Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zesłanie żółwia czerwonolicego
Autor Wiadomość
Serpentin 
Miłośnik zwierzat

Wysłany: 2009-02-17, 01:03   

No z Trachemys scripta elegans są problemy i dalej beda, ale jeśli mam coś przewidywać to nie tylko z nim za jakis czas bedzie problem. Dobrze, ze sa ludzie którzy chca pomóc w tej sprawie bo rzeczywiście nie wolno tego tak zostawic.

Jesli chodzi o mnie to zawsze moge o sytuacji Trachemys scripta elegans jakiś artykuł napisac bo narazie to raczej nie zapowiada sie zebym miał okazje gdzieś brać udział bezpośrednio w takich akcjach jak stawy etc. Ale moge sie jako hodowca podzielic spostrzezeniami i uwagami odnosnie tego gatunku i jego sytuacji u nas w kraju.

Pozdrawiam

PS Gdyby ktoś był zainteresowany takim artykułem do magazynu lub biuletynu to prosze pisac na serpentin@op.pl chetnie chociaz w taki sposob pomoge

Wychuchol 
Bagienny Potwór

Wysłany: 2009-02-20, 19:29   

Słuchajcie, a one w tym zbiorniku nie będą się rozmnażać ? Czy wiadomo już czy w naszych warunkach klimatycznych udaje się czasami rozród ?

Serpentin 
Miłośnik zwierzat

Wysłany: 2009-02-22, 09:10   

Narazie nie ma takich obaw gdyż warunki inkubacji jaj są dosyć specyficzne. Przyjmuje się, że optymalną temp. do inkubacji jest 27-29 stopni przy wilgotości ok 90%. W hodowli jest niezwykle trudne uzyskanie własnego przychówku.

Z tego co orientuje się również nie odnotowano takich znalezisk jak młode żółwie Trachemys scripta elegans ani ich jaj u nas w Polsce. Niestety nikt tak naprawdę nie prowadził tego typu chyba obserwacji bo osobniki są sukcesywnie wyłapywane, a te co teraz trafiaja do żółwich stawów są za krótko. Owszem słyszałem o obserwacjach kopulujących Trachemys scripta elegans u nas w wodach. Należy zastanowić się na ile nasz klimat pozwoliłby na wyklucie się takich żółwi.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu