Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
STOP histerii
Autor Wiadomość
zoomaniak 

Wysłany: 2006-03-17, 13:19   STOP histerii

Coraz więcej wszyscy słyszymy o masowym wybijaniu ptactwa. Ludzie palą sąsiadom stada gołębi rasowych, kopią ptaki (najczęściej gołebie) chodzące po ulicach. Szerzy się coraz większa histeria dotycząca ptasiej grypy wywołanej przez media.

Chyba najwyższy czas porozmawiac o sensowym działaniu przeciw tej histerii - ptasiej grypy. Trzeba działać w tej sprawie szybko bo nadejść mogą takie dni, że największe żniwo wybitych ptaków zbierze rozhisteryzowany człowiek a nie wirusy ptasiej grypy.

Wspólnymi siłami musimy coś zrobić. Nie możemy tego bagatelizować - musimy podjąć określone działania i działać pod jednym hasłem, w jednym szeregu.

Proponuję włączyć się w debatę, wszystkim osobom, którym los ptaków nie jest obojętny.

Basior 

Wysłany: 2006-03-17, 17:00   

zoomaniak napisał/a:
Proponuję włączyć się w debatę, wszystkim osobom, którym los ptaków nie jest obojętny.

Debatować? Czyli gadać?
A może cos zrobić?
Naprzykład pokazać, że nalezy reperować gniazda a nie je zwalać?
Dokładnie z powodów, o których napisałes organizujemy akcję montowania gniazda w niedziele w Wawie. Zapowiedziało sie już kilka mediów...

zoomaniak 

Wysłany: 2006-03-17, 17:14   

Basior napisał/a:
Debatować? Czyli gadać?
A może cos zrobić?

Przecież wyraźnie napisałem...

Basior napisał/a:

Naprzykład pokazać, że nalezy reperować gniazda a nie je zwalać?
Dokładnie z powodów, o których napisałes organizujemy akcję montowania gniazda w niedziele w Wawie. Zapowiedziało sie już kilka mediów...

Oczywiście to jest dobry sposób. Szkopuł w tym, że organizujecie pod hasłem montowania gniazda... a temat ptasiej grypy ma raczej drugoplanowy charakter...

Lepsze to niż nic...

Basior 

Wysłany: 2006-03-17, 17:23   

zoomaniak napisał/a:
Oczywiście to jest dobry sposób. Szkopuł w tym, że organizujecie pod hasłem montowania gniazda... a temat ptasiej grypy ma raczej drugoplanowy charakter...

hehe, gdyby tylko chodziło o gniazdo, to z mediami by był kłopot... bo montowanie gnizad to juz oklepany temat, a tu jest zainteresowanie jednak. Uważam, ze przykład ludzi którzy wbrew panice cos robią jest pozyteczny. Oczywiście jesli masz jakis inny pomysł to działaj, im wiecej działań tym lepiej.

zoomaniak 

Wysłany: 2006-03-17, 17:38   

Basior napisał/a:
hehe, gdyby tylko chodziło o gniazdo, to z mediami by był kłopot... bo montowanie gnizad to juz oklepany temat, a tu jest zainteresowanie jednak.

No nie wiem czy w Warszawie temat montowania gniazda bocianiego jest oklepanym tematem. Jakoś nie słyszałem żeby Warszawa była stolicą bocianów :roll:

Basior napisał/a:
Uważam, ze przykład ludzi którzy wbrew panice cos robią jest pozyteczny

Dokładnie tak samo uważam...

Basior napisał/a:
Oczywiście jesli masz jakis inny pomysł to działaj, im wiecej działań tym lepiej.

I tu jest kłopot. Sam mogę i uświadamiam jedynie lokalną społeczność - innych możliwości nie mam niestety.
Jest też drugi kłopot. Akcja przeciw histerii nie jest akcją ogólnopolską, prowadzoną przez środowiska ku (m.in) temu powołane. Obecnie wygląda to tak, że każdy sobie rzepke skrobie, gada co innego a ludzie masowo głupieją.

