|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
Wysypisko śmieci i odpadów w Lasach Rembertowskich? |
| Autor |
Wiadomość |
zabazielona
zabazielona
|
Wysłany: 2008-09-18, 14:43
|
|
|
Gruz to jednak nie jest "niezanieczyszczona ziemia" choćby ze zwględu na zwiększoną zawartość wapnia.[/quote]
zgadza się. Liczy się nie tylko całkowita zawartość danego elementu chemicznego, ale przede wszystkim to, ile może się wymyć (testy wymywania). To dlatego gruz i inne tego typu materiały i odpady traktowane są jako odpady inertne, które mogą byc składowane na składowiskach odpadów obojętnych, o zmniejszonych rygorach. Bo właśnie z gruzu nie wymywa się praktycznie nic, a już na pewno nie w takich ilościach i takie substancje, które mogą zagrozić środowisku. A wapń jest akurat bardzo pożytecznym składnikiem na naszych kwaśnych mazowieckich ziemiach.
Skoro są atesty i certyfikaty potwierdzające, że zwożony materiał to materiał budowlany, a nie odpad, to oczywiście, można się zastanawiać i sprawdzać, ale bez robienia wielkiego szumu, że to grozi wytruciem połowy populacji gminy Halinów i wycięciem 250 ha lasu (!). Jeśli się okaże, że Energoutech przywozi faktycznie materiał budowlany - gruz, itp - to ZW stanie się bardzo mało wiarygodny. |
|
|
|
 |
chewere
|
Wysłany: 2008-09-18, 16:41
|
|
|
| robert_c napisał/a: |
Za o wiele większe zagrożenie dla potencjalnych obszarów naturowych na poligonie uważam składowanie W GRANICACH obszaru osadów z oczyszczalni ścieków Czajka. |
Czytałem dokumentację dotyczącą tej inwestycji i nie znalazłem tam nic na temat osadów z Czajki. Mógłbyś mi podpowiedzieć, gdzie to wyczytałeś?
Podoba mi się definicja Nimby Zamierzam ją wykorzystać.
A teraz na poważnie. Coraz częściej słyszę zarzuty wobec Zielonego wiązu - temat tej inwestycji staje się coraz bardziej popularny wśród dziennikarzy, którzy piszą na tematy związane z ekologią Warszawy i woj. mazowieckiego. Zarzuty dotyczą przede wszystkim tego, że członkowie stowarzyszenia opowiadają banialuki i w dodatku mówią, że mają na to dowody, ale pokazać ich nie chcą.
Ale czytając wczoraj wypowiedź kogoś z Was, postanowiłem sprawdzić, czy Zielony Wiąz faktycznie działa na rzecz ekologi i natury Mazowsza. Niestety nic nie znalazłem.
Natomiast mam niezłego newsa.
Podobno Energoutech Kawęczyn zaprosił zielony wiąz do akcji wspólnego sprzątania lasów! Zielony Wiąz stwierdził, że nie jest tym zainteresowany! Tymczasem, jak dowiedziałem się od rzecznika spółki, faktycznie w tym roku, Eneroutech wspólnie z młodzieżą ze szkół w gminie Halinów i Zielonka zlikwidował pięć dzikich wysypisk śmieci w lasach w okolicy Okuniewa i Michałowa. Potwierdziłem tą informację w jednej ze szkół, która w tej akcji brała udział. Podadto zaproszony do akcji był leśniczy, który opowiadał młodzieży jakie szkody może spowodować wywożenie śmieci do lasów. Jak poinformowała mnie jedna z nauczycielek, całą akcję kończyła uruczysta akademia ekologiczna, z występami dzieci i pokazywaniu zdjęć jak wyglądał las przed, a jak po sprzątaniu. Dodatkowo (w to, to nawet ja nie chciałem uwierzyć ) wszyscy uczniowie uczestniczący w tej akcji otrzymali od Energoutechu jakieś urządzenie do domowego prasowania puszek aluminiowych |
_________________ czwarta władza |
|
