|
Zesłanie żółwia czerwonolicego |
| Autor |
Wiadomość |
Serpentin
Miłośnik zwierzat

|
Wysłany: 2009-02-17, 01:03
|
|
|
No z Trachemys scripta elegans są problemy i dalej beda, ale jeśli mam coś przewidywać to nie tylko z nim za jakis czas bedzie problem. Dobrze, ze sa ludzie którzy chca pomóc w tej sprawie bo rzeczywiście nie wolno tego tak zostawic.
Jesli chodzi o mnie to zawsze moge o sytuacji Trachemys scripta elegans jakiś artykuł napisac bo narazie to raczej nie zapowiada sie zebym miał okazje gdzieś brać udział bezpośrednio w takich akcjach jak stawy etc. Ale moge sie jako hodowca podzielic spostrzezeniami i uwagami odnosnie tego gatunku i jego sytuacji u nas w kraju.
Pozdrawiam
PS Gdyby ktoś był zainteresowany takim artykułem do magazynu lub biuletynu to prosze pisac na serpentin@op.pl chetnie chociaz w taki sposob pomoge |
|
 |
Wychuchol
Bagienny Potwór
|
Wysłany: 2009-02-20, 19:29
|
|
|
| Słuchajcie, a one w tym zbiorniku nie będą się rozmnażać ? Czy wiadomo już czy w naszych warunkach klimatycznych udaje się czasami rozród ? |
|
|
|
 |
Serpentin
Miłośnik zwierzat

|
Wysłany: 2009-02-22, 09:10
|
|
|
Narazie nie ma takich obaw gdyż warunki inkubacji jaj są dosyć specyficzne. Przyjmuje się, że optymalną temp. do inkubacji jest 27-29 stopni przy wilgotości ok 90%. W hodowli jest niezwykle trudne uzyskanie własnego przychówku.
Z tego co orientuje się również nie odnotowano takich znalezisk jak młode żółwie Trachemys scripta elegans ani ich jaj u nas w Polsce. Niestety nikt tak naprawdę nie prowadził tego typu chyba obserwacji bo osobniki są sukcesywnie wyłapywane, a te co teraz trafiaja do żółwich stawów są za krótko. Owszem słyszałem o obserwacjach kopulujących Trachemys scripta elegans u nas w wodach. Należy zastanowić się na ile nasz klimat pozwoliłby na wyklucie się takich żółwi.
Pozdrawiam |
|
 |
|
|