Nie wspomne o tym, że akcje - jeśli już są, są najczęściej prowadzone w miastach a wsie, zwłaszcza te oddalone od miast, pozostawione są samym sobie.

Marfu 

Wysłany: 2006-03-17, 18:02   

zoomaniak napisał/a:
No nie wiem czy w Warszawie temat montowania gniazda bocianiego jest oklepanym tematem. Jakoś nie słyszałem żeby Warszawa była stolicą bocianów :roll:

Nasze media potrafia wyjechac poza miasto :-)

A na powaznie. Kazda impreza teraz jest wazna. I stawianie platformy i inne dzialania. Tak jak napisalem na Cocinii - bardzo dobrze byloby miec tekst, podpisany przez DOBRE NAZWISKO, ktory bysmy rozrzucili po prasie regionalnej, osiedlowej, lokalnej... Jak sie o taki postaracie - wiele osob poleci do swojej prasy i zaproponuje umieszczenie go.

zoomaniak 

Wysłany: 2006-03-20, 18:05   

Marfu :)

Dziś zamierzamy pisać list do "DOBREGO NAZWISKA" w tej sprawie. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Marfu 

Wysłany: 2006-03-20, 20:30   

Czekamy...

kubelec 

Wysłany: 2006-03-20, 21:11   

Pracuje w firmie kurierskiej, ktora przewozila ptasia grype z Pulaw do UK, zeby drugi osrodek potwierdzil wyniki testow. Poniewaz odpowiadam miedzy innymi za transport towarow niebezpiecznych, musialem zglebic temat, zanim pojawi sie konkurencja. Z drugiej strony, polisa firmowa zakazuje nam wozenia talich rzeczy jak wirusy ebola, marburg, goraczka krwotoczna itp, tj tych z grupy najwyzszego ryzyka. Chodzi tak o ochrone ludzi jak i przesylek innych klientow, oraz sprzetu (samochody, samoloty) i oczywisicie o PR. wiec zglebilem temat od strony fachowej i co znalazlem - ptasia grypa (tj probki ja zawierajace) traktowane sa jako tzw probki diagnostyczne czyli jesli robimy sobie podstawowe badania diagnostyczne krwi i ta probka by jechalado innego laboratorium, jechalaby na tych samych warunkach. W transporcie substancje sazakodowade 4cyfrowym numerem z prefiksem UN (od United Nations, bo tam obraduje komisja ekspertow) No nasza ptasia grypa jezdzi jako UN3373 czyli PROBKI DIAGNOSTYCZNE. Zaden tam material zakazny, tylko probki diagnostyczne. Jasne, ze potencjalnie mozna sie zakazic, wiec opakowanie jest kombinowane - czyli zamknieta probowka (plastikowa) w torebce foliowej babelkowej, z absorbentem w srodku folii, zamknieta w hermetycznym plastikowym sloiku a ten z kolei w pudle styropianowym a pudlo w kartonie. Ale do cholery nie jest to takie swinstwo o jakim pisza media.

jakby ktos chcial jeszcze poczytac, to zapraszam nastrony WHO:

http://www.who.int/csr/di...t/en/index.html

pozdrawiam

Basior 

Wysłany: 2006-06-01, 17:38   

kubelec napisał/a:
Ale do cholery nie jest to takie swinstwo o jakim pisza media

Czyżby przyszło opamietanie?
czytaj w Le Monde

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-06-02, 09:50   

Jasne jak słońce - pisałam o tym już wcześniej - najgorsza jest histeria i ignorancja. Wiele razy "szlag mnie trafiał" jak słuchałam sensacyjnych doniesień i jeszcze lepszych komentarzy dziennikarskich - pracuję w sanepidzie, więc na bieżąco mogłam merytorycznie weryfikować wiadomości. A z tym naprawdę bywało różnie...częściej "różnie" :evil:

Odpowiedz do tematu