Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wielkopolskie boćki
Autor Wiadomość
marioptak 

Wysłany: 2008-08-03, 22:34   Wielkopolskie boćki

Cytat:
Wielkopolskie boćki
Joanna Bosakowska, gut2008-08-01

Przygoda i Dziedzic
Pani Zofia Brzozowska na forum wspomina, jak w dzieciństwie wdrapywała się z ojcem na stuletnią lipę, by stamtąd obserwować przez lornetkę bocianie gniazdo na sąsiednim drzewie. Dzisiaj - pisze - na takie drzewo nie mogłabym się już wdrapać. Ale bociany obserwuje dalej. "Miesiąc temu mój syn powiedział - mamuśka, muszę dać ci swój stary komputer i zainstalować internet - jest coś dla ciebie. No i się stało. Mam już wszystko". Pani Zofia jest jednym z 800 zarejestrowanych forumowiczów, którzy obserwują życie bocianów z Przygodzic.

Przygoda i Dziedzic oraz ich młode: Wojtek (zwyczajowe imię bociana białego na wsiach), Antek (od Antoniego ks. Radziwiłła), Dolina i Tosia mieszkają na nieczynnym kominie Urzędu Gminy w Przygodzicach pod Ostrowem Wielkopolskim, na skraju Doliny Baryczy. Gniazdo tuż przy dawnym majątku ziemskim Radziwiłłów istnieje od 1991 r. Od 2006 r. życie bocianów białych śledzi kamera, a poprzez transmisję na stronie www.bociany.ittv.pl miliony internautów na całym świecie. W zeszłym roku boćki zobaczyło ponad 2 mln osób z całego świata. - To naprawdę świetna promocja gminy! Oglądalność strony jest ogromna, więc Przygodzice znają już miliony osób na świecie. Wiem, że inne gminy próbują iść w nasze ślady - cieszy się Dariusz Kryś, sekretarz w gminie.

Projekt "Bliżej bocianów" prowadzi Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków, ale gmina go wspiera. Współorganizuje m.in. zlot miłośników bocianów, który zaczyna się w sobotę i potrwa do niedzieli.

W tym roku może paść kolejny rekord w podglądactwie, a to dzięki nowinkom technicznym: ornitolodzy zainstalowali przy gnieździe specjalną kamerę sprowadzoną aż z Tajwanu, która ma 18-krotny zoom optyczny, daje cyfrowy obraz telewizyjny wysokiej rozdzielczości i dźwięk w technologii hi-fi. Życie bocianów można też podglądać na wyświetlaczach telefonów komórkowych (wap.bocianyonline.pl).

Oczywiście sprzęt w niczym nie przeszkadza życiu ptaków. Przyrodnicy umieścili kamerę na specjalnym wysięgniku odchylonym w bok, by boćki bez problemu mogły lądować na gnieździe. Kamera nie zakłóca ich codziennego życia, jest przez nie traktowana jako stały element otoczenia.

W tym roku bociany przyleciały do Przygodzic 28 marca, co o godz. 9.05 oznajmiła światu internautka o nicku "Monika191". 28 marca to data symboliczna - tego właśnie dnia w 2006 r. kamera w Przygodzicach po raz pierwszy zarejestrowała bociana. - Jak widać, polskie bociany lubią rocznice i pojawianie się na wizji w uroczystej chwili - żartuje Paweł T. Dolata z OTOP, koordynator programu. Samiec przyleciał pierwszy, potem jego partnerka. Nie ma 100-procentowej pewności, że to Dziedzic i Przygoda, bo bociany nie są obrączkowane, ale internauci, którzy nadali im imiona, są pewni, że to właśnie ta para. - Ja ich nie potrafię rozpoznawać. Owszem, kiedy staną razem, to samca poznaję po tym, że jest większy. Ale gdy w gnieździe jest tylko jeden dorosły, to już się gubię. Ale wierzę, że internauci, którzy obserwują te boćki codziennie, potrafią je rozpoznawać - mówi Paweł T. Dolata.

Przygoda i Dziedzic po przylocie nie próżnowały. 31 marca między godz. 10.52 a 13 dwanaście razy uprawiały seks. Samica w ciągu 11 dni złożyła pięć jaj, tyle samo co w poprzednich latach. Ostatnie - 15 kwietnia o 22.06. Jaja ważyły po ok. 70-80 g. Pisklęta przyszły na świat między 11 a 15 maja. Ważyły 50-80 gramów. Z pięciu przeżyły cztery, to bardzo dobry wynik. Teraz to już podlotki. Jeśli się uda, będzie można je zobaczyć poza gniazdem w czasie zlotu. Przyrodnicy zapraszają na wycieczki, podczas których będzie można obserwować ptaki.

"Coraz bardziej wciąga mnie oglądanie bocianiej rodziny przez internet. To jakieś nieznane dla mnie dotychczas doświadczenie. Każdą wolną chwilę spędzam przy komputerze oglądając gniazdo i jego mieszkańców. Czytam to wszystko o czym piszecie" - pisze Zofia Brzozowska. "Nie zdawałam sobie sprawy, że można uczestniczyć w zbiorowym podglądaniu życia boćków, gdzieś tam daleko w Polsce, na jakimś kominie z tak wspaniałymi ludźmi jak Wy".

Zlot to okazja, by internauci mogli zobaczyć się "na żywo".

Spotkanie zacznie się o godz. 10 oczywiście przy bocianim gnieździe. Po południu na chętnych czekają ciekawe wykłady, m.in. prof. Leszka Bergera "Tajemnice żab zielonych", Tomasza Żuka z Polskiego Towarzystwa Entomologicznego "Hodowla pospolitych motyli krajowych", Pawła T. Dolaty "Bociany białe w powiecie ostrowskim i gminie Przygodzice". Dzień zakończy ognisko z kiełbaskami. W niedzielę zaplanowano zaś wycieczki po Dolinie Baryczy. - Zapraszamy! Będzie można zobaczyć nasze bociany z innej strony - zachęca pan Paweł.

Kontakt do Pawła T. Dolaty: tel. 604 809 146.

źródło

Odpowiedz do tematu