|
Sierpówka |
| Autor |
Wiadomość |
Sierp
|
Wysłany: 2008-11-27, 13:33 Sierpówka
|
|
|
Cześć
ostatnio zaobserwowałem jak do mojego karmnika przyfruwają zawsze 2 szaro-piaskowe ptaszki o gołąbkowatych krztałtach . Poczytałem na internecie że to jest sierówka, synogarlica, cukrówka... I już niewiem co to za ptaszek Proszę o pomoc jak on się naprawde nazywa |
|
|
|
 |
Sierp
|
Wysłany: 2008-11-27, 13:38
|
|
|
Proszę administracje aby nieuznałą 2 postów pod żąd za spam Słyszałem jeszcze że sierpówka robi gniazda na początku lutego lub nawet w sprzyjających warunkach nawet w styczniu czy to prawda ? |
|
|
|
 |
Hors

|
Wysłany: 2008-11-27, 13:46
|
|
|
| Cytat: | | I już niewiem co to za ptaszek Proszę o pomoc jak on się naprawde nazywa |
Tak naprawdę to Streptopelia decaocto nazwa międzynarodowa.Jak większość nazw i ta nazwa-synogarlica turecka ma swoje synonimy(cukrówka, sierpówka) Więc używaj tego który Ci najbardziej "leży" Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2008-11-27, 16:27
|
|
|
| Hors napisał/a: | | sierpówka |
Takiej nazwy należy używać. Odsyłam tutaj |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Sierp
|
Wysłany: 2008-11-27, 16:29
|
|
|
to ja już naprawde niewiem jak ten ptak się nazywa |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2008-11-27, 16:36
|
|
|
| Sierp napisał/a: | | to ja już naprawde niewiem jak ten ptak się nazywa |
Fachowa (naukowa) nazwa, to sierpówka. Podobnie, jak w przypadku wielu innych gatunków funkcjonuja nazwy zwyczajowe, potoczne. W przypadku sierpówki moze to byc jeszcze synogarlica turecka lub cukrówka. W kazdym wypadku chodzi o tego samego ptaka! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
blackfox
Black Fox

|
Wysłany: 2009-03-10, 18:28
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | W przypadku sierpówki moze to byc jeszcze synogarlica turecka lub cukrówka. |
W Wielkopolsce nazywana jest zdrobniale cukruś |
_________________ Regards
Black Fox |
|
|
|
 |
|
|