Przesunięty przez: Basior 2009-11-20, 22:02 |
Budka dla dudka |
| Autor |
Wiadomość |
Bubu
|
Wysłany: 2009-04-29, 08:40 Budka dla dudka
|
|
|
Witam serdecznie,
mam pytanie dotyczące budki lęgowej dla dudka. Ponieważ w mojej okolicy rok w rok gniazdują dudki, chciałbym im trochę pomóc wieszając budkę. Ponieważ z racji licznych obowiązków pozaprzyrodniczych nie wyrobiłem się przed ich przylotem (co nastąpiło ca. w niedzielę wielkanocną) nie wiem, czy jest jeszcze sens wywieszać taką budkę, czy też lepiej zaczekać do przyszłej wiosny?
Poza tym kwestia modelu budki. Dotychczas chciałem zrobić budkę wg modelu Adama (ussuri.pl), ale widzę, że pojawił się nowy model Mirka - czy są już jakieś obserwacje dotyczące preferencji dudka dot. tych modeli? Bo nie moge znaleźć takich informacji.
Poniżej zdjęcie dudka w naszym powstającym ogródku. Dudek podszedł 3m od domu
PS. Pod koniec lata będę pytał o pójdźkę
upupa_epops.jpg Upupa epops |
 |
| Plik ściągnięto 24061 raz(y) 82,39 KB |
|
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2009-04-29, 10:44
|
|
|
| Dudki sporadycznie zajmują budki najróżniejszych modeli, wszystko zależy od szczęścia, troche od odpowiedniego umieszczenia a nie od modelu... Takie są nasze wnioski... |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
vespertinus
Mariusz Janowski
|
Wysłany: 2009-04-29, 13:08
|
|
|
Z tego co wiem, w Wielkopolsce też kilka osób przeprowadzało akcje wieszania budek dla dudków i to w dość sporej ilości, lecz pomimo, że tereny były dobre dla dudka, co więcej występowały tam, ani jedna budka nie została przez nie zajęta, więc odstąpiono od tego projektu. Sam też w zeszłym roku powiesiłem jedną i, podobnie jak w większości pozostałych przypadków, zajęły ją szpaki. No i dudki raczej rzadko zajmują ponownie tę samą dziuplę, dlatego nie wiem czy nie byłyby to pieniądze (lub czas, jeśli chciałbyś robić sam) wyrzucone w błoto.
A skoro mówisz, że rok w rok gniazdują w Twojej okolicy dudki, tzn. że póki co znajdują dla siebie odpowiednie miejsce i same sobie dają rade. |
|
|
|
 |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-10-18, 12:25
|
|
|
| a może to kwestia wysokości?? |
_________________ Wieszam budki lęgowe w Trzaskach woj. Kujawsko-pomorskie pow.inowrocławski gm.inowrocław |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-10-18, 15:14
|
|
|
w miejscu gdzie ja prowadze obserwacje jeden pan hoduje krowy(ok.15) wiec są i dudki ale na razie ich nie widziałem
i najdziwniejsze jest to, ze w okolicy nie ma starych wierzb! |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2009-10-18, 15:19
|
|
|
| TB napisał/a: | wiec są i dudki ale na razie ich nie widziałem |
Skąd wiesz, że są skoro ich nie widziałeś! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-10-18, 15:21
|
|
|
| ciocia mi mowiła....zna sie troche na ptakach |
|
|
|
 |
Kuba 1991
|
Wysłany: 2010-02-03, 12:26
|
|
|
Witam, w mojej okolicy gnieździ się wiele par dudków, występuje tu duża ilość starych wierzb. W roku 2009 wzdłuż alei wierzbowych, znajdowała się dziupla przez wiele lat nie gnieździł się tam żaden ptak, gdyż drzewo w środku było wypełnione próchnem , w tym celu postanowiłem oczyścić dziuple, w 2008 roku za gnieździł się tam pewien ptak, niestety nie udało mi się go rozpoznać gdyż nie odwiedzałem tego miejsca przez dłuższy czas i gniazdo zostało zasypane przez materiał znajdujący się w drzewie. Dlatego wczesną wiosną ubiegłego roku , znowu oczyściłem dziuplę, wkładając do niej kilka patyczków , ku mojej uciesze, dudek założył tam gniazdo i wychował 4 młode |
|
|
|
 |
xhardcorex
|
Wysłany: 2010-02-03, 13:45
|
|
|
| Kuba 1991, nie wiem w której Woli mieszkasz, ale usuwając próchnowiska uważaj, żeby nie niszczyć siedlisko owadów np. pachnicy dębowej, której stanowiska są (o ile się nie mylę) w wierzbach nad Wisłą |
|
|
|
 |
Kuba 1991
|
Wysłany: 2010-02-03, 14:34
|
|
|
| w okolicach Ostrołęki, 35 km na północny zachód, takiemu zabiegowi poddałem jedno drzewo. Ciężko mi stwierdzić, czy ten gatunek występuje w mojej okolicy, gdyż nie interesuje się owadami |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2010-02-03, 18:06
|
|
|
| Kuba 1991 napisał/a: | | w okolicach Ostrołęki, 35 km na północny zachód, takiemu zabiegowi poddałem jedno drzewo. |
W 2008 roku często bywaliśmy w tej okolicy - rzeczywiście dudków jest tam trochę. A jeśli chodzi o pachnicę, to warto się zapoznać z biologią tego gatunku, bo może w określonych sytuacjach stanowić mocny argument w ochronie jakiejś cennej alei drzew (wierzb). Ale też bym nie przesadzał z tym czyszczeniem. Wierzb w okolicy Woli Błędowskiej jest jeszcze sporo, ale niekoniecznie z odpowiednimi dziuplami dla dudków! |
 |
|
|
|
 |
Kuba 1991
|
Wysłany: 2010-02-04, 19:23
|
|
|
Dzięki za wskazówki ,po przeczytaniu informacji na temat pachnicy dębowej mogę stwierdzić,że warto się rozejrzeć za tym gatunkiem. A nawiasem, bardzo ciekawa jest Wasza książeczka na temat, Doliny Omulwi i Płodownicy.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Władysław Kłak
|
Wysłany: 2010-02-05, 14:49 dudek
|
|
|
Wrzucę wam fotkę którą wykonał forumowicz Krogulec.
DSCF2417.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 403 raz(y) 95,58 KB |
|
_________________ władek |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2010-02-05, 18:14
|
|
|
| Kuba 1991 napisał/a: | | A nawiasem, bardzo ciekawa jest Wasza książeczka na temat, Doliny Omulwi i Płodownicy. |
Przeczytałeś pdf-a ze strony czy też dostałeś? |
 |
|
|
|
 |
Kuba 1991
|
Wysłany: 2010-02-06, 11:38
|
|
|
Książeczkę mam tymczasowo ze szkoły, ale wiem, że jest również folder na stronie : ) Popieram Wasze działania w edukacji młodego społeczeństwa , gdyż jest to bardzo ważne. Młode pokolenie powinno mieć świadomość walorów przyrodniczych, tylko odpowiednie i konsekwentne działania mogą przynieść pozytywne rezultaty |
|
|
|
 |
|
|