Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Marfu
2006-09-07, 15:01
Bociany na żywo w internecie
Autor Wiadomość
wielebny84 

Wysłany: 2006-04-17, 16:49   Bociany na żywo w internecie

Na stronie http://www.pwg.otop.org.pl znalazłem odnośnik do strony, na której można podglądać bociany. Dziś wieczorem/w nocy ma być 3 jajko. Ludzie zapisują dane kiedy widzieli ostatnim razem 2, a kiedy będą 3 jajka, żeby zgromadzić dokładne informacje. Bezpośredni dostęp na stronkę z bocianami to: http://www.bocian.vj.pl

kubelec 

Wysłany: 2006-04-19, 21:38   

niezle, maja juz 4 jajka !! musze zajrzec w ciagu dnia, bo w nocy jest to bardziej statyczne

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-04-19, 23:04   

Kurcze, ale mnie ominęło! cały dzień "zagladąłam do gniazda"; wieczorem dałam sobie spokój - a tu niespodzianka 4 jajo!!! Super :green: :green: :green:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-04-21, 22:55   

jest już 5 jajek!

Mirek 

Wysłany: 2006-04-22, 06:30   

To jakoś wolno znoszą te jajka :grin:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-05-18, 13:19   

dzisiaj już są dwa pisklaki - :green:

zoomaniak 

Wysłany: 2006-05-18, 13:26   Re: Bociany na żywo w internecie

Ale numer, teraz dopiero na ten wątek wpadłem :D

wielebny84 napisał/a:
Na stronie http://www.pwg.otop.org.pl znalazłem odnośnik do strony, na której można podglądać bociany.

Dziwne, że jako członek PwG OTOP i jeden (chyba) z koordynatorów projektu "Bliżej Bocianów" znalazłeś na stronie PwG OTOP odnośnik do strony tego projektu :mrgreen:

A tak na marginesie... dobrze, że ZOOM zrobiliście :)

marioptak 

Wysłany: 2008-08-01, 14:29   

Cytat:
Zaklekotał, a potem zajął się piórami
Joanna Bosakowska, Poznań
2008-08-01

"Uwaga! Natura rządzi się swoimi prawami - przekaz może zawierać z ludzkiego punktu widzenia drastyczne zdarzenia. Dzieci poniżej lat 13 powinny obserwować bociany tylko za zgodą opiekunów"

Na nieczynnym kominie Urzędu Gminy w Przygodzicach w południowej Wielkopolsce gniazduje para bocianów z młodymi. Od 2006 r. ich życie śledzi kamera na wysięgniku, a dzięki transmisji obrazu w internecie - kilka tysięcy ludzi dziennie.

W zeszłym roku polskie bociany łącznie oglądały ponad dwa miliony internautów, w tym z USA, Australii, Brazylii, Panamy, Boliwii, Laosu. W tym roku może paść rekord - ornitolodzy sprowadzili z Tajwanu nową kamerę, która ma 18-krotny zoom optyczny, daje cyfrowy obraz telewizyjny wysokiej rozdzielczości i dźwięk w technologii hi-fi.

2 czerwca witryna www.bociany.ittv.pl z transmisją z Przygodzic zajęła pierwsze miejsce w światowym rankingu stron www o ptakach!

Internauci dokumentują - minuta po minucie - życie bocianów, którym nadali imiona w głosowaniu: dorosłe ptaki to Przygoda i Dziedzic, młode to Wojtek, Antek, Dolina i Tosia.

Poczytajcie:

* 1 lipca, godz. 7.40 - do gniazda przyleciał jeden z dorosłych i rozpoczął karmienie młodych. Potem stanął na jednej nodze. Odleciał sześć minut po przylocie, jak zwykle młode spoglądały w kierunku odlatującego dorosłego.

* Godz. 12.11 - nad gniazdem krąży intruz. Dorosły bocian rozkłada skrzydła i głośno klekoce. Rodzic wypluwa coś sporej wielkości w kolorze czarnym (możliwe, że to kret), zjada to jedno z młodych.

* 30 lipca, godz. 11.32 - bociek zaklekotał, obserwował niebo, ponowił klekoty trzy minuty później. Po tym zajął się swoimi piórami.

Kogo to interesuje?

Babcia Mariola: "Tworzę sobie album ze zdjęć w gnieździe. Codziennie robię co najmniej jedną fotkę i drukuję ją na papierze formatu A4. Mam już ich prawie pełen segregator!".

Sensei4: "Ja denerwuję się chyba bardziej niż bociany tym, czy wszystkie wyjdą ze skorupek. Na stare lata takie nerwy?".

Kriz: "Witam wszystkich, jestem z Norwalk, CT, USA. Oglądam wasze boćki drugi sezon. Niestety, u nas nie ma tych pięknych ptaków".

Paweł T. Dolata, koordynator projektu "Bliżej bocianów", podkreśla, że podglądanie boćków nie służy tylko zaspokojeniu ciekawości internautów, ale też naukowców: - Całodobowy przekaz z kamery pozwala badać rozkład dnia bocianów, jak często karmią młode i czym. A tradycyjnie, przez lornetkę, nie wszystko da się dostrzec.

Na podstawie nagrań z gniazda powstała już pierwsza praca magisterska na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

W ten weekend Przygodzice organizują zlot miłośników boćków. Dolata: - Zapraszamy! Będzie można zobaczyć nasze bociany z innej strony: jak wylatują na żerowisko i z niego przylatują. Będą też wycieczki przyrodnicze i wykłady, m.in. o żabach.

Skoro bociany są takie fajne, dlaczego dzieci poniżej lat 13 nie powinny ich obserwować bez zgody rodziców? - Bywa niestety tak - przyznaje Dolata - że bociany zabijają młode. Czasem też pisklęta padają od chorób.

Źródło: Gazeta Wyborcza

źródło

Odpowiedz do tematu