|
Inwentaryzacja letnia w LP |
| Autor |
Wiadomość |
Marfu

|
Wysłany: 2007-07-31, 12:11 Inwentaryzacja letnia w LP
|
|
|
Ech mialem dzisiaj byc w Lukowie, ale mi odwolali w ostatniej chwili, wiec siedze to i cos napisze
A zatem - mam za soba nadl. Lidzbark, dwa dni i 4 kolonie w budynkach - karliki wieksze, karliki drobne i gacki brunatne. Potem nadl. Pultusk, gdzie mile wspominaja zimowa kontrole poczyniona przez Judy ( ) - i tylko jedna kolonia mroczków poznych. Zobaczymy jak dalej, ale mam zle przeczucia...
Niestety - wykryte porzez LP stanowiska czesto polegaja na tym, ze... Mam informacje w wykazie ze nietoperze sa na strychu. Przyjezdzam, a lesniczy mowi - wie pan, sa, na strychu chyba. W zeszlym roku widzialem jednego jak latal po podworku, wiec gdzies chyba musza byc...
Troche rece opadaja...
Ale zobaczymy.
Na razie ciesze sie wynikami z Brudzenskiego Parku Krajobrazowego. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
sebek
|
Wysłany: 2007-07-31, 12:24 Re: Inwentaryzacja letnia w LP
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | - wykryte porzez LP stanowiska czesto polegaja na tym, ze... Mam informacje w wykazie ze nietoperze sa na strychu. Przyjezdzam, a lesniczy mowi - wie pan, sa, na strychu chyba. W zeszlym roku widzialem jednego jak latal po podworku, wiec gdzies chyba musza byc... |
Marfu, nie dziw się leśnikom oni naprawde mają dużo innych zajęć, a że podają jakiekolwiek informacje przyrodnikom to sukces. Mnie kiedyś poinformowali o puchaczu w ten sposób: a jest w tej starej leśniczówce, w kominie!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-07-31, 12:29
|
|
|
Dziwic sie dziwie o tyle, ze toa cala inwentaryzacja to ich wymysl... Mysmy zaproponowali metodyke, ale podawane mialy byc miejsca, gdzie nietoperze sa
ASle zobaczymy, ze jeszcze sie cos ciekawego wykryje. Na zachodzie Polski zima wykryto kilka zimowisk z kilkudziesiecioma nietoperzami... Wiec jakis drobny sukces byl |
|
|
|
 |
sebek
|
Wysłany: 2007-07-31, 12:33
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Dziwic sie dziwie o tyle, ze toa cala inwentaryzacja to ich wymysl... |
Prawda, ale zwykli leśnicy tego nie wymyślili tylko nowy kandydat na ministra niszczenia środowiska niejaki Konio T. Miał wizję chłop, ale z wykonaniem gorzej. Wszyscy się śmieją z tej inwentaryzacji, braku właściwej metodyki, ale robią bo rozkaz był |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-07-31, 12:57
|
|
|
Rozkaz byl... Najsmieszniejsze, ze rozkazano po to, aby zdyskredytowac wiedze POE w kwestii rozpoznania przyrodniczego... A nadlesnictwa potraktowaly sprawe powaznie, i zwrocily sie do POE o zrobienie Wyszlo smiesznie.
Ale Pan Minister moze sie pochwalic przed Komisja Europejska, ze 30 000 przyrodnikow (czyli caly?? aparat LP) robi inwentaryzacje. Czyli najwiekszy program w Europie (serio, widzialem taki list Ministra do KE). |
|
|
|
 |
marioptak

|
Wysłany: 2007-07-31, 19:05
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Ale Pan Minister moze sie pochwalic przed Komisja Europejska, ze 30 000 przyrodnikow (czyli caly?? aparat LP) robi inwentaryzacje. Czyli najwiekszy program w Europie (serio, widzialem taki list Ministra do KE). |
nie no to juz przechodzi ludzkie pojęcie |
|
|
|
 |
|
|