|
Karmnikowa liga 2010/2011 |
| Autor |
Wiadomość |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2010-12-04, 13:14
|
|
|
W ubiegłym tygodniu kupiłem trochę słonecznika w sklepie ogrodniczym: 2 zł za kg.
Poza tym mieli tam też fajna mieszankę dla ptaków - też po 2 zł, więc wziąłem po trochu i słonecznika i tej mieszanki. Naturalnie słonecznik kupiłem niełuskany
Dzisiaj przed południem przyleciał nowy gość do karmnika - sikora uboga.
Nadal kręci się sporo mazurków (ponad 20) i kilka wróbli. Bogatek cn. 6 i 3 modraszki.
Była też sójka i dzięcioł duży oraz kowalik z uszkodzonym okiem. Zastanawiam się czy nie ten sam kowalik był u mnie w ubiegłym sezonie |
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2010-12-04, 15:01
|
|
|
tak kukurydza zwykla suszona- jest tania jak barszcz 30 zł worek 30 kg, super kaloryczna.
Kupisz ją w każdej centrali nasiennej lub punkcie sprzedaży pasz dla zwierząt. Jak ktoś ma kaczki w okolicy to polecam granulat dla indyków - 23% białka, ja dodaje granulat do swoich mieszanek - max 1/5 masy.
ZaP |
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2010-12-04, 15:50
|
|
|
| Dzięki za porady! |
|
|
|
 |
morelee
|
Wysłany: 2010-12-04, 16:19
|
|
|
To i ja się dopisuję do Karmnikowej Ligi.
Dokarmiam już od października, przylatują bogatki - dużo, mazurki trochę mniej, modre - pojedyncze, sójki pojedyncze i próbowała zaglądać sroka, ale już dawno jej nie widziałam.
Gdzie macie karmiki że jest tyle gatunków? Mój karmik jest na balkonie, I piętro, jakieś 600m od lasu, na dość nowym, słabo zadrzewionym osiedlu. U mnie te gatunki które były w październiku są i teraz, nic nowego:(
Co do karmy to kupiłam mieszankę dla ptaków zimujących - słonecznik, zboża, orzechy, rodzynki itd za jakieś 6zł, oraz słonecznik łuskany - najłatwiej dostępny. |
_________________ www.idara.pl
 |
|
|
|
 |
Szymon Kielan
M-ŚTO
|
Wysłany: 2010-12-04, 17:47
|
|
|
Ja dokarmiam od niedawna( pierwszego śniegu ) a odwiedzili mnie już: sierpówka, sroka, sójka, kwiczoł, dzwoniec, sikora bogatka i modra, trznadel, potrzeszcz, wróbel i mazurek raz też zaleciał krogulec na zwiadach był kos i gile to chyba wszystko póki co |
|
|
|
 |
Blanka34
|
Wysłany: 2010-12-05, 11:03
|
|
|
I ja dokarmiam, od jakiegoś tygodnia i to w trzech karmikach
W ogrodzie, na polu i w pracy przy lasku. W każdym z nich mogę podglądać trochę inne ptaki, ale jak dla mnie to hitem są bażanty (2 koguty) w naziemnym karmiku. Regularnie odzywają się słysząc szczekanie mojego psa. Sypię tam kukurydzę, owsik i mieszankę oleistych. Przylatują też trznadle, jery, a sikory, dzwońce i mazurki to mogłabym przeliczać na dziesiątki kilogramów! Podobnie sójki i sroczki. Jeszcze kowaliki, dzięcioły duże, sierpówki, zięba i grubodziób. I oczywiście krogulec regularnie odwiedza moje ptaki. A i kosy częstują się jabłkami.
Zaopatrowuję się w sklepiku dla gołębiarzy (Kluczbork, ul. Fabryczna, opolskie), jest tam wszystko co potrzebują moje ptaszyny, kukurydza i owsik tanie ale słonecznik zdrożał z 2zł. w ub. r. na 2.70! Ale cóż frajda z dokarmiania podwójna! |
|
|
|
 |
Blanka34
|
Wysłany: 2010-12-05, 11:10
|
|
|
Czym ta liga karmikowa różni się od założonej powyżej?
Może by tak połączyć. |
|
|
|
 |
kamil6

|
Wysłany: 2010-12-05, 11:47
|
|
|
Dokarmiam od poniedziałku (29 listopad). Do dziś mój karmnik odwiedziły następujace gatunki:
-bogatka ok.15
-modraszka-2
-mazurek-ok.15
-trznadel-ok.20
-jer-1
-zięba-2
-grubodziób-1
-kwiczoł-1
-dzięcioł duży-1
-sójka-2
-sierpówka-1
|
|
|
|
 |
Aga

|
|
|
|
 |
Maciej

|
Wysłany: 2010-12-05, 19:10
|
|
|
| Aga napisał/a: | | U mnie jak do tej pory: |
Niezłe wyniki, niezła jadłodajnia - tylko pogratulować. Ale nie dziwota, bo i teren u Ciebie to istna ornitologiczna kopalnia. |
_________________ http://maciejcmoch.wordpress.com/
 |
|
|
|
 |
andrzejekk1
:)
|
Wysłany: 2010-12-05, 19:30
|
|