Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Folderek dotyczący ochrony węży
Autor Wiadomość
echis 
Łukasz Szewczyk

Wysłany: 2007-09-21, 20:15   

no to super, ja wydrukuje jakies info do porozwieszania jeszcze;))))) ale to po utworzeniu sekcji;)))..no to wezoslaw ilu mamy chetnych?zmienilo sie cos? :wink:

Wężosław 

Wysłany: 2007-09-21, 20:49   

Krzyżak Marcin napisał/a:
Jak przygotujecie ten folderek, to ja go wydam ze swoich środków. Może być i plakat. Mozemy go rozpropagować w wiosennym odcinku "Bocianów", który bedzie poświęcony wężom. Możemy jeszcze raz pojechać w Bieszczady i nagrać taką scenkę jak go wieszamy w sklepach, jak rozmawiamy przy okazji z miejscowymi. Przy okazji wypromujemy Sekcję Herpeto TP "Bocian". Pozdrawiam Pasjonatów!

Świetnie :smile: !

Echis na razie bez zmian :neutral:

echis 
Łukasz Szewczyk

Wysłany: 2007-09-23, 17:09   

http://forum.przyroda.org...8852.htm#212512

bynajmniej ja sie tam przenosze :twisted:

echis 
Łukasz Szewczyk

Wysłany: 2007-09-23, 21:06   

zobaczymy poki co ktos miesza na forum przyroda i probuje nie dopuscic do powstania sekcji na bocianie zobaczymy

Wężosław 

Wysłany: 2008-05-11, 20:06   

Wracając do tych folderków i plakatów. Pytałem mojej byłej nauczycielki, babka jest obeznana, bo wydawała jakieś książki, takie foldery też, poza tym jest redaktorką lokalnego czasopisma i poleciła mi jedną rzeszowską poligrafię, gdzie spokojnie można dać do druku taki folder. Tyrknąłem do nich, pan który odebrał powiedział, że spoko nie ma problemu nawet pomogą zaprojektować jak są problemy i w ogóle. Myślałem, że dobrze byłoby zrobić folder "gady beznogie", zawierający info o wężach i padalcu. Taki prosty z podstawowymi danymi o tych gatunkach, dodatkowo z informacjami o pierwszej pomocy i jak sobie radzić w sytuacji spotkania węża itd. Z tym, że na takim najzwyklejszym składanym na 3 folderze trudno to zmieścić, czy nie lepiej by było zrobić taką broszurkę, złożoną z 3 kartek, co po zgięciu wpół daje 12 stron? 2 trzeba odjąć na okładkę, zostaje 10 i to jest dużo miejsca, można wrzucić sporo zdjęć, zrobić dość wyczerpujące opisy, miałoby to ręce i nogi. Taka broszurka jest trochę większa od złożonej na 3 kartki A4 i ma taki sam prostokątny kształt. Bieszczadzki Park Narodowy takie wydaje np o zwierzętach. Co Wy na to?
Plakaty to myślałem, żeby zrobić tylko o żmii, ze zdjęciami tego węża i krótkimi danymi, poza tym plakat z pospolitymi gadami beznogimi - żmija zaskroniec padalec, zdjęcia +krótkie info. Co do tego o żmii to myślę, że warto zrobić taki monotematyczny, bo ten wąż jest najbardziej tępiony i nielubiany więc trzeba o nim dużo mówić, żeby jak najwięcej przekazać. Sorry że tak to chaotycznie. Czekam na opinie.

Marfu 

Wysłany: 2008-05-12, 19:05   

Dla mnie bomba. Moze do przemyslenia dałbym to, czy nie dolaczyc gniewosza do tych pospolitych wezopodobnych - nie jest on pospolity, ale na pewno spotykany czasami. Ale to juz do decyzji Wezoslawa.

Wężosław 

Wysłany: 2008-05-12, 19:37   

Myślę, że to by się osobno z Eskulapem zrobiło, taki plakat z rzadkimi

Bocian 

Wysłany: 2008-05-13, 17:01   

Pomysł świetny. Takie materiały warto wydawać zawsze. Czy byłyby wydane pod naszym szyldem ?

Marfu 

Wysłany: 2008-05-13, 18:40   

Tak :-)

Bocian 

Wysłany: 2008-05-14, 09:22   

to wspaniale

mona1604 

Wysłany: 2009-07-13, 23:01   

z tego co zauwazyłam to zaskroniec żmijowy jest zygzakowaty i ma plamy w krztałcie żółtych półksiężyców, ma odcień czarno- granatowy połyskuje pieknie w słońcu

Waldi 

Wysłany: 2009-07-14, 23:53   

mona1604 napisał/a:
z tego co zauwazyłam to zaskroniec żmijowy jest zygzakowaty i ma plamy w krztałcie żółtych półksiężyców, ma odcień czarno- granatowy połyskuje pieknie w słońcu

Jeżeli piszesz i w tym temacie o zaskrońcu z "Twoich rejonów", to nie był to zaskroniec żmijowy. Poza tym co oznacza, że jest zygzakowaty? Poza tym razy dwa: co to w ogóle ma do tego tematu?

Odpowiedz do tematu