam nadzieje - pan przeciez podpisze.....nie .... |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2013-09-11, 15:37
|
|
|
" Głównym tego powodem może być brak poparcia przez koła myśliwskie, które otwarcie sprzeciwiają takim działaniom."
źródło: http://www.gospodarz.pl/a...ie-gesi-28.html
" W rzeczywistości to starsze ptaki pokazują drogę młodszym. Gąsiątka muszą zapamiętać, gdzie się bezpiecznie pierzyć, jak tam dolecieć, gdzie odpoczywać po drodze na zimowisko i na którym polu czy łące można zimą porządnie zjeść. Muszą także opanować rozkład wiatrów na trasie i wiedzieć, jak uciec przed drapieżnikami.
Gąsiątka uczą się głównie od rodziców, choć z obserwacji oznakowanych ptaków wiadomo, że gęsie rodziny są wielopokoleniowe – dziadkowie lecą razem z dziećmi i wnukami. Gęsi łączą się na całe życie, czyli w praktyce do śmierci któregoś z partnerów, a młode, podobnie jak u ludzi, mogą trzymać się mamy i taty, dopóki nie założą własnej rodziny."
Więcej pod adresem http://www.polityka.pl/na...d#ixzz2eadEWWtE
Poza tym trzeba nieco wiedzieć o gęsiach, o tym ,że są różne gatunki,
a nie bić w bęben na okrągło od lat na jeden i ten sam temat dotyczący jednej sprawy w Holandii ,która jakoś w ciągu tego czasu nie wyszła poza to miejsce i nie podnieca do tego stopnia holenderskich myśliwych jak polskich - przez których na okrągło przytaczana jest jako jedyny argument usprawiedliwiający strzelanie przez nich do gęsi należących w przeważającej mierze do innych gatunków. |
|
|
|
 |
aka
|
Wysłany: 2013-09-12, 15:25
|
|
|
Temat panie wiesiu zostal zaktualizowany. Rozchodzi sie teraz o pol miliona gesi ktore panscy koledzy zagazuja. Rowniez z tego wzgledu, ze tamtejsi mysliwi sie na panskich kolegow wypieli i odmowili strzelania do gesi......w ramach eksterminacji szkodnikow.
Rzewne kawalatka o gasiatkach, ktore pan tu posuwasz nie przeslonia realiow....
Darz Bor
albo raczej Darz Gaz panie ornitologu. |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2013-09-12, 16:13
|
|
|
| aka napisał/a: | | Temat panie wiesiu zostal zaktualizowany. Rozchodzi sie teraz o pol miliona gesi ktore panscy koledzy zagazuja. Rowniez z tego wzgledu, ze tamtejsi mysliwi sie na panskich kolegow wypieli i odmowili strzelania do gesi......w ramach eksterminacji szkodnikow. |
Lata świetne dzielą polskich myśliwych od holenderskich w arytmetyce również. |
|
|
|
 |
franek39
|
Wysłany: 2013-10-31, 12:16
|
|
|
| Ja nie poluję. Nie mógłbym zabić takiego bezbronnego stworzenia. W sumie nawet nie wiem, co miałby z nim zrobić. |
_________________ Z każdym kolejnym zobowiązaniem zaciągniętym w banku, który potrafisz spłacać, twój wynik w BIK, będzie coraz większy. To bardzo ważna punktacja, która może, albo zwiększyć, albo zmniejszyć pożyczki bez BIK. |
|
|
|
 |
|
|