Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Karmnikowa Liga 2009/2010
Autor Wiadomość
Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2009-12-17, 01:47   

Mróvka napisał/a:
tylko nie mam kiedy wystawiać karmnika przez tę szkołę, bo praktycznie zawsze przychodzę gdy jest już ciemno...

a w czym problem. wystaw wieczorem i nasyp pokarmu.
proste.

ania tal 
Turdus merula

Wysłany: 2009-12-17, 17:23   

Marysia02 napisał/a:
.Działam na kilku frontach balkon działka i pod blokiem :grin:

....ja też.... w pracy w zeszłym roku to 2kg słoniny starczało na około dwa tygodnie, 5 kulek tłuszczowych ledwo na dwa dni; w domu mam 3 karmniki, przy lekkiej zimie to około 10kg wyłuskanych orzechów starczało+ jakieś 7kg słonecznika, płatki owsiane, mak, konopie, mieszanki ziaren itp. Co przyniesie ta?.....zobaczymy :???:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2009-12-17, 22:39   

ja niestety ze słonecznikiem się zagapiłam ale na szczęście kupiłam w Lidlu gotowe tłuste kule z ziarnami i siatki z orzechami. miałam też specjalny karmnik ze słonecznikiem, ale sikory wykończyły go w 2 dni...
w tej chwili za oknem jest -10st.C... rano się będzie działo!

Basior 

Wysłany: 2009-12-17, 23:58   

Dziś pierwszy grubodziób :smile:

ania tal 
Turdus merula

Wysłany: 2009-12-18, 16:33   

U mnie sikory i dzwońce :smile:

Mróvka 

Wysłany: 2009-12-18, 18:42   

A u mnie jest taki widok -

Najwyższy też pewnie czas sypnąć trochę jedzonka na ziemię dla miękkojadów ;)

kamil6 

Wysłany: 2009-12-18, 20:53   

Ja także ruszyłem z dokarmianiem od wtorku. Po wystawieniu karmnika pierwsza bogatka przyleciała po ok. 10 minutach. Teraz jest ich ok.15. Poza tym przylatuje ok.20 trznadli, 15 mazurków, 1 modraszka, para sierpówek. Dziś pojawiły sie 3 nowe gatunki. Mianowicie wróbel domowy(w mojej miejscowosci to wielki rarytas), kwiczoł (zjadł w ciągu dnia prawie całej jabłko) i dziecioł duży. Ten ostatni bardzo sie panoszy i kilka bogatek nieźle od niego oberwało!

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2009-12-19, 08:08   

Obserwuję przy karmniku spore poruszenie :)
wczoraj naliczyłem 14 bogatek i 17 modraszek, 4 dzwońce, 2 kowaliki, 11 wróbli, 2 kosy i ... 2 krogulce (dorosłego samca i jakiegoś młodocianego osobnika).
Na jarząbach umieściłem dodatkowo kilka jabłek, zdawało to egzamin we wcześniejszych latach wiec zdaje i teraz. Jabłka przyciągają głównie kosy i sikory.

Karmnik standardowo wysypany ziarnem różnorakim :D
oczywiście kiedy choć jeden dzwoniec zacznie się posilać, to żaden inny ptak nie ma prawa wlecieć do karmnika :green:

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

Ania B. 

Wysłany: 2009-12-19, 11:09   

U mnie w zasadzie ubogo w gatunki, tylko bogatki i modre, ale za to nadrabiają ilością.
Dzisiaj rano jednoczesnie było 8 bogatek i 5 modrych.
Od 2 dni przylatuje bogatka, która jak wlezie do karmnika to siedzi tam na podłodze po pół godziny albo i dłużej czasami, wcale nie wylatuje . Chyba tak sie napasa :green:
Dwóch srok łapczywie patrzących na słonine nie liczę :green:

Za to w konkurencyjnym karmniku na parterze zdecydowanie wiekszy ruch.
W zdecydowanej przewadze modre i bogatki, oraz kilka mazurków.
Od 3 czy 4 dni wydaje mi sie że razem z bogatkami przylatuje tam też jer, ale przyjrze sie jeszcze czy napewno.

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2009-12-19, 13:56   

Jest kwiczoł :D
To jak dotąd 8 "karmnikowy" gatunek. Dziś do południa miałem spory nalot drobnicy:
-6 dzwońców
-12 bogatek
-9 modraszek
-7 kosów
-3 krogulce!
-4 wróble
-2 kowaliki

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

andrzejekk1 
:)

Wysłany: 2009-12-19, 15:14   

spory ruch dzisiaj u mnie oprócz na zdjeciu jeszcze modraszka uboga sojka dzieciol duzy trznadel sierpówka mam nadzieje na dalsze gatunki:D z dnia na dzien jest ich coraz wiecej

andrzejekk1 
:)

Wysłany: 2009-12-19, 15:15   

a oto zdjecie

SANY0091111.JPG
Plik ściągnięto 7976 raz(y) 38,67 KB

Mróvka 

Wysłany: 2009-12-19, 15:22   

U mnie też zaczęło się coś dziać ;)
Do karmnika przylatują standardowo sikory bogatki oraz jedna modraszka. Sprzątają słonecznik w mgnieniu oka.
Dziś kręcocych się wokół ptaków było sporo, wydaje mi się że na drzewie blisko karmnika siedziały kwiczoły (wystawiłam dla nich specjalnie jabłka, ale wcale ich nie tknęły), a na brzozach rosnących trochę dalej za moją posesją usadowiły się dzwońce.
Jednak najbardziej ucieszył mnie grubodziób, który skorzystał z karmnika i wydziobywał pestki ;) Ba, to była nawet parka : )

A co do słoniny to jakoś sikory nie chcą jej jeść, mimo że wywiesiłam ją niedawno. Hmm...chyba wolą smalec :green:

ania tal 
Turdus merula

Wysłany: 2009-12-19, 15:30   

Jakąś godzinę temu oczy przecierałam ze zdziwienia :shock: na karmniku usiadły dwa szpaki. Obok na domu pnie się owocowe pnącze i tam w sumie żerowały cztery szpaki :smile:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2009-12-20, 12:34   

Po kilku dniach systematycznego karmienia stwierdzam, że w tym roku stanowczo zbyt dużo zięb postanowiło zimować. jak zwykle w największej ilości są obecne dzwońce i bogatki, a także mazurki. Zięby jak zwykle zbierają pokarm tylko z ziemi i jak zauważyłam dziwnie są najmniej płochliwymi ptakami w okolicy karmnika... potem nie ma co dziwić, że w ogrodzie znajduję najwięcej oskubów właśnie tego gatunku... ale narazie żaden krogulec nie zawitał ;) i oby jak najdłużej. Ale za to mam stale 2 dyżurne kawki i okoliczne sroki, które stale przepłaszają mi ptasi drobiazg...
a! i jest 1 rudzik :) !

Odpowiedz do tematu