|
Mazowiecka Kartoteka Faunistyczna |
| Autor |
Wiadomość |
Jarek P
|
Wysłany: 2007-01-12, 15:39
|
|
|
| norbert napisał/a: | czy ta kartoteka to ta sama co na stronie m-sto
czy może dwie konkurencyjne i trzeba wysyłać do obu |
zeby było śmieszniej TBOP też ma kartotekę. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2007-01-12, 17:40
|
|
|
| Jarek P napisał/a: | | norbert napisał/a: | czy ta kartoteka to ta sama co na stronie m-sto
czy może dwie konkurencyjne i trzeba wysyłać do obu |
zeby było śmieszniej TBOP też ma kartotekę. |
Pointegrujcie to plz. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-01-12, 18:15
|
|
|
| norbert napisał/a: | | czy ta kartoteka to ta sama co na stronie m-sto |
To nie ta sama.
| norbert napisał/a: | | czy może dwie konkurencyjne i trzeba wysyłać do obu |
Każdy może wysyłać swoje obserwacje tam, gdzie uważa za stosowne. U nas zbieramy dane od dłuższego czasu...
Może nie będzie wątpliwości co i gdzie gdzie, jak zacznie działać internetowa kartoteka on-line. Każdy będzie mógł od razu wpisać swoje obserwacje, nie tylko ptasie, ale i inne na bieżąco i to dotyczące każdego zakątka Polski! Ale jeszcze trochę potrwa jej uruchomienie. Wszyscy będą mogli korzystać z takich danych (za zgodą autora obserwacji oczywiście). Jesteśmy za szerokim dostępem do obserwacji. Mam nadzieję, że Marfu napisze coś wiecej nt. temat! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-01-12, 18:22
|
|
|
Marfu napisze tyle, ze z jego wyliczeń wyszło, ze w grudniu powinien nic innego nie robic, tylko przepisywać obserwacje na specjalne formularze. Niestety - sporo jezdze po Polsce, obserwuję różne zwierzeta (a i rosliny czy grzyby zdarza mi sie...), i powinienem do okolo 15 roznych osrodkow, naukowcow, towarzystw itp. przesylac obserwacje. Pilnujac, kto z jakiego terenu zbiera... A chcac byc super-super, np. obserwacje ptakow z Radomia trzeba by do trzech kartotek wysylac...
Stad w mojej glowie pojawil sie pomysl kartoteki otwartej - kazdy wpisuje, kazdy zezwala badz nie na wykorzystanie, i kazdy wykorzystuje. proste, latwe... Zreszta pisalismy o tym juz duzo. Na razie pierwszy sukces - jest szansa, ze wersje demo obejrze jeszcze w styczniu/lutym... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
norbert

|
Wysłany: 2007-01-15, 14:03
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | Jesteśmy za szerokim dostępem do obserwacji. |
Ja też dlatego o dzierlatkach można poczytać tu i tam
Mirku mam jeszcze pytanko
jak z danymi o dzierlatkach innych obserwatorów (np Łomża)
czy mogę je przesłać w ramach akcji razem ze swojmi oczywiście z nazwiskiem obserwatora ?
czy w jednym pliku może być 2005 i 2006 rok |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-01-15, 18:24
|
|
|
| jasne. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-01-15, 19:40
|
|
|
| norbert napisał/a: | | czy w jednym pliku może być 2005 i 2006 rok |
Mogą być w jednym pliku - w excelu mozna sortować dane |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
arkona1

|
Wysłany: 2007-06-04, 12:25
|
|
|
| Mirek napisał/a: | jak zacznie działać internetowa kartoteka on-line... Marfu napisze coś wiecej nt. temat! |
No właśnie kiedy ruszy karteka on-line? Czekać na nią czy wpisywać obserwacje z 2007 do exela ze strony towarzystwa? |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-06-04, 12:27
|
|
|
Mozna poczekac Testujemy obecnie wersje demo, jest troche poprawek niestety, ale mamy nadzieje, ze niebawem bedzie... |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2007-08-01, 23:10
|
|
|
| Jak potrzebujecie dobrego programisty od SQL (bo rozumiem, że na tym ma to chodzić) to dajcie znać. Zaprojektować taki system online z bazą umie naprawdę początkujący informatyk, ale żeby baza była zoptymalizowana i nie wykrzaczała się przy dużych ilościach danych - to inna bajka |
|
|
|
 |
|
|