|
|
 |
zabazielona
zabazielona
|
Wysłany: 2008-09-18, 17:46
|
|
|
tak się składa, że wiem co nieco na temat składowania osadów ściekowych z Czajki na terenie Lasów Rembertowskich. Po pierwsze, nie robi tego Energoutech, tylko spółka Dartrans, należąca do Dariusza Soboty, przedsiębiorcy z Ząbek. Po drugie, odbywa się to w zupełnie innym miejscu, a mianowicie w samym sercu poligonu wojskowego, w środku lasu. Bardzo ładnie widać to miejsce na Google Earth. Jakieś osiem lat temu była wokół tego wielka afera, pani Jaworowicz robiła tam swoje programy, bo ludzie protestowali, że trują lasy. A pan Sobota miał wielkie szczęście, bo dostał taką decyzję, której nie dało się podważyć kolejnymi zmianami przepisów (np. nowela ustawy o odpadach zniosła możliwość rekultywacji gruntu za pomocą odpadów, a on miał pozwolenie na prowadzenie odzysku odpadów w...instalacji). Sprawdziłam w starostwie, jego decyzja obowiązuje do stycznia 2009 roku i koniec. Z tym, ze on te osady ściekowe miesza z popiołem z EC Kawęczyn i dodatkowo utwierdza cementem, a potem ładuje to do wyrobiska po piasku. Widziałam badania wód podziemnych wokół tego wyrobiska - syf totalny.
I to też prawda, że pan Sobota ma takich prawników, z którymi nie radzi sobie nawet Ministerstwo Środowiska, więc wygrywa w cuglach wszystkie sprawy o zakazanie prowadzenia swojej działalności.
Myślę, że to jest bardzo dobry obiekt do oprotestowania dla Zielonego Wiązu |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2008-09-22, 22:43
|
|
|
| A poza tym - będzie to zapewne obszar "naturowy" od stycznia, no chyba, że ten akurat fragment nie wejdzie. W zeszłym roku kumak (jak najbardziej naturowy) się tam jeszcze odzywał, a i innych płazów nie brakowało. Co będzie - zobaczymy |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
chewere
|
Wysłany: 2008-10-04, 16:05
|
|
|
| Wczoraj widziałem wyniki badań WIOŚ tego materiału, który oprotestowali mieszkańcy - nie stwierdzono obeności żadnych niebezpiecznych substancji. Wykluczono również obecność azbestu, o czym z przekonaniem informowali mnie członkowie Stowarzyszenia. Przeprowadzono również badanie na radioaktywność - też nie stwierdzono. To zgodnie z moją wiedzą druga po ekspertyzie wykonanej na zlecenie prokuratury, analiza tego co znajduje się na terenie Energotechu. Poprzednia również nie stwierdziła nic niepokojącego. Ciekawe teraz co na to Zielony Wiąz?Wszystkich zainteresowanych tematem informuję o tym tak w ramach dziennikarskiego obiektywizmu. |
_________________ czwarta władza |
|
|
|
 |
JG3
JG3
|
Wysłany: 2008-10-06, 21:37
|
|
|
| Jestem mieszkańcem sąsiedniej gminy i po przeczytaniu wszystkich postów śmało mogę stwierdzić że część z nich została napisana celowo aby oczernć mieszkańców Michałowa wypisując kłamliwe informacje.Znam osobiście kilku z nich i słyszałem też o Zielonym Wiązie.Ktoś napisał że w czasie protestu i blokady drogi mieszkańcy ścieli drzewo aby zablokować przejaz -nieprawda bo blokowali drogę własnymi samochodami i lawetą.Protest był uzasadniony bo firma Energoutech niema na tą działalność na terenie Michałowa syosownych pozwoleń i w pełni legalny z prawem.Firma zwozi odpady bo niesą to w myśl przepisów materiały budowlane.Mieszkańcy są czujni bo