|
UWAGA! Jak myśliwi "popularyzują" działania PZLOW |
| Autor |
Wiadomość |
marcinmwt
Pan Jarząbek

|
Wysłany: 2008-03-25, 11:16 UWAGA! Jak myśliwi "popularyzują" działania PZLOW
|
|
|
http://pl.youtube.com/wat...feature=related MNą ten filmik wstrząsnął! Po co ten ... zamieszczał tan film na stroncę???? Chyba po to aby zwiększyć niechęć społeczeństwa do myśliwych!!! Ale przecież działania PZł nie polegają tylko na zabijaniu!!! Zobaczcie sami i oceńcie!!! Moim zdaniem ten film niepowinien się ukazać w sieci!!! |
_________________ leśnik + zootechnik = przyrodnik
Beskid Makowski ( średni ) lub Beskid średni (makowski) |
|
|
|
 |
Ania B.

|
Wysłany: 2008-03-25, 13:22
|
|
|
Moim zdaniem też nie powinien.
Jest tak jak mówisz - film potęguje tylko niechęć do mysliwych, którzy w filmie jawią się jako zwykli rzeźnicy, strzelający do wszystkiego co sie uda wypłoszyć.
Z drugiej strony, pokazuje też chyba prawdę o mysliwych - przynajmniej niektórych. Słyszałam że do zwierzyny można oddać tylko jeden strzał, a tymczasem na filmie panowie za przeproszeniem "walą" po kilka razy. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2008-03-25, 14:58
|
|
|
| Ania B. napisał/a: | | Słyszałam że do zwierzyny można oddać tylko jeden strzał |
byle celny |
|
|
|
 |
Zielona
|
Wysłany: 2008-03-25, 15:53
|
|
|
| jeśli moge cos dodać.. wiem od mwt że można strzelac tylko do stojącegop zwierzęcia... chyba ze w polowaniu biora udział psy |
_________________ "...bo nikt nie powie- drzew zabijać nie wolno..." |
|
|
|
 |
Weles

|
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2008-03-25, 22:13
|
|
|
| Zielona napisał/a: | | jeśli moge cos dodać.. wiem od mwt że można strzelac tylko do stojącegop zwierzęcia... chyba ze w polowaniu biora udział psy |
To nieprawda, trzeba strzelać gdy myśliwy ma wysokie szanse trafienia (jego zdaniem) i do oznaczonego celu. Przy polowaniu z nagonką zwierzyna cały czas biegnie więc takie polowania byłyby bez sensu. Strzela się do zwierzyny która przekroczy linię myśliwych. To wszystko ma jakieś mądrzejsze nazwy ale generalnie o to chodzi. |
| Ostatnio zmieniony przez Szybszy 2008-03-25, 22:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2008-03-25, 22:19
|
|
|
Bezsensowne cierpienie. Słyszałem że w Hiszpanii jest... milion sto tysięcy myśliwych! Nie wydało mi się to prawdopodobne chyba że wliczyć w to psy... Zawsze wiedziałem że Hiszpanie to cipy, szczują taki silnymi psami takie małe dziki. Spróbowaliby wyskoczyć z oszczepem jak jeszcze niedawno przynajmniej praktykowali studiujący w Technikum Leśnym w Hajnówce, albo chociaż z łukiem jak polują w USA.
P.S. Weles, fajny avatar ! |
|
|
|
 |
mazur
|
Wysłany: 2008-03-25, 22:31
|
|
|
Marcinie - pogarszasz sytuacje dalej popularyzując ten film. Większość osób nie przyjmie tego jako obronę łowiectwa przez Twoją osobę a jako kolejny przykład tego że łowiectwo jest "be".
Nie widzę nic zdrożnego w umieszczaniu w necie scen z polowań (vide Kristoffer Clausen, naprawdę poezja) o ile nie są sprzeczne z etyką. W tym filmie polują dewizowcy (to chyba cud że aż tyle byków położyli) i polowanie wypada niezbyt dobrze. |
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2008-03-26, 09:35
|
|
|
| Szybszy napisał/a: | | Bezsensowne cierpienie. Słyszałem że w Hiszpanii jest... milion sto tysięcy myśliwych! Nie wydało mi się to prawdopodobne chyba że wliczyć w to psy... Zawsze wiedziałem że Hiszpanie to cipy, szczują taki silnymi psami takie małe dziki. |
Tak pod tym względem Hiszpanie to wyjątkowo wredna narodowość, nie mają za grosz szacunku dla zwierząt żywych. |
|
|
|
 |
bellegueule

