|
Czy ciepło i dostatek pokarmu mogą wywołać u żaby bezsenność |
| Autor |
Wiadomość |
makro

|
Wysłany: 2007-11-02, 10:03 Czy ciepło i dostatek pokarmu mogą wywołać u żaby bezsenność
|
|
|
Bo napatoczyłem się wczoraj na tak jedną w hali elektrociepłowni.
Ma tu ciepło - co oczywiste. Oraz ma tu sporo jedzenia, bo świerszczy ci u nas dostatek.
Problem w tym że, z tego co pamiętam z lekcji biologii, to żaby powinny już dawno hibernować. No chyba ze wcale nie mam racji, tedy wybaczcie laikowi. |
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2007-11-02, 12:27
|
|
|
Żaby trawne mają bardzo "płytki" sen - budzą się przy lada ociepleniu. Kiedyś obserwowałem kilka w rowie melioracyjnym w styczniu przy tem. około 0 st. C.
Ciepło i dostatek pożywienia na pewno nie zachęcają do udania się na spoczynek. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
makro

|
Wysłany: 2007-11-05, 08:18
|
|
|
no tak to wiele tłumaczy - czyli można przyjąć iż w dogodnych warunkach, zwierzęta te nie są "niewolnikami" zegara biologicznego i mogą obyć się bez snu zimowego?
Czy były na ten temat prowadzone jakies dokładniejsze obserwacje, a jeśli tak to czy zna ktoś publikacje na ten temat? |
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały |
|
|
|
 |
|
|