doskonale wiedzą jak wyszło środowisku prowadzenie działalności przez tą firme na terenie sąsiedniego Rębertowa.Plan zrobienia z 43hektarów terenu pod odpady powstał na początku lat 80tych.Planowano że popioły z elektociepłowni Kawęczyn będą pchane do Michałowa rurociągiem wymieszane z wodą w postaci błota i zrobiono na tej działce około 300 odwiertów pod studnie głębinowe dlatego mieszkańcom konieczne było zapewnienie wody.Mieszkańcy wtedy też protestowali ale co........nic powiedziano że nie będzie szkodliwe i tyle bo władza wie lepiej.Teren był wtedy zalesiony a rosły tam metrowej średnicy topole.Dzisiaj jeszcze nazywają to miejsce topolki.Można dziś zobaczyć jak dziwnie wygląda to miejsce na zdjęciach sat.wszędzie drzewa a tam betonowe płyty.A Zielonka ma zamiar na sąsiedniej działce czyli w lesie zrobić segregownie dziwne w UE.A jeśli chodzi o śmieci to zapewno przyjdzie nam płacić zanie coraz więcej bo 15zł które płace raz w miesiącu to jest to śmieszna stawka za pojemnik niesegrowanych odpadów i wcale nie przez protestujących ludzi.Stawki wzrosną bo muszą 15zł to około 4l ON i tyle.Obecnie gminy sąsiadujące z granicą niemiecką są zalewane śmieciami sąsiadów bo poprostu jest to opłacalne |
|
|
|
 |
Circa~
|
Wysłany: 2008-10-07, 14:11
|
|
|
Witam,
Zapoznalam sie wlasnie z powyzsza dyskusja nt. stowarzyszenia Zielony Wiaz i inwestycji firmy Energoutech w Michalowie. Nie mam zwiazkow z zadna ze stron, ale jestem bezposrednio zainteresowana sprawa - poniewaz kilka lat temu przenioslam sie w tamte okolice - wlasnie ze wzgledu na ich urok i niewatpliwe walory przyrodnicze. Nie mieszkam w bezposrednim sasiedztwie Michalowa, ale na tyle blisko, ze uwazam, ze sprawa mnie dotyczy. Nie tylko ze wzgledu na sasiedztwo - po prostu tamtejsze lasy sa moim zdaniem ekwiwalentem Kampinosu dla prawej strony Warszawy i dlatego zasluguja na cos lepszego niz halda smieci. Mysle, ze jesli jest jakas watpliwosc w tej calej sprawie to wlasnie taka - czy warto chronic te miejsca (i w jaki sposob), a nie to, dlaczego stowarzyszenie Zielony Wiaz ima sie wszelkich sil i srodkow, zeby oprotestowac inwestycje, ktora ma u siebie za plotem. Ja uwazam, ze warto, bo jest to kawal pieknego, wciaz niezabudowanego i pelnego zwierzat lasu.
A teraz kilka faktow:
Na tych terenach jest wysoki poziom wod gruntowych. Posiadam plan zagospodarowania przestrzennego - jest w nim mowa o przesaszczalnosci wod gruntowych do wod uzytkowych - wiadomo, co to w praktyce oznacza - wszystko, co sie tam znajdzie, bedzie wplukiwane do gruntu i wod gruntowych i glebinowych. Dlatego w planie jest zaznaczone, ze wszelkie tego typu inwestycje wymagaja dobrej izolacji poziomej gruntu. Odbiory techniczne tego terenu odbywaly sie w latach 90tych - wiadomo, jak wtedy wygladaly formalnosci, a z tego co wiem, zadna nowa izolacja nie powstala, o ile powstala jakakolwiek i kiedykolwiek.
Plan zagospodarowania przyjeto z tego co pamietam w 1997 roku - dla gminy Zielonka, ktora jest oddalona od tych terenow o kilkanascie (kilkadziesiat?) kilometrow. Dlatego mieszkancom Zielonki inwestycja byla (i jest) obojetna, a mieszkancy gmin sasiadujacych z inwestycja (Halinow, Stanislawow) de facto nie mieli szansy na tym etapie jej skutecznie oprotestowac.