|
Wysłany: 2008-03-26, 09:43
|
|
|
dewizowcy i to w dodatku z Niemiec, słychać co nieco czasem...
swoją drogą, na filmie jest kilka sytuacji niedopuszczalnych w myślistwie vide:
strzelanie do kóz przebiegających na wzniesieniu ( brak kulochwytu!), strzelanie do znikających zwierzat w krzakach ( brak pewności celnego strzału i rozpoznanego celu).
Warto sobie zadać pytanie, gdzie był prowadzący polowanie w takiej chwili...
Niestety takie są polowania dewizowe, smutna prawda. Przyjeżdżają bogaci "mięsiarze", płacą kasę i walą gdzie popadnie... A koła przymykają na to oko, bo kasa płynie....
Źle się dzieje, że takie filmiki trafiają do sieci, bo to łowiectwu dobrej opinii nie robi,
a prawdziwi myśliwi ze wściekłości zaciskają zęby jak to widzą... |
_________________ nie było nas był las, nie będzie nas będzie las... |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2008-03-26, 11:23
|
|
|
| bellegueule napisał/a: |
Źle się dzieje, że takie filmiki trafiają do sieci, bo to łowiectwu dobrej opinii nie robi,
a prawdziwi myśliwi ze wściekłości zaciskają zęby jak to widzą... |
Pytanie tylko ilu jest "prawdziwych" myśliwych i czy to na filmach to norma czy wyjątek. Moim zdaniem norma. |
|
|
|
 |
bellegueule

|
Wysłany: 2008-03-26, 11:26
|
|
|
niestety bardzo niewielu (
a co do tych filmików, widziałem kilka naprawdę ładnie nakręconych, bez niepotrzebnej strzelaniny... to jednak rodzynki... |
_________________ nie było nas był las, nie będzie nas będzie las... |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2008-03-26, 11:30
|
|
|
| bellegueule napisał/a: | | Źle się dzieje, że takie filmiki trafiają do sieci |
coż czemu nie - toż to idealny materiał dla walczących z mięsiarzami - jak piszesz zostały naruszone warunki wykonywania odstrzału - a wieć złamane prawo łowieckie. nic tylko zawiadomić miejscową Policję
| Szybszy napisał/a: | | i czy to na filmach to norma czy wyjątek |
nie wyjątek ale i nie norma - brałem w swoim życiu udział w wielu polowaniach i z czymś takim się nie spotkałem... |
|
|
|
 |
marcinmwt
Pan Jarząbek

|
Wysłany: 2008-03-26, 19:27
|
|
|
| Ania B. napisał/a: | | Słyszałam że do zwierzyny można oddać tylko jeden strzał, a tymczasem na filmie | | Zielona napisał/a: | | wiem od mwt że można strzelac tylko do stojącegop zwierzęcia... chyba ze w polowaniu biorą udział psy | Sprostowania: Najbardziej etyczny i pewny strzał do zwierzęcia jest gdy ono stoi z uniesioną głową, ponieważ strzał w takiej pozycji jest najpewniejszy tz. najcelniejszy i po strzale szybciej dochodzi do wykrwawienia niż przy strzale gdy zwierzą np.żeruje bo wtedy powłoki skórne są naciągnięte i po strzale zakrywają ranę po kuli i krew wolniej upływa. Mamy strzały:Na komorę "najlepszy" czyli w serce zwierzą pada w ogniu, na miękkie tz. wątroba zwierzę po chwili pada. I pozostałe mniej skuteczniejsze i odradzane! Przy polowaniach zbiorowych takie jak to dewizowe nie możemy stwożyć takich warunków i na takich polowaniach wg.mnie niema żadnej selekcji. I powinny być zabronione sami wiecie dlaczego! A co do ilości strzałów powinno ono być skuteczne!!! Należy używać odpowiedniego kalibru do kalibru tuczy zwierzęcia a nie jak było na filmie że koleś "ładował trzy razy śrutem aż zwierzę padło Wiele rażących uchybień było pokazane np | bellegueule napisał/a: | | ( brak kulochwytu!) | itp. Polowanie było dewizowe a z dewizowcami bywa różnie chodzi mi o umiejętności o etykę ipt | mazur napisał/a: | | pogarszasz sytuacje | A może ja chcę oby to ktoś to zobaczył ktoś co może więcej i aby z tym zrobił pożarek! np. taki ktoś | GrzegorzBP napisał/a: | zawiadomić miejscową Policję | jednak pocieszę Was że nasz model łowiectwa jest jednym z najlepszych w Europie. A co do | Szybszy napisał/a: | | Hiszpanii | i szkoda słów nie tylko oni tak robią! Zainteresowanych odsyłam aby poczytali komentarze z tego filmiku są różne!!! choć nie wiem czy przyrodnicy powinni to czytać bo w większości przypadkach serce się kraje! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
marcinmwt
Pan Jarząbek

|
Wysłany: 2008-03-27, 15:19
|
|
|
Poprawny, etyczny i miły oku wizerunek PZL ukazują filmy - seriale myśliwych pasjonatów i nie tylko pt "Ostoja", "Knieja" itp. które można oglądać na TVP 2, TV Polonia, TV Puls, TV4.
Pozdr i Darz Bór! |
|
|
|
 |
|
|