|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
ALLELOPATIA ? Cóż to takiego? cz.2 |
| Autor |
Wiadomość |
awf.marzenka
|
Wysłany: 2008-01-02, 22:12 ALLELOPATIA ? Cóż to takiego? cz.2
|
|
|
Czy wiecie ,że istnieje zarówno ujemny jak i dodatni skutek oddziaływania allelopatii?
Otóż ujemna skutek występuje np. w allelopatii akacji- bowiem liście zawierają substancje, które uniemożliwiają wzrost innych roślin wokół nich; koper na marchew bądź grzyby - wydzielają antybiotyki, których biologicznym zadaniem jest zahamowanie rozwoju bakterii i innych grzybów.
A co do dodatniej allelopatii ( pomaga rosnąć ,kiełkować itp. ) to występuje np. w relacji koniczyny na trawę lub fiołka polnego na żyto.
A teraz kilka ciekawostek:
+ W przeprowadzonych badaniach w 1975 roku stwierdzono,że :
1 ha lasy iglastego ( sosnowego ) produkuje w ciągu lata 5 kg fitocydów
1 ha lasu liściastego 2 kg
1 ha jałowcowego ok. 30 kg
a co najciekawsze to to, że ta ilość wystarczyłaby na zniszczenie drobnoustrojów w mieście o średniej wielkości. Poza tym czy wiedzieliście,iż 1 metr powietrza miejskiego zawiera ok. 500-800 bakterii, a pobliski las ma ich tylko 40-50 ? o za różnica, prawda? nic tylko mieszkać w lesie
+Sosna, brzoza i jałowiec wytwarzają wokół siebie sferę od 3-5 metrów wolną od bakterii
+ Czy zdajecie sobie sprawę, że zjadany przez nas smaczny orzech czarny i włoski posiada substancję ,która nikczemnie uśmierca większość roślin rosnących w obrębie kilkunastu metrów. A przejawia sie to na naszych brązowych rękach po wyłupywaniu orzecha- jet to utleniona i przekształcona toksyna.
Czekam na wasze newsy pozdrawiam |
|
|
|
 |
paaulkaa
|
Wysłany: 2008-01-03, 17:21 Ja coś wiem !! allelopatia...
|
|
|
Cześć Marzena. Widzę , że posiadasz dość sporą wiedzę na ten temat. Jestem wielbicielką przyrody i chyba pomogę ci trochę. Allelopatia ma dwie główne drogi oddziaływań: wydzieliny gazowe lub płynne nadziemnych cześci roślin działają bezpośrednio na sąsiednie rośliny, bakterie i grzyby ; bądź pośrednio ,po przedostaniu się do gleby jako wydzieliny korzeniowe.
Doczytałam ostatnio, że Kelsey Grammer zaproponował 4 określenia dla rozróżnienia inhibitorów, które zahamowują lub spowalniają reakcji chemicznych; antybiotyki, koliny, marazminy, fitoncydy.
Słyszałam, że fitocydy biorą udział w oczyszczaniu powietrza zabakterii, ale także w jonizacji powietrza. A aktywność ich zależy od gatunku roślin, jej wieku, stadium rozwoju, intensywności fotosyntezy i od klimatycznych i glebowych warunków środowiska. Wysoką aktywność ma: brzoza, sosna, dąb, itp.
Życzę powodzonka w dalszym szukaniu
P.S. napisz jak coś będziesz jeszcze wiedzieć. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|