Z tego co sama widzialam na ciezarowkach Energoutechu znajdowal sie szary pyl. Jesli to gruz, to bardzo, bardzo drobno zmielony. Po co? Po co angazowac sily i srodki w rozdrabnianie czegos, co jako kruszywo budowlane ma swoja wartosc? Dla mnie sprawa budzi ogromne watpliwosci - nie twierdze, ze to odpady radioaktywne, ale jesli to popiol, to nie jest on materialem budowlanym, tylko odpadem i tak powinien byc traktowany. Jako substancja rozpuszczalna i lotna nie powinien byc skladowany w miejscach, ktore maja niesprzyjajaca strukture geologiczna i wszelkie dane po temu, zeby stac sie terenem krajobrazu chronionego.
Firma Energoutech jakis czas temu otrzymala zlecenie na rekultywacje nielegalnego wysypiska w Rembertowie. Rekultywacja odbywala sie za pomoca osadow z Czajki i popiolow z elektrocieplowni. W rezultacie powstala wielka na 20 m halda smieci, w ktorej dopuszczalna liczba pasozytow zostala przekroczona ponad dwukrotnie. Na skutek protestow mieszkancow przeciwko dzialaniom niezgodnym z prawem Energoutech kontrakt stracil. Niestety, tzw ochrona srodowiska byla zaangazowana w sprawe mniej niz mieszkancy. Widze analogie.
Jednorazowa akcja zbierania smieci rekami uczniow, zorganizowana przez Energoutech wydaje sie byc obliczona wylacznie na efekt PR i wyglada groteskowo w zestawieniu z tysiacami ton popiolu, ktore firma zaczela juz zwozic do Michalowa.
Reasumujac - argument, ze Zielony Wiaz dba o swoja okolice jest byc moze sluszny. Ale moze tak sie przypadkiem sklada, ze okolica jest naprawde tego warta ? I rzeczywiscie potrzebuje ochrony?
Ja ze swojej strony chetnie skontaktuje sie z kims, komu lezy na sercu ochrona cennych przyrodniczo i krajobrazowo terenow. Z kims, kto potrafi ocenic od strony ekologicznej sytuacje i moglby doradzic lub byc moze nawet pomoc - przynajmniej w opracowaniu obiektywnego raportu o najwiekszym kompleksie lesnym w poblizu Warszawy po tej stronie Wisly, bedacym ostoja wielu gatunkow roslin i zwierzat oraz - podobnie jak Kampinos - wciaz czystym, cichym i pieknym miejscem weekendowych wypadow wielu Warszawiakow.
Pisze to nie tylko dlatego, ze niedaleko mieszkam, ale dlatego, ze wierze, ze warto - bo to piekne miejsce. I dlatego tez nie zalezy mi na przeklamywaniu rzeczywistosci, bo jesli nawet w ten sposob mozna cos uzyskac to wylacznie na krotka mete, a fakty mowia same za siebie. Bardziej interesuje mnie przekazanie prawdy o calej sprawie gronu szerszemu niz spolecznosc lokalna. Bo jak napisal wyzej robert_c - "okolice Michalowa wydają się zbyt fajowe pod względem przyrodniczym" zeby zrobic z nich wysypisko. I bedzie mi niezmiernie przykro, jesli ktorejs wiosny nie przyleca mieszkajace tu od lat zurawie. .
Pozdrawiam i zapraszam do rozmowy.
Magda Gorska
ps. Dziennikarski obiektywizm szalenie sie ostatnio z zrrelatywizowal... o ile oczywiscie w powyzszych postach mamy do czynienia z dziennikarstwem .
ps2. Zalaczam artykuly radnego Ryszarda Walczaka na temat dzialania firmy Energoutech w Zabkach/Rembertowie. Moge rowniez przeskanowac i przeslac plan zagospodarowania przestrzennego. Postaram sie tez uzyskac spis gatunkow zrobiony (chyba przez nadlesnictwo) do programu Natura 2000 oraz inne dokumenty dotyczace calej sprawy.
