|
Plytka o plazach |
| Autor |
Wiadomość |
Marfu

|
Wysłany: 2007-06-06, 11:42 Plytka o plazach
|
|
|
Jak pewnie wiekszosc osob wie, przygotowujemy 4 plytki CD o nastepujacej tematyce: plazy, nietoeprze, pilchowate oraz budki lęgowe. Są one przygotowywane dla Lasow Panstwowych. I oto mamy wersje demo dwu z nich, w tym płaziej. Ponizej podaje link, pod którym mozna ja obejrzec. Jest to wersja demo, a zatem wszelkie uwagi będą mile widziane...
Plyta o plazach |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2007-06-06, 13:07
|
|
|
Na gorąco po pobierznym spojrzeniu:
1. kolorystyka - niezbyt zaczęcająca do oglądania.
2. Menu - duzo lepiej prezentowało się to na starej płycie - czy nie można zastosować podobnego rozwiązania, albo przynajmniej zlikwidować to pust pole obok,
3. Chasła do rozwinięcia można by wyrózniać jakims znaczkiem (strzałką) a nie dopiskiem.
4. Moje zdjęcia w dziale mała retencja - propozycje podpisów:
1) stary rów odwadniający;
2) drewniane progi to prosty sposób na zmniejszenie odpływu wody z terenów podmokłych,
3) i 4) (przedstawiają tą sama zastawkę sfotografowaną z dwóch róznych stron)
podpis: zastawki z mozliwością regulacji przepływu należy stosować na większych rowach i małych ciekach.
Pierwsze trzy punkty odnoszą się też do pilchów. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-06-06, 13:10
|
|
|
Hmm.. Co do menu - puste miejsce jest po to, aby moc rozwinąć to co jest zwiniete. Jak w plazach rozwiniesz prezentacje gatunkow, a potem ze dwa gatunjki, to miejsce staje sie wykorzystane... A co do strzalki - nie wiem, czy bylaby oczywista. Ale zastanowimy sie |
|
|
|
 |
marioptak

|
Wysłany: 2007-06-06, 13:36
|
|
|
szkoda że nie wiedziałem że powstaje taka płytka bo mam kilka fotek płazów
przejżałem demo jest bardzo fajne
zauważyłem że w galerii
jest to samo zdjęcie przy żabie jeziorkowej i wodnej
poza tym mała literówka w tytule działanie przy zbiornikach (jest dziłania)
pozdrawiam
kiedy reszta płytek? |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-06-06, 13:41
|
|
|
za 2-3 tygodnie. Ale zdjecia mozna dodawac
Smialo do Marcina z fotkami... |
|
|
|
 |
amikosik
|
Wysłany: 2007-06-06, 20:40
|
|
|
Dla mnie ten sposób poruszania się po menu jest bardzo mylący.
Są dwa linki na poziomie jednego wiersza. Powoduje to, że można się zgubić w którym miejscu prezentacji się aktualnie znajdujemy. Menu musi być przejrzyste i czytelne.
Zrobił bym duże główne menu tak, aby każdy wiersz był pojedyńczym linkiem do następnego ekranu.
Sposób zamykania ekranu i powrót do poprzedniego menu powinien być jednolity i oznaczony [X]. Teraz są dwa znaki "zwiń" i [X].
Ekrany są zbudowane z marnotrastwem przestrzeni i konieczne jest pionowe przwijanie ekranów. Górny pasek z logami oraz dolny pasek z przyciskami nawigacyjnymi są dominującym elementem każdego ekranu. Powinna przeważać terść i zdjęcia.
Nadal występują literówki "Dziłania przy zbiornikach" |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-06-06, 21:03
|
|
|
Kilka uwag co do podpisów juz posłałem, ale co do zaleceń ochroniarskich to wydają mi sie one zbyt ogólne, chciałbym tam znaleźć np przepis z dokładnym projektem na mały i duzy zbiornik dla płazów, czyli wielkość, głębokość, sposób wykonania naturalnych i sztucznych, jest co prawda dosc szczególowy opis ale co obrazek to obrazek, brak info od jakiej wielkosci zbiornika trzeba sie starac o pozwolenie na budowe, łącznie z wykazem dokumentów i opisem procedury... w dziale przejscia pod drogami chyba czegos tez brakuje?
Troche malo fotek konkretnych rozwiazań przyjaznych płazom, jak niema to moze cos w weekend zbudujemy i sfocimy? Choćby porządną sterte gałęzi, bo ta na fotce to wygląda tak jak by zaraz miało byc ognisko
Wujcio Kryzys mógłby pare fotek zrobić u siebie na działce i juz by był materiał do działu zagospodarowanie ogrodu... |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
amikosik
|
Wysłany: 2007-08-05, 01:00
|
|
|
Czy coś się zmieniło w pojekcie płytki?
Jak wchodzę w link to nie widzę jakiś widocznych zmian. |
|
|
|
 |
LdN
|
Wysłany: 2007-08-06, 22:37
|
|
|
| Wg. mnie układ graficzny jest bardzo przejrzysty i czytelny. Nie razi pstrokacizną, przyciąga szlachetną prostotą. |
|
|
|
 |
amikosik
|
Wysłany: 2007-08-07, 22:53
|
|
|
| To całkowicie się nie zgadzam co do przejrzystości i prostoty. |
|
|
|
 |
makro

|
Wysłany: 2007-08-13, 10:30
|
|
|
Materiały całkiem niezłe, fakt faktem że szata graficzna raczej nie nadaje się na wydawnictwo komercyjne. Natomiast skrótowość w traktowaniu problematyki nie pozwala uznać jej za edycję naukową.
Inna sprawa że taka "briefingowa" formuła nadaje się świetnie dla polityków i decydentów, brak im czasu na rozczytywanie się, a problem muszą poznać. Warto nadmienić to o ACADEMI - wydawnictwie PAN właśnie do polityków i decydentów kierowanym - myślę że przynosi spodziewane efekty. |
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały |
|
|
|
 |
amikosik
|
Wysłany: 2007-08-14, 14:45
|
|
|
Podsumowująć... nadaje się to tylko dla ludzi którzy nie będą dokładnie tego czytać????
Ja bym powiedział, że jest tam sporo wiedzy popularno-naukowej idealnej dla dzieci i młodzieży. Dla decydentów jest tam za mało o działaniach które należy wspierać. |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2007-08-15, 16:20
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | pilchowate |
| Cytat: | | Pierwsze trzy punkty odnoszą się też do pilchów |
a na demo pilchowe gdzie można rzucić okiem? |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
Wężosław
|
Wysłany: 2007-08-16, 12:10
|
|
|
| A jest czy może dopiero będzie planowana płyta o gadach? |
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!! |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-08-16, 14:23
|
|
|
| Wężosław napisał/a: | | A jest czy może dopiero będzie planowana płyta o gadach? |
Na razie nie ma takiej w planie! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
|
|