|
jak rozróżnic zaskrońca żmijowego od żmiji prawdziwej |
| Autor |
Wiadomość |
mona1604
|
Wysłany: 2009-07-13, 22:49 jak rozróżnic zaskrońca żmijowego od żmiji prawdziwej
|
|
|
| w naszych rejonach występuja oba gatunki. Spotkałam pięknego samca zaskrońca i znam żmije zresztą tu widziałam w trzech umaszczeniach( ruda, brązowa i czarno-żółta). Na tym wiedza o nich sie kończy .Coraz częściej ściągają mi na posesje.- w tym roku juz wynosiłam do lasu młode żmij i zaskrońców. Podpowiedzcie coś. |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2009-07-14, 08:03
|
|
|
| krotom napisał/a: | | gdzie są te Wasze rejony |
Bo zaskroniec żmijowy to naturalnie w Polsce tak chyba niebardzo. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
mona1604
|
Wysłany: 2009-07-14, 09:16
|
|
|
No proszę o oczach nie pomyslałam. Rejon to koniec sląska kierunek częstochowa. A jeśli chodzi o zaskrońca to to akurat sprawdziłam w atlasie polskich gadów i był u mnie w ogrodzie. Wiem ze nie gryza tylko uderzaja głowa w obronie własnej. Zbyt często zdarza sie że ludzie zabijają wąże nawet ich nie znając. Węże to codzienność więc zaczęlam sie nimi interesować. Wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane. |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2009-07-14, 12:10
|
|
|
| mona1604 napisał/a: | | A jeśli chodzi o zaskrońca to to akurat sprawdziłam w atlasie polskich gadów i był u mnie w ogrodzie. |
To chyba jakiś uciekinier z terrarium? |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2009-07-14, 17:39
|
|
|
Pomóżcie mi proszę oznaczyć węża widzianego w Bieszczadach. Długość ok. 15-20cm (młody). Baaaardzo ciemny, a na tym ciemnym tle jeszcze czarne pręgi o szerokości około pół centymetra (pręgi, pierścienie, nie zyglzaki czy plamy). Przy pysku miał jakskrawopomarańczowe kropki, a właściwie chyba narośla. Nie dam jednak sobie ręki uciąć, że nie były to pasożyty. Cały był zaskakująco matowy jak na węża.
Nie był to zaskroniec, nie był też padalec. Wyglądał bardzo podobnie do samicy na tej stronie http://www.herpetologia.w...wosz/pokroj.htm bo był właśnie bardzo ciemny a plamki nie układały się w ciemne i jasne paski wzdłuż tułowia jak to jest na tej stronie u samca. |
|
|
|
 |
Waldi
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:48 Re: jak rozróżnic zaskrońca żmijowego od żmiji prawdziwej
|
|
|
| mona1604 napisał/a: | | w naszych rejonach występuja oba gatunki. |
Nie występują. Może występować wyłącznie zaskroniec zwyczajny oraz żmija zygzakowata. |
|
|
|
 |
mona1604
|
Wysłany: 2009-07-17, 09:04
|
|
|
| Może sie myle , ale widziałam , osobiście wygoniłam z podwórka. Widuje ich sporo. Zamieszkały pod kurnikiem. Obok z resztą jest sadzawka i pełno płazów. O żmijach nie muszę mówić bo tu lasy pełne tych pełzaczy. |
|
|
|
 |
szymon8514

|
Wysłany: 2009-07-21, 22:37
|
|
|
Szybszy, byc moze był to gniewosz i z tego co piszesz to to wydaje się najbardziej prawdopodobne noi na zdjęciu pokazałes właśnie ten gatunek.
Chodź byc moze była i to żmja (młode mają dośc matowy odblask a zlewający się z tłem zygzak potrafi wcale zygzaku nie przypominac) lub zaskroniec (często widuje się różnie zabarwione osobniki z różnymi wzorami na ciele- noi te pomarańczowe plamki o których piszesz)
| mona1604 napisał/a: | | A jeśli chodzi o zaskrońca to to akurat sprawdziłam w atlasie polskich gadów i był u mnie w ogrodzie |
jeśli sprawdziłaś w atlasie polskich gadów to napewno pomyliłaś zwyczajnego ze żmijowym. Zajrzyj jeszcze raz do atlasu, tam zobaczysz że jest to zaskroniec zwyczajny (natrix natrix)
jeśli będzie pisac inaczej np. żmijowy to znaczy że w atlasie jest błąd albo że pokazane są tam gady występujące także poza granicami Polski
W Polsce występują 4 gatunki węży:
-żmija zygzakowata
-zaskroniec zwyczajny
-wąż eskulapa
-gniewosz plamisty
ale to wszędzie można wyczytac więc niewiem z kąd pomysł, że u Ciebie są zaskrońce żmijowe
w twoich rejonach może występowac
| Waldi napisał/a: | Może występować wyłącznie zaskroniec zwyczajny oraz żmija
zygzakowata |
a także byc może i gniewosz oraz beznoga jaszczurka podobna do węża - padalec zwyczajny
pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Waldi
|
Wysłany: 2009-07-22, 00:02
|
|
|
| szymon8514 napisał/a: | | a także byc może i gniewosz oraz beznoga jaszczurka podobna do węża - padalec zwyczajny |
Pisałem o tym jaki może występować gatunek zaskrońca oraz jaki gatunek żmii, a nie generalnie o wężach i tym co można z wężem pomylić. |
|
|
|
 |
|
|