Energoutech2.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 637 raz(y) 88,36 KB |
Energoutech1.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 808 raz(y) 127,42 KB |
|
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2008-10-07, 14:47
|
|
|
| Circa~ napisał/a: | | ale jesli to popiol, to nie jest on materialem budowlanym |
niestety ale jest jest on składnikiem m.in. mieszanin popiołowo-żużlowych jako zamiennika kruszyw naturalnych w podbudowach drogowych - i w tym ujęciu jest materiałem budowlanym. Bolesne ale prawdzie.
| Circa~ napisał/a: | | Jesli to gruz, to bardzo, bardzo drobno zmielony. Po co? |
taki też jest potrzebny np. stanowi dodatek do bloczków typu Ytong.
i zagadka - kto to napisał :
"Nasze motto:
- szacunek do kraju i środowiska w którym żyjemy,
- szacunek do ludzi z którymi pracujemy,
- szacunek do klientów, których obsługujemy. "
tak przy okazji warto spojrzeć na to jeszcze z innej storny, otóż wchodzimy na stornę :
http://www.pkw.gov.pl - i popatrzmy na frekfencję z 2006r - 30-40% - czyli ponad połowie mieszkańców zwisa i powiewa co się będzie działo na terenie ich Gminy.
| Circa~ napisał/a: | | Postaram sie tez uzyskac spis gatunkow zrobiony (chyba przez nadlesnictwo) do programu Natura 2000 |
Gwoli uszczególnienia - spis dotyczy całego projektowanego obszaru |
|
|
|
 |
Circa~
|
Wysłany: 2008-10-07, 15:54
|
|
|
| Cytat: | niestety ale jest jest on składnikiem m.in. mieszanin popiołowo-żużlowych jako zamiennika kruszyw naturalnych w podbudowach drogowych - i w tym ujęciu jest materiałem budowlanym. Bolesne ale prawdzie.
|
Niezupelnie, poniewaz firma zamierza z niego usypac haldy, a nie produkowac bloczki ytong i w tym ujeciu jest on odpadem. Znalazlam nawet odpowiednie opracowanie - pt Wplyw na wody gruntowe odciekow ze skladowisk popiolowych, ktore podkresla, jak wazne jest przygotowanie terenu pod takie skladowisko
| Cytat: | "Nasze motto:
- szacunek do kraju i środowiska w którym żyjemy,
- szacunek do ludzi z którymi pracujemy,
- szacunek do klientów, których obsługujemy. " |
tia... jest wiele ladnych sloganow... np prawo i sprawiedliwosc
| Cytat: | | popatrzmy na frekfencję z 2006r - 30-40% - czyli ponad połowie mieszkańców zwisa i powiewa co się będzie działo na terenie ich Gminy. |
z tego co mi wiadomo to w Polsce raczej przecietna frekwencja (tylko ostatnie wybory osiagnely oszalamiajacy pulap 55%) i moim zdaniem swiadczy nie tyle o obojetnosci spoleczenstwa ile o niewiarze we wlasny wplyw na losy gminy, powiatu czy panstwa, ugruntowanej przez lata PRL
| Cytat: | Gwoli uszczególnienia - spis dotyczy całego projektowanego obszaru | [/]
rozumiem, ze wywazam otwarte drzwi? |
|
|
|
 |
JG3
JG3
|
Wysłany: 2008-10-07, 20:24
|
|
|
Do 20pażdziernika Energoutech podobno ma teren w Michałowie posprzątać.Ciekawe jak pozbiera to co wysypał do kilku bagienek.W czasie wysypywania tych odpadów pracowała tam koparka może pobrać materiały do badań tego co wysypali w te bagienka.Skoro odpady miały różny kolor to pewnie i skład chemiczny?Materiał do badań pobierano pod wieczór bez członków Michałowa dwukrotnie.Cały teren był nieprzygotowany to tego typu składowisk i usunięto drzewa które same wyrosły przez około 25lat czyli od momentu usunięcia lasu.Dziwnym trafem znikneło też gniazdo wraz z drzewem z przyległej działki bociana czarnego ale to pewnie to to drzewo które mieszkańcy wycieli przy blokadzie jak ktoś napisał w swojej fantazji.Moim zdaniem jak zwykle chodzi o kase którą ktoś chce szybko zarobić kosztem przyrody i tyle.Zapomniał zapewne i zbagatelizował mieszkańców a kto jak kto ale miejscowi rozeznani są w okolicy dobrze bo mieszkają w lesie a ktoś planuje że na śmietniku.Zielonka ma plany budowy spalarni kompostowni ostatnio segregowni......W przedszkolach uczą dbania o przyrode a tu ludzie dorośli często po dobrych szkołach planują usunąć las na coś takiego tylko dlatego że jest to na granicach ich gminy.Paranoja :!:Teren ekologiczny zaledwie pare km od Warszawy no pewnie można wyciąć kolejne 50 100 czy nawet 240hektarów lasu bo i otakim obszarze słyszałem i zrobić ekologiczne Nic z kominami i budynkami.Skoro to takie ekologiczne to może w parku w Zielonce zrobić segregownie odpadów potem spalarnie a drzewa oglądać w internecie.Mam nadzieje że może ktoś kompetentny w tej sprawie ocknie się zanim pojadą tam ludzie z piłami spalinowymi.08.10.2008 na programie 2TVP o 19.05 ma być jakiś program o okolicach Michałowa. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2008-10-08, 08:34
|
|
|
| Circa~ napisał/a: | | tia... jest wiele ladnych sloganow |
a nie bo to motto firmy Energoutech
http://www.eq.waw.pl/
| Circa~ napisał/a: | | poniewaz firma zamierza z niego usypac haldy |
no przecież nikt nie będzie produkował po jednym bloczku - piasek, czy wycięte drzewa też zwozi się w jedno miejsce i dopiero pożniej - nikoniecznie w tym samym miejscu wytwarza gotowe produkty - pustaki, deski etc...
| JG3 napisał/a: | | Dziwnym trafem znikneło też gniazdo wraz z drzewem z przyległej działki bociana czarnego | - jesli to prawda to czemu nikt nie złozył doniesienia na Policję i do WKP??? jeśli masz o tym wiedzę i nie zawiadomione zostały o tym właściwe organy to sorki ale brutalna prawda jest taka że jesteście niejako współwinni popełnionego przestępstwa ponieważ wiedząc o nim nic z tym nie zrobiliście. |
|
|
|
 |
Circa~
|
Wysłany: 2008-10-08, 11:10
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | Circa~ napisał/a: | | tia... jest wiele ladnych sloganow |
a nie bo to motto firmy Energoutech |
wiem, i tak samo ma sie do rzeczywistych poczynan tej firmy, co nazwa PIS do poczynan PIS
dlatego nie za bardzo rozumiem, co Cie tak w nim bawi... ale to sa dywagacje i nie wiem, po co tracic na nie czas...
| Cytat: | | Circa~ napisał/a: | | poniewaz firma zamierza z niego usypac haldy |
no przecież nikt nie będzie produkował po jednym bloczku - piasek, czy wycięte drzewa też zwozi się w jedno miejsce i dopiero pożniej - nikoniecznie w tym samym miejscu wytwarza gotowe produkty - pustaki, deski etc...
| JG3 napisał/a: | | Dziwnym trafem znikneło też gniazdo wraz z drzewem z przyległej działki bociana czarnego | - jesli to prawda to czemu nikt nie złozył doniesienia na Policję i do WKP??? jeśli masz o tym wiedzę i nie zawiadomione zostały o tym właściwe organy to sorki ale brutalna prawda jest taka że jesteście niejako współwinni popełnionego przestępstwa ponieważ wiedząc o nim nic z tym nie zrobiliście. | [/quote]
Bardzo przepraszam, ale mam wrazenie, ze troche (calkiem?) rozmijasz sie z tematem tej dyskusji. Najpierw twierdzisz, ze popioly lotne nie sa odpadami co jest oczywista nieprawda - odpady te maja kod 10 01 i powinny byc skladowane na odpowiednio wybranych pod katem budowy geologicznej , odpowiednio przygotowanych i stale monitorowanych miejscach. Swiadczy to o tym, ze albo nie znasz sie na tym, o czym mowisz, alboz jakiejs przyczyny swiadomie probujesz wprowadzic w blad osoby sledzace te dyskusje. Dlaczego?
Druga sprawa jest fakt, ze obwiniasz mieszkancow o czyny, ktore oni probuja udarmenic i napietnowac...
i to pozostawiam bez komentarza., choc sam sie cisnie...
Natomiast sprawa najistotniejsza - o ktorej wogole sie nie odniosles - jest pytanie, czy lasy rembertowsko-okuniewskie sa wartosciowym przyrodniczo terenem, czy w zwiazku z tym zasluguja na ochrone i czy tej ochrony - przez dzialania firmy Energoutech pod Michalowem - pilnie potrzebuja. Masz w tej sprawie wogole jakies stanowisko? |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2008-10-08, 13:03
|
|
|
| Circa~ napisał/a: | | co Cie tak w nim bawi |
coś co w języku polskim określane jest jako kontekst, zestawienie porównanie itd.
| Circa~ napisał/a: | | co nazwa PIS do poczynan PIS |
myslę że jest wystarczająco dużo forów politycznych do wygłaszania swoich deklaracji i przynależności - może tam zajrzyj tu rozmawiamy o przyrodzie a nie o preferencjach - jeśli jeszcze tego nie zauważyłaś.
| Circa~ napisał/a: | | Najpierw twierdzisz, ze popioly lotne nie sa odpadami co jest oczywista nieprawda |
Twierdzę, że popioły lotne są składnikiem składnikiem m.in. mieszanin popiołowo-żużlowych jako zamiennika kruszyw naturalnych w podbudowach drogowych - i w tym ujęciu jest materiałem budowlanym. Pisałem gdzieś, coś o warunkach skłądowania?????
| Circa~ napisał/a: | | powinny byc skladowane na odpowiednio wybranych pod katem budowy geologicznej , odpowiednio przygotowanych i stale monitorowanych miejscach. |
a pisałem że nie powinny być????
piszesz że nie są materiałem budowalnym - a są nie ja to wymyśliłem.
Piasek też może być odpadem czyż nie?????
| Circa~ napisał/a: | | Druga sprawa jest fakt, ze obwiniasz mieszkancow o czyny, ktore oni probuja udarmenic i napietnowac... |
w jaki sposób napiętonwae zostało przez mieszkańców wycięcie gniazda z bocianem czarnym????? konkretnie poproszę.
| Circa~ napisał/a: | | czy lasy rembertowsko-okuniewskie sa wartosciowym przyrodniczo terenem, czy w zwiazku z tym zasluguja na ochrone i czy tej ochrony - przez dzialania firmy Energoutech pod Michalowem - pilnie potrzebuja. |
pytanie postawione typowo pod publiczkę. Odwracając pytanie. Czy gdyby na terenie tym działała inna firma nie wymagały by ochrony?
zaś co do samych lasów - gdyby nie były wartościowe, nie były by zgłoszone do N2000, i nie byłby dla nich opracowany SDF. Jednak N2000 nie jest "złotym środkiem" na wszystko - i nie oznacza - w przypadku uznania za obszar siedliskowy że na tym terenie - po spełnieniu odpowiednich procedur tego typu obiekt nie może istnieć. |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2008-10-08, 13:22
|
|
|
| JG3 napisał/a: | | Dziwnym trafem znikneło też gniazdo wraz z drzewem z przyległej działki bociana czarnego |
| GrzegorzBP napisał/a: | | w jaki sposób napiętonwae zostało przez mieszkańców wycięcie gniazda z bocianem czarnym????? konkretnie poproszę. | Aby nie tworzyc kolejnych faktów medialnych, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością informuje po sprawdzeniu telefonicznym u osoby która co roku kontroluje ten rewir bociana czarnego: gniazdo nie zajete było co najmniej od 2005 roku, prawdopodobnie wtedy przeprowadzono wycinkę drzew znajdujących się pod pobliską linią wysokiego napięcia, wycinka mogła spowodować częściowe odsłonięcie gniazda i ostateczne jego porzucenie przez ptaki. Gniazdo nieużytkowane samo spadło. Czy była jakas decyzja na te prace pod linią niewiem, zapewne mozna sprawdzic w UW lub w Nadleśnictwie.
A co do całego obszaru leśnego, to jak najbardziej powinien byc on chroniony a wysypiska robione zgodnie z prawem... |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Circa~
|
Wysłany: 2008-10-08, 14:06
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | Circa~ napisał/a: | | co Cie tak w nim bawi |
coś co w języku polskim określane jest jako kontekst, zestawienie porównanie itd. |
raczej cytat - nic nie wnoszacy do tematu.
| Cytat: | | Circa~ napisał/a: | | co nazwa PIS do poczynan PIS |
myslę że jest wystarczająco dużo forów politycznych do wygłaszania swoich deklaracji i przynależności - może tam zajrzyj tu rozmawiamy o przyrodzie a nie o preferencjach - jeśli jeszcze tego nie zauważyłaś. |
Zauwazylam, ze wypowiadasz sie nie na temat, dywagujesz i odnosisz sie do mnie nieuprzejmie. Jesli takie sa zwyczaje tego forum, to rzeczywiscie moze warto zastanowic sie, czy jest to wlasciwe miejsce do rzeczowej wymiany pogladow i rozmowy na jakikolwiek temat, poniewaz moim zdaniem ekologia w najwiekszym skrocie oznacza szacunek - do swiata ogolnie, a wiec i ludzi... Nie uwazam, ze wypowiadam sie w sposob, ktory by Cie z tego szacunku zwolnil.
| Cytat: |
| Circa~ napisał/a: | | powinny byc skladowane na odpowiednio wybranych pod katem budowy geologicznej , odpowiednio przygotowanych i stale monitorowanych miejscach. |
a pisałem że nie powinny być????
piszesz że nie są materiałem budowalnym - a są nie ja to wymyśliłem.
Piasek też może być odpadem czyż nie????? |
Tak sie sklada, ze nie. Piasek jest naturalna skala osadowa. Dziwie sie, ze udzielajac sie na forum przyrodniczym tego nie wiesz - wikipedia.org/wiki/Piasek.
Natomiast popioly lotne sa odpadem o odpowiedniej kwalifikacji prawnej, ktory jest w przewazajacej czesci skladowany albo - w mniejszej czesci - uzywany jako komponent do produkcji materialow budowlanych. Tak czy inaczej jest to odpad przemyslowy, ktorego skladowanie musi odbywac sie w okreslonych warunkach. Czemu tego nie przyjmujesz do wiadomosci?
| Circa~ napisał/a: | | Druga sprawa jest fakt, ze obwiniasz mieszkancow o czyny, ktore oni probuja udarmenic i napietnowac... |
w jaki sposób napiętonwae zostało przez mieszkańców wycięcie gniazda z bocianem czarnym????? konkretnie poproszę.
Nie odnosilam sie do bociana czarnego, nie na ten temat jest watek i nie rozumiem, dlaczego mam sie ustosunkowywac do nie mojej dygresji, ktora w dodatku niczego nie wnosi do glownego tematu. Wiem, ze od kilku lat go u siebie nie widzialam i zaluje.
| Cytat: |
| Circa~ napisał/a: | | czy lasy rembertowsko-okuniewskie sa wartosciowym przyrodniczo terenem, czy w zwiazku z tym zasluguja na ochrone i czy tej ochrony - przez dzialania firmy Energoutech pod Michalowem - pilnie potrzebuja. |
pytanie postawione typowo pod publiczkę. Odwracając pytanie. Czy gdyby na terenie tym działała inna firma nie wymagały by ochrony? |
Pytanie, na ktore wciaz nie odpowiedziales. A na demagogie nie bede reagowac.
| Cytat: | | zaś co do samych lasów - gdyby nie były wartościowe, nie były by zgłoszone do N2000, i nie byłby dla nich opracowany SDF. Jednak N2000 nie jest "złotym środkiem" na wszystko - i nie oznacza - w przypadku uznania za obszar siedliskowy że na tym terenie - po spełnieniu odpowiednich procedur tego typu obiekt nie może istnieć. | [/quote]
Obiekt nie spelnia zadnych procedur. Ktos probuje na to zareagowac, a Ty robisz z tego problem. Nie rozumiem, czemu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|